Sunseeker 131 Yacht: Neka bude svjetlost3 min

Još jedna Sunseekerova superjahta, Sunseeker 131, dugačka je 40 metara, ima tri palube i unutrašnjost izvanredno lijepog dizajna, preplavljenu prirodnom svjetlošću

Na londonskom sajmu nautike održanom u siječnju ove godine, Sunseeker je predstavio nestrpljivo iščekivani model 131 Yacht. Najveća jahta ikad predstavljena na sajmu, 131 Yacht je zadivio i BBC, koji mu je posvetio jednosatni dokumentarni film u kojem su predstavljene njegova gradnja i isporuka. Potražnja za modelom 131 Yacht je neobično visoka, a Sunseeker je već prodao četiri primjerka i prije nego što je jahta dospjela do jesenskih sajmova u Cannesu i Monaku. Razlog toj pomami je raskošna kvaliteta gradnje: Sunseeker nije zaboravio usavršiti ni najmanji detalj, a mnoge je elemente predstavio u inovativnom obliku.

Dokazana platforma koju kuća koristi za sve svoje superjahte poslužila je kao temelj i ovome modelu, koji se već izvana ističe obiljem stakla – koje naznačuje prisustvo prirodne svjetlosti u unutrašnjosti – što opasuje vlasničku kabinu te salone na glavnoj i gornjoj palubi i stvara ugodnu atmosferu.

Kao i na drugim većim modelima kuće, na 131 Yacht vlasnik je sam odlučio o gotovo svakom elementu rasporeda i uređenja unutrašnjosti, što uz poznatu Sunseekerovu kvalitetu i dizajn vanjskih linija objašnjava popularnost modela. U serijskoj izvedbi Sunseeker 131 Yacht ima pet kabina za deset gostiju, a moguće su i izvedbe sa šest kabina za dvanaest gostiju, uz nekoliko različitih rasporeda prostorija.

Sunseeker 131
Dizajn interijera ovisi o željama vlasnika, a količina svjetla i fantastičan pogled iz salona su zaštitni znak ove jahte

Salon na glavnoj palubi ima dva balkona – jedan s lijeve, drugi s desne strane – koji dopunjavaju krasan pogled što se pruža kroz velike prozore. Salon je zamišljen kao lounge bez zidova, u kojem su naslonjači povezani s upravljačkim mjestom. U konzoli prema pramcu skriva se TV s velikim zaslonom, a ta konzola ujedno i razdvaja salon od blagovaonice za deset osoba. Kuhinja je također skrivena od pogleda pregradom i ima poseban ulaz za članove posade.

Vlasnička kabina zauzima pramac glavne palube, ima staklene zidove – prozori su visoki koliko i sama kabina – i nenadmašan pogled. Na donjoj se palubi nalaze četiri kabine namijenjene gostima: dvije dvokrevetne (krevete je moguće spojiti) na pramcu i dvije s bračnim krevetima na krmi. Na krmi gornje palube nalazi se prostrana skiperova kabina, što smatramo idealnim rješenjem – sretan skiper, sretna jahta – do nje je i drugi salon s još jednom blagovaonicom. Ova je paluba vrlo prostrana, a na njoj je i sunčalište, na pramcu, tik ispred sekundarnog upravljačkog mjesta.

Oni koji se radije sunčaju daleko od pogleda na raspolaganju imaju najvišu palubu, na kojoj se, osim toga, nalaze i hidromasažni bazenčić te još jedna blagovaonica, idealna za večerice na svježem zraku. Prostrana garaža 131 Yacht ima i više nego dovoljno mjesta za tender do šest metara duljine, te dva skutera. Sunseeker 131 Yacht ima trup zanimljivog oblika, čiji je dizajn temeljen na klasičnom Sunseekerovu trupu dubokog V-profila.

Sunseeker 131
I vlasnička kabina ima velike staklene površine na boku, a smještena je na glavnoj palubi

Najveća brzina koju ova tropalubna jahta postiže iznosi 23 čvora, dok je preporučena brzina krstarenja 10 čvorova, pri kojoj ostvaruje autonomiju od 1.500 milja. Osim kvalitete i brzine, 131 Yacht je privlačan i zbog kratkog vremena gradnje – oko godine dana – što kući omogućava istovremenu gradnju pet primjeraka. Na svoje tri palube Sunseeker 131 Yacht nudi obilje prostora, bilo da ga želite koristiti za uživanje u koktelu, sunčanje ili poslovni sastanak.

S ovim je modelom Sunseeker još jednom dokazao da pripada u segment superjahta, ostavljajući pritom dobar broj konkurenata iza sebe. Sunseeker 131 Yacht bit će predstavljen na sajmovima u Cannesu i Monaku u rujnu ove godine, gdje će sigurno privući niz novih i starih obožavatelja brodograditelja iz Poolea.

Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 40,05 m
Širina: 8,09 m
Gaz: 2,7 m
Spremnik za gorivo: 21.650 l
Spremnik za vodu: 4.950 l
Istisnina: 189.600 kg
Motori: 2 x MTU 12V 4000 Series M93
Najveća brzina: 24 čv.
Doseg: 1500 nm @ 12 čv.
Graditelj: Sunseeker
Zastupnik: Sunseeker Adriatic Group

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above