Blog Filipa Jurišića: Čovjek na moru nikad nije sam2 min

Čovjek na moru nikad nije sam, lijepa je misao Ernesta Hemingwaya koja mi prolazi kroz glavu dok se na obzoru naziru škoji mog djetinjstva, a u nosnicama osjećam proljetne mirise Hvara.

Kada slijedite snove, mnogo je različitih puteva koji će vas dovesti na željenu destinaciju. Premda, u mom slučaju nekako mislim da je san pronašao mene. Uz didu Davora koji je jedrilicom oplovio Jadran, majku Jelenu i papu Edija, bilo je prirodno da postanem čovik od mora.
Moje ime je Filip Jurišić, rođeni sam Hvaranin i jedriličar sam splitskog Mornara, osvajač srebrne medalje na Europskom prvenstvu u klasi ILCA 7 (ili Laser), ali prije svega ovisnik o moru, otocima i vjetrovima.

filip jurišić ilca laser

Upravo ova kolumna čije uvodne riječi pišem za Yachts Croatia bavit će se morem, jedrenjem i strasti koja je potrebna za ostvarivanje snova.

Prije svega lijepi pozdrav i hvala svima onima koji su izdvojili vrijeme za ove retke. Iskreno se veselim što ću moći s vama podijeliti svoja iskustva i znanja, a nadam se da ću neke i od vas navući na jedrenje.

Moja priča za timunom započela je kada sam s pet godina sjeo u Optimista, a nekoliko godina kasnije postao sam član splitskog Mornara. Danas mogu reći kako sam član pravog jedriličarskog ‘dream teama’ u kojem su jedan od najboljih svjetskih trenera Jozo Jakelić, osvajač dva olimpijska srebra Tonči Stipanović, srebrni olimpijac i dvostruki svjetski prvak Pavlos Kontides te drugi vrhunski jedriličari: Benjamin i Jonatan Vandai, Sergej Komisarov.

filip jurišić mornar jedrenje

Ovogodišnja sezona započela je regatama Svjetskog kupa na Palma de Mallorci i Hyeresu gdje sam osvojio 8. i 15. mjesto. Nisam baš prezadovoljan rezultatima, ali u tako jakoj floti svaka se pogreška jako skupo plaćala. S druge strane, veseli me pogled na ISAF-ovu trenutačnu ljestvicu gdje prva tri mjesta zauzimaju jedriličari iz ‘scuderije’ Joze Jakelića. Pavlos Kontides je prvi, Tonči Stipanović drugi, a moja malenkost treća. Nadam se da će tako biti i nakon Meksika.

Zasad toliko od mene, a s novom šakom riči javit ću se nakon Svjetskog prvenstva u klasi ILCA 7 koje starta krajem svibnja. Nadam se s izvrsnim vijestima….

Dobro vam more, Filip Jurišić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above