Sunseeker 95 Yacht na testu: Jahta s pedigreom4 min

Novi model Sunseekera nastao je s teškom zadaćom – nadmašiti uspješnu prethodnicu od dvadeset i osam metara. Inovativan raspored prostorija, finoća i vrhunska izrada interijera, značajno povećan volumen i prepoznatljivi Sunseekerov stil glavni su argumenti da je nova ‘devedesetpetica’ u tome i uspjela

Nova Sunseekerova jahta predstavljena je u Cannesu kao nova verzija izuzetno uspješnog 28-metarskog modela. Jahta je najavljena uz velika očekivanja od tržišta, a na predstavljanju je Sean Robertson, direktor prodaje u Sunseeker International, rekao kako model 95 predstavlja posljednji korak u evoluciji dizajna većih modela kuće. Drugi od pet novih modela za 2016., Sunseeker 95 je još jedan dokaz predanosti kuće razvoju inovativnih rješenja vezanih uz tehnologiju i dizajn. Pri razgledavanju smo se samo kratko zadržali na vanjskom dijelu palube novog modela jer smo čuli da ima neobičan raspored prostorija i poželjeli što prije razgledati interijer.

Trup ovog modela jednak je onom Sunseekerove uspješne jahte od 28 metara, ali interijer modela 95 ipak ima 30 posto više iskoristivog prostora i direktno podsjeća na interijere superjahta. Praktična i estetski vrlo uspješno izvedena, unutrašnjost modela 95 ima vlasničku kabinu na glavnoj palubi. Široka koliko i sam trup, vrlo prostrana i gotovo okružena prozorima, ova kabina je podijeljena na dva dijela povezana kratkim stubama i uključuje spavaonicu, garderobu i privatnu kupaonicu. Unutar spavaonice nalazi se i kozmetički kutak, a kabina ima i vrata koja vode izravno na vanjski dio palube.

Sunseeker
Nova jahta ima 30 posto više prostora od svoje prethodnice

Druge se kabine – jahta ukupno ima prostora za osam gostiju i četiri člana posade – nalaze na donjoj palubi, a primjerak koji smo testirali imao ih je tri, sve redom prostrane i dobrog rasporeda elemenata. Potpalublje može biti podijeljeno i na četiri kabine, a u tom su slučaju one, naravno, manje. Od spomenute tri kabine, dvije su dvokrevetne (krevete je moguće spojiti u bračne), a treća je VIP s ‘king size’ krevetom i ima i privatnu kupaonicu, a ugođajem i komforom je gotovo jednaka vlasničkoj.

Upravljačko mjesto Sunseekera 95 povišeno je, otvoreno i povezano s kuhinjom i smočnicom, koje su doduše neobičnog oblika, ali ipak prostrane i opremljene drugim vratima za posadu. Kuhinja je povezana i s blagovaonicom, u kojoj se nalazi veliki stol i koja je izuzetno ugodan prostor s otvorenim pogledom prema moru. Kabine za posadu nisu prostrane, ali Sunseeker je ovu jahtu dizajnirao i za velike obitelji, koje će možda iskoristiti te kabine i za djecu. Salon na glavnoj palubi je komforan, ispunjen prirodnom svjetlošću, i iako je zapravo podijeljen na dva dijela, oni funkcioniraju kao jedan.

Uređenje jahte odražava sposobnost Sunseekera da stvori apsolutno sve što je potrebno u vlastitim pogonima: namještaj je lijep i kvalitetan, a dizajneri su koristili drvo wenge, mahagonij i vrlo sjajni lak koji svemu daje blistav, raskošan izgled. Gornja je paluba prostrana i dobro opremljena, a na njoj se nalaze sekundarno upravljačko mjesto, bar, prostor za hidromasažnu kadu (dodatna oprema) i naslonjači za veći broj gostiju. Oba su upravljačka mjesta vrlo ergonomično dizajnirana, a gornje nudi i izvanrednu preglednost.

Sunseeker
Vlasnička kabina smještena je na glavnoj palubi i ima zaseban izlaz na palubu

Glavno upravljačko mjesto ima dovoljno prostora za korištenje klasičnih navigacijskih karata, ali vjerojatnije je da će se svi vlasnici odlučiti za elektroničke i neće im biti potreban toliko velik navigatorov kutak. Na našem testu Sunseekeer 95 nije morao svladati nikakav veći izazov, jer more je bilo mirno, no ipak nas je uvjerio da je idealna jahta za svaku razinu vještine. Komande su vrlo osjetljive, reagiraju i na nježan dodir, a pramčani i krmeni potisnici pomažu jahti da klizi vodom bez trzaja i okretno pristaje uz dok. Jedna je od očitih prednosti ovoga modela u odnosu na konkurenciju baš ta fleksibilnost u izboru materijala i rasporeda unutrašnjosti, koja u kombinaciji s brzinom isporuke ostavlja impresivan dojam.

Sunseeker za gradnju primjerka modela 95 treba svega šest mjeseci, a proces je toliko uhodan da se jahte isporučuju u razmacima od mjesec i pol. Taj je spretan pristup gradnji već polučio zavidne rezultate, o čemu svojim primjerom svjedoči četvrti po redu primjerak, koji je građen s nizom izmjena po želji vlasnika, i već je na putu za Hong Kong. Naručitelj tog modela zatražio je brod koji će se koristiti za dnevne izlete u punom komforu kakav se inače očekuje od jahta spremnih za dulja krstarenja, pa ta jahta ima drugačiji raspored od testiranog modela: salon na glavnoj palubi služi za druženje i ima igraći stol za mahjong, a vlasnička kabina na glavnoj palubi također je pretvorena u salon.

Na donjoj palubi nalaze se svega dvije kabine za goste, obje očekivano prostrane i izuzetno ukusno uređene. Sunseeker 95 lijepo se smješta unutar svoje serije i dostojan je nasljednik modela od 28 metara. Ugodna za oko i za boravak bez obzira na trajanje, ova jahta je jednako zanimljiva estetski u marini, koliko i nasred mora kao drugi dom.

Sunseeker
VIP kabina, u slučaju kada potpalublje ima tri kabine, zauzima cijelu širinu plovila
Tehnički podaci Sunseeker 95 Yacht

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 28,06 m
Širina: 6,55 m
Gaz: 2,13 m
Istisnina: 84,7 t
Spremnik za gorivo: 12.000 l
Spremnik za vodu: 1.750 l
Motori: 2 x MTU 12V 2000 M96L-1947PS
Najveća brzina: 26 čvorova
Autonomija: 1.250 nM @ 10 čvorova
Graditelj: Sunseeker International (Engleska)
Zastupnik: Sunseeker Adriatic Group

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above