Majesty Yachts 100 na testu: Krunsko postignuće5 min

S najvećom brzinom od 23 čvora, krasnim vanjskim i unutrašnjim cjelinama, te prostorom za opuštanje pod vedrim nebom, Majesty 100 potaknula nas je na pitanje je li nova superjahta iz zaljevskog brodogradilišta njegovo krunsko postignuće

Prvi put prikazana na prošlogodišnjem sajmu Dubai International Boat Show, Majesty Yachts 100 najveća je jahta brodogradilišta Gulf Craft. Prije primopredaje vlasniku imali smo prilike ne samo pregledati taj brod, testirati ga, nego i steći uvid u lokalno tržište, i to u razgovoru s izvršnim direktorom brodogradilišta, Erwinom Bampsom. Prinova Majesty 100 utjelovljenje je stručnosti i iskustva Gulf Crafta prikupljenih tijekom 35 godina gradnje brodova za razonodu i svjedoči o posvećenosti te kuće stalnom unapređenju kvalitete i dizajna.

Majesty 100 definitivno je privukla pažnju na sajmu u Dubaiju, a Bamps pripisuje zanimanje za nju izrazitim estetskim odlikama i dizajnom, njezinom smještanju u vrlo popularan segment tržišta i fleksibilnosti opsežnog paketa ponude. ‘Budući da je jednako uvjerljiva tehnički i dizajnom, Majesty 100 savršen je izbor za pridošle među vlasnike superjahta’, kaže, ‘jer im jednako odgovara za priobalnu plovidbu i oceanske pustolovine.’ Na vezu Majesty 100 djeluje vrlo impresivno i upada u oči visokim pramcem i nadgrađem u koje je uključena i raskošna vlasnička kabina, pa je savršeno iskorišteno svih 7,10 metara širine trupa.

Majesty 100 Gulf Craft
‘Stotka’ ima veliku djelomice natkrivenu gornju palubu s koje gosti mogu uživati u jedinstvenom pogledu na okoliš

Tekuće linije eksterijera doprinose dinamičnom izgledu jahte, dok će prostrana pramčana paluba namijenjena društvenom životu svakako privući one koji žele uživati u večernjoj svježini ili u pogledu na stazu za utrke F1 koja teče oko marine. Već se na prvi pogled zamjećuje da kapetan uživa u prednostima povišenog zapovjednog mjesta, dobrog pregleda broda i okoliša, kao i da je ulaganje u staklenu zaštitu prednjega dijela gornje palube itekako imalo smisla – i potaknulo nas na istraživanje, odakle smo se zaputili na sunčalište na krovu nadgrađa.

Majesty 100 je prva jahta linije Majesty Yachts s djelomice zatvorenom gornjom palubom, pa će gosti po svakom vremenu moći sjediti ondje i uživati u pogledu na more i obalu – kao da se nalaze na tradicionalnom gornjem mostu, ali u udobnosti i luksuzu što ga nude unutrašnje prostorije. Pogled prema pramcu iz salona tako je spektakularan da se pitamo zašto i drugi dizajneri ne koriste takvo oblikovanje, dok se interijer također jedinstvenim rješenjem pretače u krmenu terasu.

Da biste došli na svježi zrak, ne trebate izlaziti iz salona, nego samo spustiti prozorska stakla ili širom otvoriti sklopiva vrata i tako pretvoriti salon u jedinstven prostor za opuštanje. Jahta s takvim rješenjima svakako zaslužuje naslov veličanstva (majesty).

Majesty 100 Gulf Craft
Gostima je – a jahta ih može prihvatiti dvanaest, u pet kabina – na raspolaganju mnogo zatvorenih i otvorenih prostora

Silazeći s gornje palube dolazimo do povišenog upravljačkog mjesta, ostakljenog okomitim panelima u 270 stupnjeva – što je još jedna osobitost jahta imena Majesty – tako da skiper ima savršen pregled na brod i prostor pred njim. Odatle se upravlja pogonskim sustavom od dva motora MAN snage 1.900 KS koji ovoj jahti omogućuju najveću brzinu od 23 čvora.

Bamps ističe da je u Majesty 100 ugrađeno golemo iskustvo prikupljeno gradnjom dosad isporučenih brodova, pri čemu je ključna bila odluka da se trup oblikuje tako da troši što manje goriva. ‘Naravno da više troši pri maksimalnoj brzini, ali pri brzini krstarenja autonomija ovog broda iznosi punih 1.500 nautičkih milja.’ Bamps također ističe da je brodogradilište odlučilo opremiti Majesty 100 propulzijskim sustavom V-Drive, što znači ugradnju strojeva bliže krmi nego obično, tako da je stvoreno više prostora za gostinske kabine u potpalublju.

Na glavnoj palubi dočekuju nas prozori od poda do stropa, koji propuštaju obilje svjetla u glavni salon. Raspored cjelina i namještaja je tradicionalan, s prostorom za opuštanje i blagovaonicom prema pramcu, te kuhinjom na lijevoj strani i salončićem za goste na desnoj. U vlasničkim kabinama, u prednjem dijelu nadgrađa, obilje je svjetla, pogled odatle također je čaroban, kao i dojam stvoren uređenjem interijera. Klasična postelja za dvoje položena je uzdužno, sa zaglavljem prema pramcu, a pripadajuće kupaonice su izvedene u prvorazrednom mramoru i opremi vrhunske kvalitete – nema sumnje da je Gulf Craft svojim klijentima namijenio samo najbolje.

Majesty 100 Gulf Craft
Povišena kormilarnica, okružena okomitim staklenim panelima, omogućuje skiperu besprijekorno nadgledanje broda i mora

Završno uređenje govori o besprijekornom sustavu kontrole kvalitete u brodogradilištu, sve do detalja, poput podudaranja zrnatosti kamena i godova u drvenim oblogama. Pod palubom nailazimo na prostor namijenjen smještaju gostiju, koji je zahvaljujući odabiru pogonskog sustava doista dobio sjajne dimenzije i ima kupaonice kakve se ne viđaju na jahtama tih dimenzija.

Dizajneri su mislili i na zabavu: sve su kabine opremljene audio-vizualnom opremom marke Bang & Olufsen, koja je zaslužna i za besprijekoran zvuk pri gledanju filmova i drugih zapisa s bogate DVD-teke spojene s glavnim serverom na brodu. U pet kabina ima mjesta za 12 gostiju – računajući vlasničku, položenu cijelom širinom jahte – a zahvaljujući malom gazu (svega 1,70 m), Majesty 100 će im omogućiti uživanje u zaljevima Sredozemnoga mora, kao i u plitkim vodama Kariba, što ovu jahtu čini itekako zanimljivom vlasnicima čarterskih agencija.

Kad smo se, obišavši cijeli brod, vratili u kokpit, Bamps nam je pokazao još jedno iznenađenje: dva hidraulički pokretana balkona na stranama krmenoga dijela za opuštanje, koji korisnicima omogućuju uživanje u proširenoj terasi nad morem i čaroban pogled prema horizontu. To je rješenje u skladu sa sadašnjim trendovima da se krmeni kokpit uredi kao mjesto u kojem se uživa u okolišu.

Tu smo porazgovarali o onom što nismo vidjeli, primjerice o stabilizacijskom sustavu i originalnom sklopu za porinuće i izvlačenje pomoćne brodice, što su oboje smislili i projektirali inženjeri samog brodogradilišta. Nesumnjivo, Majesty 100 dokaz je da brodogradilište iz Emirata misli ozbiljno i doista teži kraljevskim dosezima. Držimo fige da u tome i uspiju.

Majesty 100 Gulf Craft
Majesty 100 poglede privlači izrazitim estetskim odlikama i dizajnom
Majesty 100 tehnički podaci

Duljina preko svega: 31,70 m
Širina: 7,10 m
Gaz: 1,70 m
Istisnina: približno 123 tone
Spremnik za gorivo: 15.700 l
Spremnik za vodu: 3.500 l
Generatori: 2x 50 kW, 50 Hz
Motori: 2x MAN, 1.900 KS
Najveća brzina: 23 čvora
Brzina krstarenja: 17 čvorova
Autonomija pri brzini krstarenja: 1.500 nm / 12 čv.
Projekt, dizajn eksterijera i interijera: Gulf Craft Design Studio
Graditelj: Gulf Craft (UAE)
Zastupnik: Tea Nautes

 

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above