Honka drvene kuće: Luksuz u suradnji s prirodom4 min
00:01:00
00:01:00

Izgradnja kuća od punog drva tradicionalna je metoda gradnje koja se koristi u nordijskim zemljama već stoljećima, a Honka drvene kuće zamišljene su da ispunjavaju potrebe i prilagođavaju se životnom stilu svog vlasnika

Popularnost drva kao građevnog materijala uzima sve više maha, a tome je svakako pridonijela veća ekološka osviještenost. Sve se češće ocjenjuje ekološki potencijal u građevnim materijalima, odnosno obraća pažnja na količine oslobođenog CO₂ i uloženu energiju.

Inovativni proizvodi od drva, a uzimajući u obzir nove građevinske propise, arhitektima, dizajnerima i inženjerima pružaju mogućnost konstruiranja drvenih zgrada koje zadovoljavaju sigurnosne, stambene, funkcionalne, ali i estetske potrebe.

Ovo je fotografija Honka drvene kuće

Drvo je poznato kao dobar izolacijski materijal koji pridonosi energetskoj učinkovitosti, zbog svoje elastičnosti ponaša se izvrsno u potresima, a drvene građevine, koje imaju odgovarajuću zaštitu od atmosferskih utjecaja, mogu trajati i više stoljeća.

Izgradnja kuća od punog drva tradicionalna je metoda gradnje koja se koristi u nordijskim zemljama već dugi niz godina. Ona evoluira s vremenom i novim tehnologijama, a inženjeri u tvornici Honka već desetljećima ulažu svoj trud i znanje u inovacije i unapređivanje kvalitete izgradnje kuća od finskog bora, drva koje svojom kvalitetom i strukturom predstavlja izrazito kvalitetan i postojan građevinski materijal koji može trajati godinama.

Da bi se to postigli biraju se samo najkvalitetniji dijelovi trupca, koje se suši i lamelira prirodnim ljepilima i zaštićuje isključivo prirodnim i ekološkim premazima. Honka tradicija gradnje omogućava da se kuća kroz vrijeme ponaša prirodno, diše i prilagođava vremenskim uvjetima, uvijek fleksibilna, čvrsta i zdrava.

Održive su u fazi izgradnje, kao i u fazi korištenja. Bez obzira na to što je gorivi materijal, drvene grede, iako im se nosivost smanjuje, ne prestaju nositi, što nije slučaj kod čeličnih nosača. Učinkovitost u pogledu troškova i gradnje još je jedna prednost drva pa ga se zbog toga i često odabire za gradnju široke palete zgrada, kao što su stambene, komercijalne, institucionalne i industrijske.

Za investitore, drvene građevine znače dugotrajnu i sigurnu investiciju s razumnim troškovima izgradnje i rada. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je boravak u drvenim objektima dobar za zdravlje zbog visoke kvalitete unutarnjeg zraka i umirujuće atmosfere.

Donosimo primjer hrvatskog investitora i idejni projekt Primat Log Homea (generalnog zastupnika brenda Honka za Sloveniju i Hrvatsku) na srednjem Jadranu od pet drvenih kuća Honka Tuuma, koje se svojom jednostavnom arhitekturom savršeno uklapaju u mediteranski ambijent i atmosferu mjesta.

Velike staklene stijene otvaraju pogled na more stvarajući dojam lebdenja iznad površine mora, pri tome neprestano mijenjajući eksteroceptivni osjet. Savršen omjer dnevnog svjetla i intime koju traže gosti postignuta je upravo Honka Tuumom koja se jednostavno prilagođava i redizajnira, ovisno o željama kupca. Investitor je dodatno obogatio sadržaj svake kuće vlastitim bazenom i natkrivenim jacuzzijem.

U svojoj ponudi Honka ima i koncept izgradnje montažne kuće koji omogućuje kombinaciju masivnog drveta sa drugim građevinskim materijalima, kao što su staklo, kamen i čelik. Rezidencija na francuskoj obali Atlantika izvrstan je primjer strukturnih mogućnosti koncepta Honka Fusion. Prekrasna četvrtasta arhitektura kombinira drvo, velike staklene površine i kamen u morskom okruženju. Kao primjer izuzetne arhitekture koja izvlači najbolje od drva, ova se kuća sastoji od tri dijela u obliku kocke: u prvome se nalaze dnevni boravak i kuhinja, u drugome spavaće sobe.

Treća kocka sa stubištem uzdiže se iz prizemlja, između druge dvije, a u njoj su glavni ulaz i ostava. Ispod kuće, koja stoji na stupovima na padini, također ima mjesta za nadstrešnicu za dva automobila. U unutrašnjosti ova kuća ima sve što jedna prava ekološki orijentirana kuća treba imati, a vanjski izgled može se oblikovati prema osobnom ukusu korištenjem različitih materijala, u ovom slučaju drvenih obloga. Iako izvana ne izgleda kao drvena koliba, unutra je prilično tradicionalna – i to na najbolji način. Trupci su vapnenom bojom obojeni u topli ton bijele koji omogućava raspoznavanje uzorka drva.

This is photo of a Honka houses

Još jedan primjer Honka kuće na plaži je elegantna kuća u Bretanji, nadahnuta morskim okolišem, koja predstavlja skladnu kombinaciju klasičnih i modernih linija upotpunjenih minimalističkim detaljima.

Istodobno suvremena i tradicionalna, ova kuća građena je od cjepanice Honka Fusion i ima vanjsku izolaciju. Obloga je bisernosiva i izrađena od finskog bora. Tlocrt površine od 168 četvornih metara funkcionalno je podijeljen u tri modula.

Glavna spavaća soba smještena je na jednom, a gostinska soba na drugom kraju kuće. Prostrana, otvorena kuhinja i potkrovlje smješteni su u središtu kuće. Klizna vrata produžuju dnevni boravak na veliku terasu, na kojoj se cijeloga dana može uživati u sunčevoj svjetlosti. Jednostavna skandinavska arhitektura krasi i seriju vikendica Kommodori, koje sve imaju ostakljene zidove kroz koje pogled puca na sve strane.

Ima li ičeg ljepšeg od pogleda na more, i to iz kuće koja poštuje i vaše zdravlje i zdravlje prirode?

Fotografije & video Honka

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above