Azimut 77S na testu: Sportski karakter i stilska savršenost4 min
00:02:12
00:02:12

Kao dio linije S Collection kategorije open hardtop, Azimut 77S u tehničkom je smislu nedvojbeno sportfly, posebice svojim agresivnim profilom, a što se eksterijera tiče, jedna od najbolje oblikovanih jahta prošle godine. Djelo dizajnerskog tandema Stefano Righini i Carlo Galeazzi, pokazuje najbolje od njihova kreativnog talenta

Premijerno predstavljen na međunarodnom nautičkom sajmu u Cannesu, 77S pripada Azimutovoj seriji S Collection, koja se dosad sastojala od modela kategorije open hard top (40S, 55S i 86S). Od njih se 77S razlikuje – ima fly palubu, iako manju nego na drugim jahtama od 77 stopa; ipak, i takva dodaje ovoj jahti dovoljno raznovrsne uporabljivosti da je čini vrsnim modelom klase sportsfly. DNK serije S Collection ipak je zadržao oštro rezan pramac, jamstvo velike brzine, kao i velike ostakljene površine na nadgrađu, savršene za nenadmašan pogled na more. Tu se jasno prepoznaje ruka Stefana Righinija, dizajnera koji oblikuje Azimutove kolekcije u posljednjih dvadeset godina. U interijeru, Azimut se drži iste dosljednosti i dugovječnih rješenja koja su učinila popularnima jahte te kuće, naravno, oslanjajući se na talente Carla Galeazzija, čija povezanost s ovim brodogradilištem također kao da nadilazi vrijeme.

Azimut 77S salon
Azimut 77S salon

Azimut 77S zatekli smo na vezu u blizini Palais des Festivals – njegova tri motora 900 KS Volvo Penta IPS već su grmjela, nestrpljiva da isplove na more. Pod nadzorom upravljačkog sustava s joystickom, Azimut 77S savršeno koristi svoje tri ‘pod’ čahure za hitar izlazak iz marine. Dodatna prednost pogonskog sustava IPS jest u tome što je Azimut surađivao s tvornicom Volvo Penta pri oblikovanju korita, pa je on skrojen u skladu sa zahtjevima ugradnje čahura, što nećete vidjeti na jahtama s tradicionalnim prijenosom linijskom osovinom. Ustvari, takva verzija modela 77S ima na posljednjem metru prije krmenog zrcala potpuno ravno dno. Dodavanjem gasa, Azimut 77S je zabrujao i živnuo, u svega nekoliko trenutaka prešao u glisiranje, da bi u 11. sekundi postigao ugodnu brzinu krstarenja od 20 čvorova. U plovidbi, ova se jahta ponaša poslušno čak i pri najoštrijem skretanju u punoj brzini, uz kontrolirano naginjanje karakteristično za pogon ‘podovima’. Ukratko, koje li radosti za skipera! Zahvaljujući lijepom vremenu – vjetar je bio slab, dan sunčan i more gotovo posve mirno – veći dio plovidbe proveli smo na gornjemu mostu, ne osobito prostranom, ali dostatnom za boravak šest osoba, uz uživanje u panoramskom pogledu s čašom u ruci. Ipak, sukladno konceptu sportsfly, na ovoj jahti zamjećuje se da je žrtvovano ponešto od ustaljene opreme.

Azimut 77S VIP kabina
Azimut 77S VIP kabina

Na desnoj strani nalazi se sekundarno zapovjedno mjesto, lijevo je sunčalište, a priručni bar smjestio se iza kormilarskoga sjedala – i to je sve, pa će vlasnik zabavu i obroke na otvorenom ipak morati organizirati u udobnijem kokpitu na glavnoj palubi. U tom dijelu broda nalazi se stol za osam osoba, do njega naslonjač koji se pretvara u sunčalište, a slijedi oprema koje nema na gornjoj palubi: roštilj, hladnjak, ledomat i sudoper. Tu je i treće zapovjedno mjesto, uz desnu stranu nadgrađa, koje kapetanu omogućuje da joystickom kontrolira brod pri uplovljavanju krmom u tijesne bazene u marinama. Bočni prolazi dovoljno su široki za sigurno kretanje jahtom u plovidbi, na pramcu se nalazi prostran vanjski salon sa sunčalištem, sofom u obliku slova U i sklopivom tendom. Sljedeća dojmljiva cjelina u eksterijeru je kupališna platforma, spuštanjem koje se otvaraju vrata spremišta za gumenu brodicu jet ski, što Azimut 77S čini jahtom izvanredno udobnom i prikladnom za uživanje i na sidru. U salon se ulazi kroz višedijelna klizna staklena vrata, a taj prostor bogato je osvijetljen, dok kontrastne boje namještaja i presvlaka stvaraju osjećaj visokog luksuza.

Azimut 77S sunčalište
Azimut 77S sunčalište

Bočni prozori upravo su ogromni za ovaj tip jahte, salon je također raskošne veličine – zauzima oko dvije trećine upotrebljivog prostora – dok je blagovaonica stisnuta uz lijevu stranu za kormilarnicom, što sugerira da u Azimutu predviđaju kako će se vlasnici zadržavati uglavnom u kokpitu ili na pramčanoj palubi. Bijele, sive i smeđe obloge, te furnir od zebrano drva čine u interijeru savršen sklad s općim dojmom o ovoj jahti: besprijekoran ukus Carla Galeazzija naglašen je noću inteligentnom rasvjetom iz uglavnom skrivenih izvora, pa se svjetlo difuzno razlijeva unutrašnjošću ove jahte kao magija. Kad se stubama siđe u potpalublje, prvo se dolazi do kuhinje – na lijevoj strani – odvojene kliznim vratima, tako da posada na miru obavlja svoj posao, odnosno ne smeta onim vlasnicima koji vole da se osoblje drži skriveno od korisnika.

Azimut 77S krmena platforma
Azimut 77S krmena platforma

Vlasnička kabina, dakako, u srednjem je dijelu broda, a njene dimenzije jasno govore o širini trupa. Na desnoj strani je mali salon za uljepšavanje, dok lijeva pripada king-size bračnom krevetu. Od strojarnice ta je kabina odijeljena spremišnim prostorom, koji se ne proteže cijelom širinom trupa jer je dio iskorišten za kupaonicu i velik garderobni ormar. Gostinske kabine, desno i lijevo postrance, opremljene su standardnim posteljama za dvoje, svaka ima vlastitu kupaonicu, a u pramcu je kabina za VIP goste, donekle skromnih dimenzija s obzirom na veličinu jahte. Vlasnici koji namjeravaju iznajmljivati svoj 77S svakako će cijeniti čak osam kreveta na brodu. Azimut 77S, već nahvaljen i ovjenčan mnogim nagradama za dizajn eksterijera, svakako je jedna od najluksuznijih i najkomfornijih jahta u segmentu duljine 50 do 80 stopa, a četiri su primjerka i prije porinuća prvoga naručili budući vlasnici s raznih strana svijeta.

Tehnički podaci

Duljina: 23,60 m
Širina: 5,55 m
Gaz: 1,05 m
Spremnik za gorivo: 4.000 l
Spremnik za vodu: 1.100 l
Istisnina: 58 t
Motori: 3 x 900 hp Volvo Penta IPS1200
Najveća brzina: 36 čv.
Brzina krstarenja: 32 čv.
Graditelj: Azimut Yachts
Zastupnik: Navis Marine

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above