Custom Line Navetta 37 na testu: Predvodnica u klasi3 min

Sa svojim novim najvećim modelom, dugačkim 37 metara, brodogradilište iz La Spezije pokazalo je kako bi trebala izgledati tradicionalna navetta stilom i funkcijama prilagođena potrebama modernih nautičara

Prvi dojam o Navetti 37 jest da je riječ o modernoj jahti koja posjeduje težinu, stabilnost i trajnost oceanskog krstaša, s tim što je dizajnerskim umijećem ostvaren privid lakoće. Navetta 37 sjedi na moru stabilno i sigurno ponajprije zahvaljujući impresivnoj širini trupa, a trup je pažljivo projektiran i omogućava ni manje ni više nego pet konfiguracija pogona.

Tako se onima koji rado mijenjaju nekoliko čvorova brzine za nešto više autonomije na moru nudi verzija s dva motora MAN V12 od po 1.400 KS, pod kojima će Navetta 37 postizati 15 čvorova i imati autonomiju od 1.150 nm, dok će vlasnicima koji žele brže do obližnjeg zaljeva odgovarati motori CAT C32 12V od po 1.825 KS koji jamče najveću brzinu od 17,5 čvorova. Temeljna ideja navette je plovidba u gotovo potpunoj tišini. Za posjeta brodogradilištu vidjeli smo kako se ugrađuju veliki komadi izolacijskih materijala radi smanjenja buke i vibracija.

Custom Line Navetta
Ostakljeni bočni prozori gledaju na uzdužne balkone, a glavni salon Navette 37 omogućuje gostima potpuno uživanje u plovidbi

Kada smo se u rujnu u Cannesu prvi put uspeli na njezinu palubu, naišli smo na prostran kokpit. Širok naslonjač na krmi je svestran i naslon joj se može spustiti, čime se dimenzije sunčališta udvostručuju. Pogled kroz prozore otkriva glavni salon tradicionalnog rasporeda, s prostorom za opuštanje na desnoj strani i kutkom s niskim stolićem odvojenim od blagovaonice.

Preko malog predvorja za goste na desnoj strani prilazi se kabinama, a Navetta 37 ima četiri velike kabine za goste s najvećim oknima u klasi. Dvije su izvedene na krmi, postavljene kao zrcalni odraz jedna druge i savršeno izolirane od strojarnice iza njih. Pramčana kabina na lijevoj strani dostojna je titule VIP, a ona nasuprot ima dva odvojena ležaja. Veliki prozori mogu se otvoriti i kabine uvijek imaju dovoljno svježeg zraka, dok upotreba plemenite kože kojom su obložena zaglavlja i namještaj značajno pridonosi luksuznu dojmu cjeline.

Custom Line Navetta
Vlasnička kabina, položena tako da se iskoristi sva širina broda (osam metara), svakako je više apartman nego spavaonica

Vlasnička kabina zauzima cijeli pramčani dio glavne palube i obuhvaća čak četiri cjeline. U nju se ulazi kroz privatni ured koji veličinom podsjeća na one na superjahtama, zidovi su prekriveni policama za knjige, a veliki prozori propuštaju dovoljno svjetla. Točka na ‘i’ u vlasničkoj kabini je prozor koji se može otvoriti radi propuštanja morskog povjetarca. Spavaćim dijelom vlasničke kabine dominira velik krevet okrenut prema pramcu, a kabina ima i otoman, te kutak za uljepšavanje. Vlasniku su na raspolaganju i dvije simetrično izvedene kupaonice povezane središnjom tuš-kabinom.

Salon na gornjoj palubi nudi gostima i kapetanu iznenađujuće obilje prostora, ponajprije zahvaljujući iskorištenju cijele širine nadgrađa. To je krasan prostor za opuštanje nad morem, sa sofom u obliku slova C leđima naslonjenom na ogradu. Prema krmi se kroz trokrilna vrata od ukrašenog stakla pristupa terasi sa stolićem Sunseat Paole Lenti – mjesta ima dovoljno za deset osoba.

Prostor za zabavu i druženje nastavlja se sunčališnom palubom s tvrdim krovićem pod kojim se nalazi vrtložna kada. Dakako, i tu je pripadajući bar, a na pramcu se nalazi još jedno sunčalište s prostranim naslonjačem, dva stolića i velikim ležajem, pod kojim se skriva još jedan mali tender ili jet-ski.

Custom Line Navetta 37 zapravo je teško svrstati u bilo koju kategoriju osim baš navetta, no zaključujemo kako je ovaj put brend grupe Ferretti u suradnji sa studiom Zuccon International Project stvorio ne samo referentni model u toj kategoriji, nego i brod koji utjelovljuje sve što jedna superjahta mora imati.

Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 37,04 m
Širina: 8 m
Gaz: 2,27 m
Spremnik za gorivo: 35.000 l
Spremnik za vodu: 4.000 l
Istisnina: 168.000 kg
Motori: 2 x CAT C32 12V – 1.825 KS
Najveća brzina: 17,5 čv.
Brzina krstarenja: 13,5 čv.
Dizajn: Zuccon International Project
Graditelj: Custom Line
Zastupnik: MennYacht

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above