Azimut 60 Fly na testu: Zvijezda novog stila4 min

Novu jahtu s gornjim mostom Azimut predstavlja u redizajniranoj izvedbi unutrašnjosti, a posvećenost detaljima svrstavaju Azimut 60 u najzanimljivija nova plovila 2017. godine

Svake godine Azimut u Cannesu upriliči godišnju prezentaciju svog rada za novinare, a tako je bilo i ovog rujna, kada je Giovanna Vitelli obznanila podatak da je, sukladno provedenom istraživanju, kupcima najprivlačniji aspekt tog brenda stil Azimut jahti. Sasvim slučajno, samo pola sata kasnije, na novoj jahti Azimut 60, privezanoj ispred filmske palače gdje je desetljećima Azimutov štand na sajmu u Cannesu, imali smo prilike razgovarati s Federicom Bartolini, kućnom stilisticom tog brodogradilišta za jahte do 27 metara duljine.

Tim više je to bila sretna okolnost jer je baš Azimut 60 predstavnik stilskog zaokreta koji danas taj talijanski graditelj u uređenju svojih novih plovila predstavlja. Ona nam je objasnila kako su na novom modelu imali jako puno posla jer su pokušali dizajn s velikih jahti preslikati na manje modele, u čemu je ključnu ulogu imao talijanski dizajner Achille Salvagni. Stoga, Azimut 60 krasi sasvim novi koncept uređenja unutrašnjih prostora koji zaista vrijedi vidjeti.

U interijeru dominiraju kružni i zaobljeni oblici, korišteno je mnoštvo novih materijala kako bi postigli dojam uređenja unutrašnjosti kakvo inače viđamo na dvostruko većim jahtama, a sve vodeći se krilaticom da je ljepota jednostavna. Na prvi pogled smo bili impresionirani viđenim; osim zaobljenih oblika, u oči odmah upada specijalno dizajnirana rasvjeta, kožne obloge stropa i svijetao interijer s prepoznatljivim zelenim detaljima koji ga razigravaju.

Azimut 60 Fly
Zakrivljeni oblici korišteni u cijeloj jahti vidljivi su odmah nakon ulaza u glavni salon

U dizajnu su korištene tri vrste drva, dvije vrste hrasta i sjajno lakirani mahagonij, te nehrđajući čelik, inserti od bronce, mnoštvo tkanina i raznobojne kože. Sve to ‘ne strši’, već je skladno uklopljeno u dizajn, a izgleda vrlo bogato. Jahta predstavljena u Cannesu ima izvedbu interijera koja se zove Riviera, dok Azimut nudi i ‘trendy’ stil uređenja unutrašnjosti nazvan Grand Milano. O tome koliko je truda uloženo u dizajn ove jahte, govori i činjenica da su čak i lampe, dizajnirane u stilu unutrašnjosti, djelo Salvagnija.

Osim dizajnerskog stila, u jahtu su uvedeni i noviteti što se tiče ostalih materijala. Na primjer, lijepi tapet na ulazu u glavni salon zamjenjuje tikovinu, napravljen je od 100 posto sintetskih materijala, ugodan je na dodir i lako se čisti. Na ulazu u salon primijetit ćete s desne strane lijepu sofu za dvoje, a s lijeve još veću za četiri osobe uz mali dnevni stolić.

U lijevom dijelu salona smjestila se brodska kuhinja koju od ostatka plovila dijeli mali šank, preko puta kojeg je stol za blagovanje s duboko izrezanim bočnim prozorima i zasječenom razmom, čime taj prostor ima pogled na more, što postaje Azimutov zaštitni znak. U prednjem dijelu desne strane se nalazi kormilarnica, lijepi je detalj bočni prozor kojim se lako i s palube može pristupiti Volvo IPS-u, a do kormilarnice su stube kojima se silazi u potpalublje.

Azimut 60 Fly
U vlasničkoj kabini vizualno dominira posebno dizajnirana komoda, toaletni prostor nalazi se u njezinu krmenom dijelu, a krevet je postavljen okomito na centralnu liniju

Tamo ćemo ponovno zateći isti dizajnerski stil kao i na glavnoj palubi, te tri kabine. VIP se nalazi u pramcu i ima nešto više mjesta radi okomito odrezanog pramca, gostinska je u sredini, a vlasnička u krmenom dijelu potpalublja. Upravo ta kabina najbolje simbolizira novi stil koji ova jahta predstavlja. Uz krevet postavljen okomito na centralnu liniju, vizualno dominira prekrasna dizajnerska komoda do koje se nalazi, naravno, dizajnerska lampa. Sve je puno fino obrađenog drva, tkanina i profinjenih detalja, koji neprimjetno stvaraju dojam luksuza u jahti koja istovremeno diše posve mekanim stilom. Kapa dolje za dizajnere i graditelje koji su ideje proveli u djelo.

Na glavnoj se palubi, osim u krmenom kokpitu, Azimut svojski potrudio da pramčanu palubu pretvori u značajan životni prostor, u čemu im pomaže konvertibilno pramčano sunčalište i, po potrebi, zaštita od sunca koja se na četiri karbonska stupa lako postavlja nad pramčanim dijelom jahte. Gornji most je, kako smo od Azimuta i navikli, ponovno maksimalnih dimenzija, a nudi se u tri različite konfiguracije sjedišta – s L sofama, s L namještajem i barom, i samo s dvije foteljice na krmenom dijelu. Središnji dio natkriven je velikim hard topom koji u sredini ima pomičnu zaštitu od sunca, tu je i dugi stol za objedovanje, a u prednjem lijevom dijelu nalazi se kormilarsko mjesto.

Azimut 60 Fly
Sklad sjajnog i mat lakiranja, te čak i umetci od bronce stvorili su poseban ambijent u ovoj jahti

U samoj krmi jahte je prostor za posadu s jednim ili dva ležaja, ako se odlučite za konfiguraciju s jednim ležajem, umjesto njega moći ćete imati i spremište u krmenom zrcalu, kao što je bio slučaj na plovilu izloženom u Cannesu. Valja napomenuti da ovaj model ima i ravni pramac iznad vodne linije, što mu omogućava veću iskoristivost volumena, ali i mirniju plovidbu. U kombinaciji s dva Volvo D13 motora od 900 konjskih snaga, jer te 12-litarske motore sa šest cilindara smatraju najboljim izborom za ovu jahtu, ona postiže 32 čvora maksimalne brzine uz brzinu krstarenja od 26 čvorova.

Ako želite, na raspolaganju su vam i MAN motori od 800 konjskih snaga. Osim toga, jahta ima električno upravljane komande, a kao kupac možete složiti vlastite parametre, ovisno o vašem agresivnom ili blažem stilu vožnje, što je veliki napredak u odnosu na uobičajeno upravljanje uz pomoć hidrauličnih sistema. Azimut u ovoj godini namjerava napraviti dvadeset ovih jahti, da bi pun kapacitet od trideset primjeraka dosegnuo u idućoj sezoni. S obzirom na viđeno, mislimo da će u Avigliani trebati razmisliti o povećanju kapaciteta.

Tehnički podaci

Duljina: 18,25 m
Širina: 5,05 m
Gaz: 1,38 m
Istisnina: 33,5 t
Spremnik za gorivo: 2.800 l
Spremnik za vodu: 750 l
Motori: 2 x 800 mHP MAN I6
2 x 900 mHP Volvo D13
Najveća brzina: do 32 čvora
Brzina krstarenja: do 27 čvorova
Dizajn eksterijera: Stefano Righini
Dizajn interijera: Achille Salvagni
Graditelj: Azimut Yachts (Italija)
Zastupnik: Navis Marine

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above