Tankoa 164 MY Vertige na testu: Novi uzlet4 min

Isporučena pravodobno, tik prije ljeta, na Sredozemlju i u pravi čas da stigne na rujanski Monaco Yacht Show, druga po redu gradnja talijanskog brodogradilišta Tankoa Yachts oduševila je svoje vlasnike

Iako je riječ o novom brendu, igrači koji stoje iza imena Tankoa imaju mnogo utakmica u nogama, pa njihove ambicije itekako imaju pokriće. Kad je uprava kuće Tankoa naručila projekt jahte od 164 stope od Francesca Paszkowskog, svoga višegodišnjeg partnera, krenuli su naslijeđem pokojnog navalnog arhitekta Visibellija i postavili temelje koje nisu željeli mijenjati – tupi pramac, golema krmena paluba, pet ili šest kabina… i tako je nastala najelegantnija 50-metarska jahta na tržištu.

Odustajući od ustaljene konstrukcije u čeliku (trup) i aluminiju (nadgrađe), konstruktori S510 opredijelili su se za laganu leguru. S501 je trebala s motorima MTU SV400054R, koji daju samo 1.000 KS (746 kW) postizati maksimalnu brzinu od 16 čvorova, te brzinu krstarenja od 14 čvorova (s napola punim spremnicima). Čak i prije nego što stupite na palubu Vertigea, zapanjit će vas niski profil i zrcalno savršen završni premaz sustava zaštite Awlgrip.

Tankoa 164 MY Vertige
S prostrane terase na glavnoj palubi opremljene udobnim sofama uživa se u spektakularnom pogledu na okolicu

Visok pramac spojen s prednjim staklom upravljačkog mjesta ističe sportski stil ove jahte, dok se 11 stopa široka kupališna platforma, proširenje područja krme izvedene prema konceptu beach club, nadovezuje na teretanu s parnom kupelji. Uzmemo li u obzir da su tu smješteni gumenjak SACS od 23 stope i jedan od dva jet skija (drugi se smješta u pramčanom spremištu), očito se radi o pravoj bazi za sportsku razonodu na moru. Uspnemo li se s platforme u kokpit, nailazimo na golemo sunčalište i krmenu sofu za čak 16 osoba – prostor za opuštanje kakav se rijetko vidi i na jahtama duljine 60 do 70 metara.

Na gornjoj palubi, na krmi velikih dimenzija, izvedena je blagovaonica za 12 osoba, ima poprijeko položen stol okružen sofama za 16 osoba i televizorom koji nestaje kad nije u upotrebi. Taj je dio palube natkriven bimini-krovićem i s dva velika suncobrana. Ta cjelina povezana je sa sunčališnom palubom, gdje se nalazi bar – također pod tvrdim krovićem – te jacuzzi za šestero… sve potrebno za savršeno opuštanje. Da završimo s otvorenim prostorima: krasan solarij i kutak za opuštanje nalaze se i ispred upravljačkog mjesta.

Tankoa 164 MY Vertige
Vlasnik je zahtijevao moderan, ali i topao interijer, što je Margherita Casprini ostvarila koristeći tikovinu i mjed, kombinirajući klasičan stil sa suvremenim dizajnom

Za razliku od prostranog eksterijera, interijer je intimniji i više nalikuje na dom, počevši od glavnog salona u kojem je Margherita Casprini nadahnuto izvela kvadar obložen crnom kožom – ‘da bi se oni koji uđu odmah spontano prilagodili nižim razinama’, kako je objasnila taj detalj. Taj trik doista djeluje jer je prijelaz sa suncem osvijetljenog prostora u unutrašnjost posve prirodan.

Iz predvorja se ulazi u glavni salon, ostakljen gotovo od poda do stropa, s velikom sofom u obliku slova U i nekoliko poprečno postavljenih naslonjača koji naprosto pozivaju na ugodno opuštanje. Prevladavaju smirujući neutralni tonovi, naglašeni drvenim vratima u zlatnoj boji i detaljima od mjedi umetnutim u obloge od tikovine sa satenskom završnom obradom.

Salon je od blagovaonice dijelom odijeljen dvjema simetrično ugrađenim policama za knjige zaobljenih rubova, a u dijelu prema pramcu je Casprini uokvirila jeruzalemski kamen (žućkasti vapnenac) mjedenim elementima, stvorivši prostor za ugodne razgovore. Kuhinja je izvedena na lijevoj strani, na donjoj razini, kao i prostor za posadu, dok se stubištem na desnoj strani silazi do gostinskih kabina.

Tankoa 164 MY Vertige
Terase uz obje strane trupa osobito doprinose jedinstvenom iskustvu korisnika vlasničke kabine

Tri su od njih opremljene velikim posteljama (queen size), a jedna je dvokrevetna i ima dodatni ležaj na izvlačenje za jednu osobu. Sve su uređene jednako, ali u različitim bojama, dok su im kupaonice opremljene elementima od jeruzalemskog kamena s mjedenim umetcima. Kad se – istim stubištem – prođe pored vinskog podruma s 300 butelja, dolazi se do kabine za VIP goste, koja je izvedena tik uz vlasničku, kao na mnogo većim brodovima.

Kad uđete u vlasničku kabinu, ostat ćete zadivljeni projektantskim znanjem i zanatskim umijećem brodograditelja Tankoe: na obje strane trup se jahte rastvara veličanstvenim terasama, tako da nastaju prostrane cjeline na zraku, tik uz more. Štoviše, moguće je i polako ploviti sa spuštenim terasama i uživati u popodnevnom povjetarcu tijekom sieste.

Vlasnička kabina uređena je u crvenom oniksu koji je u kontrastu s bijelim kamenom u kupaonici, a zauzima gotovo cijeli pramčani dio glavne palube. Od gotovo beznačajne razine buke do izvanrednih performansa i odnosa snage motora i brzine, Vertige uspostavlja vrtoglave standarde još jednom svjedočeći o neiscrpnom napredovanju brodogradilišta Tankoa.

Tankoa 164 MY Vertige
Besprijekoran projekt i laka legura podarili su jahti Vertige izvrstan odnos snage motora i performansa
Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 49,90 m
Širina: 9,40 m
Gaz: 2,20 m
Istisnina: 392 t
Spremnik za gorivo: 65.000 l
Spremnik za vodu: 16.600 l
Motori: 2 x MTU 8V 4000 54R
Najveća brzina: 16 čv.
Brzina krstarenja: 14 čv.
Autonomija: 5.000 nm @ 12 čv.
Dizajn eksterijera: Francesco Paszkowski Design
Dizajn interijera: Francesco Paszkowski/ Margherita Casprini
Graditel: Tankoa Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above