Dominator 800 na testu: Inovacija do inovacije3 min

Nova Dominator jahta pravi je primjer nove orijentacije tog brodogradilišta koje se u velikoj mjeri prilagođava željama kupaca, uz zaista korisna moderna tehnička rješenja

Ovog proljeća Dominator je u talijanskom Fanu predstavio svoje novo plovilo, model 800. Nastao na bazi korita izuzetno uspješnog i lijepog modela 780, novi Dominator od svog prethodnika baštini samo osnovne elemente dizajna, a u svojoj biti to je sasvim drugačija i gotovo u svakom segmentu poboljšana jahta. Ona u prvom redu predstavlja novi svjetonazor brodogradilišta koje s novom vlasničkom strukturom posluje točno pet godina.

Kupac Dominatora danas dobiva baš sve što mu srce poželi, a tehnički elementi koje predlaže graditelj najbolje su što se danas može dobiti na tržištu. Naime, slijedeći viziju novih vlasnika, Dominator 800 građen je novim tehnologijama sa značajnom primjenom kompozitnih materijala, čime je ušteđeno čak pet tona (na ukupno 21) na težini laminata. Time ne samo da je postignut značajno bolji omjer čvrstoće i težine, već je primjetan utjecaj te uštede na stabilnost jahte i torzijska opterećenja trupa, što ćete lako osjetiti ljuljuškajući se na valovima ili u samoj plovidbi.

Za pogon su izabrani Fortjets 4000 podovi s dvostrukim propelerima, što nemjerljivo utječe na mogućnosti manevriranja, potrošnju, ali i na višak mjesta u potpalublju za kabine jer nema dugih osovina koje ‘gutaju’ dužinske metre plovila. To ćete lako primijetiti silaskom u potpalublje, ali ćete jako teško ‘skužiti’ da je zbog izostanka inklinacije propelera novog propulzijskog sustava efikasnost plovila povećana za 5%. Plovilo također koristi Humphree Interceptor sistem flapsova, čime se dodatno poboljšavaju performanse i upravljivost plovila, a trik je u tome što sustav uči i pamti vaše postavke, čime vam značajno pomaže u plovidbi i štedi gorivo.

Nabrojene stavke samo su najznačajnija tehnička poboljšanja jahte, nevidljiva oku promatrača. Za vidljive detalje se pobrinuo dizajner koji potpisuje sva nova plovila brenda.

Dominator salon
U salonu ima dovoljno prirodnog svjetla

Alberto Mancini je novu jahtu prilagodio željama vlasnika – što uz visoku kvalitetu izrade zapravo i jest glavni adut Dominatora danas. U ovom slučaju je vlasnik imao svoje želje vezane uz uređenje plovila, a njegov dugogodišnji skiper svoje želje vezano uz tehničku opremljenost plovila. Oboma je u potpunosti udovoljeno, pa tako između ostalog u salonu nalazimo dvije sofe izrađene po želji klijenta u talijanskoj tvrtki Minotti ili mramor tipa Botticino u kupaonicama.

U interijeru prevladavaju svijetli tonovi koji su posebno dobro osvijetljeni prirodnim svjetlom koje ulazi kroz velika prozorska okna salona, koji je koncipiran kao veliki lounge prostor, a poslužuje ga otvorena kuhinjska niša. Mašta i želje vlasnika jedini su limit po pitanju uređenja interijera i izbora materijala za uređenje istog, a što se jako dobro vidi na testiranom plovilu. Ono oko čega se Mancini zaista potrudio je nacrt kabina u potpalublju koje su vidljivo povećane, što je postignuto pomicanjem glavne pregrade prema krmi zahvaljujući skraćenom prostoru strojarnice.

Dominator kabina
Interijer je prilagođen željama vlasnika

Interijer je namješten očekivano luksuzno i bogato, kako smo navikli kod Dominatora. Pritom je bitno i spomenuti onu kvalitetu koju vlasnik povila obično ne vidi, a to je izostanak vibracija, vrhunska izolacija od buke i upotreba samo provjerenih vrhunskih dijelova u gradnji. U plovidbi se jahta ponaša kao što smo i očekivali, okretno i brzo, a po želji kupca ugrađeni su MAN motori s kojima je maksimalna brzina zavidnih 34 čvora.

Svojim novim modelom Dominator je pokazao da je, uz standardno visoku kvalitetu plovila, jedno od rijetkih brodogradilišta u svijetu koje klijentu omogućava i dopušta tako visoki stupanj prilagodbe njegovim željama. Na taj način kupac postaje istinski član obitelji Dominator kao vlasnik jahte koja je posebna – kako za brodograditelje, tako i za njihove vlasnike. Dobro im more bilo.

Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 24,5 m
Širina: 6,0 m
Spremnik za gorivo: 7.200 l
Spremnik za vodu: 1.355 l
Istisnina: 62 t
Motori: 2 x MAN commonrail 1550 KS / 1800 KS
Najveća brzina: 34 / 35 čv.
Brzina krstarenja: 24 / 25 čv.
Graditelj: Dominator Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above