Šarm starog Beograda4 min

Vječito rastrgan između istoka i zapada, Beograd je opstajao i od svih koji su ga dotaknuli zadržavao najbolje ili bar ono što ga danas čini autentičnim na Balkanu

Na prostoru oko velikih rijeka Save i Dunava, Beograd odolijeva vremenu punih 7000 godina. Grad vrlo burne prošlosti, bio je tu kako bi dočekao i ispratio razne narode koji su ga osvajali, rušili i gradili. Vječito rastrgan između istoka i zapada, Beograd je opstajao i od svih koji su ga dotaknuli zadržavao najbolje ili bar ono što ga danas čini autentičnim na Balkanu.

Beograd 05
Nekada neugledna četvrt Savamala u blizini Brankova mosta, danas je umjetnički centar pun galerija i urbanih mjesta za izlazak

Pravu dušu današnjeg Beograda upoznat ćete tek kada iziđete iz okvira poznatih turističkih tura i prepustite se urbanom ritmu. Preporučujemo da krenete od futurističkog naselja Beograd na vodi, senzacije koja predstavlja grad budućnosti i donosi novi impuls u kulturni život. Naselje dobiva svoje prve obrise, a velebne zgrade koje polako niču pečat su posljednjih trendova u arhitekturi.

Ako imate malo dublji džep i počastite sebe jednim stanom s pogledom na Dunav, računajte da ćete u bliskoj budućnosti živjeti u dijelu grada koji će biti najveća šoping-destinacija na Balkanu. U sklopu projekta nalazit će se hoteli svjetske klase, mjesta za kulturu, obrazovne institucije, moderni zdravstveni centri te širok spektar atrakcija i objekata za odmor i zabavu. Ali, dok čekamo tu budućnost, možemo svoja čula nagraditi rapsodijom ukusne hrane iz raznih krajeva svijeta, koja se nalazi upravo tu – na Sava promenadi.

U Lavashu probajte kuhinju Bliskog istoka, Cantina de Frida i Toro Latin će vas zavesti okusima Španjolske i Latinske Amerike, a Sakura ponuditi najbolji sushi u gradu. Nakon fenomenalne večere naš savjet je da kalorije sagorite dobrom zabavom, za sve ljubitelje urbanog zvuka u klubu Bank zagarantiran je ludi provod do ranih jutarnjih sati. Dobra zabava nastavlja se dalje u Savamali.

Nekada neugledna četvrt u blizini Brankova mosta, početkom novog tisućljeća postaje umjetnički centar pun galerija i urbanih mjesta za izlazak. Specifičan ambijent ovog dijela grada ostavlja jak dojam na svakoga tko se tu nađe, makar i u prolazu. Alternativna umjetnička scena Beograda ovdje je pronašla svoje utočište. Kreativni centri i galerije pretvorili su savamalski ambijent u centar izložbi, kreative, stand-upa, festivala i koncerata.

Raznolikost barova i klubova jasno će vam dati do znanja da je Beograd grad koji srdačno grli svakog gosta. I dok je Savamala odraz novog i urbanog, kao pandan joj stoji Skadarlija, jedinstvena četvrt koja godinama uspijeva očuvati starogradski duh Beograda. Popločana kaldrmom koja je nekada pokrivala čitav grad, uz živopisno oslikane zidove zgradica koje je ograđuju, Skadarlija vas vraća u vrijeme kada je bila omiljeno sastajalište glumaca, pjesnika, slikara i svih ljubitelja umjetnosti.

Kada poželite probati domaću srpsku kuhinju, restoran ’Mali vrabac’ bi zasigurno bio naša prva preporuka. Savršeno uređen ambijent ostavlja dojam da se nalazite u Beogradu na početku 20. stoljeća, a tamburice koje sviraju starogradsku muziku dodat će romantičnu notu vašem izlasku. Restoran u svojoj ponudi ima meso vrhunske kvalitete, svježu ribu, domaće specijalitete i, naravno, vino i rakiju poznatih proizvođača. Cijene su možda za one s malo debljim novčanikom, ali svaki zalogaj opravdat će trošak.

Beograd 01
Skadarlija godinama uspijeva očuvati starogradski duh Beograda

Kada smo vas dobro nahranili, red je i da preporučimo mjesta u kojima ćete najbolje upoznati povijest grada. Kud god da krenemo, svi putevi vode do Knez Mihailove ulice. Ta glavna ulica u Beogradu čuvar je tradicije i impozantne povijesti grada, kao i glavno okupljalište svih posjetitelja. U njoj ćete vidjeti stare zgrade koje su ostatak predratnog Beograda, ali i naći uzorke ’jugoslovenskog brutalizma’, odnosno velike betonske zgrade koje su obilježile razdoblje komunističke i socijalističke Jugoslavije.

Na samom kraju ulice izgrađen je tržni centar Rajićeva, koji je jedan od najopremljenijih u gradu i sjajno mjesto za pronalaženje poklona dragim ljudima. Na krovu zgrade popijte kavu s pogledom na najljepše dijelove Beograda, među ostalim, i na božanstvenu zgradu Narodnog muzeja koji je čuvar srpske povijesti. Stalni postav muzeja obuhvaća kronološki opseg od paleolita do umjetnosti 20. stoljeća. Organiziran je na tri nivoa i raspoređen na 5000 četvornih metara izložbenog prostora. Pažljivo odabrani eksponati slikovito i kronološki vodit će posjetitelja od prapovijesti do suvremene umjetnosti.

Beograd 03
Pravu dušu Beograda upoznat ćete kad iziđete iz okvira poznatih turističkih tura i prepustite se urbanom ritmu

A ne postoji ljepša umjetnost od one koju je napravila majka priroda. Zato uz sve što smo vam do sada napisali, ostavljamo i savjet da ukradete malo vremena i hop-hop na Kop! Zima je najljepša na planini, a do Kopaonika ima samo nekoliko sati vožnje. S ukupno 38 staza i 24 uspinjače ova planina predstavlja najbolji skijaški centar na Balkanu.

Za najmlađe skijaše i početnike postoji osiguran prostor ski-vrtića s pokretnim trakom i karuselom. Licencirane su tri ski-škole, a cijene individualnih satova su oko 28 eura po satu. Sustavom za umjetni snijeg pokriveno je 97 posto skijališta. Staze imaju FIS kategorizaciju, što znači da se na njima mogu održavati međunarodna natjecanja. Uživanje će biti maksimalno ako ćete boraviti u ekskluzivnom hotelu Grand koji, osim spa centra, u svojoj ponudi ima i otvoreni bazen, pa iz tople vode možete promatrati kako oko vas pada snijeg.

Tekst Jelena Jovanović
Fotografije Shutterstock.com, Pixabay & Borna Subota/Pexels

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above