Ovi hiperautomobili vozače pretvaraju u pilote borbenih aviona3 min

Brzina je oduvijek fascinirala proizvođače automobila, a kombinacija ljepote, snage i brutalnih performansi nekim je modelima osigurala kultni status. Izdvojili smo hiperautomobile pokretane benzinskim motorima koji vozače pretvaraju u pilote borbenih aviona. Stoga, vežite se, polijećemo!

Koenigsegg Jesko

Koenigsegg hiperautomobili Koenigsegg Jesko

Švedska raketa na četiri kotača ime je dobila po ocu osnivača tvrtke, a sa svojih više od 1600 konjskih snaga obećava performanse koje već ulaze u domenu aviona.

U zemlji koja je u svijetu poznata po čvrstim Volvoima, Christian von Koenigsegg dizajnira i proizvodi ozbiljno brze automobile čija je jedina misija biti najbrži na svijetu. Obogaćen brojnim tehničkim rješenjima iz Formule 1, Koenigsegg Jesko pruža vrhunski odziv i osjećaj u vožnji, a sjedanje u unutrašnjost pretvara vas u pilota borbenog aviona koji je sposoban za brzine veće od 400 kilometara na sat.

 Bugatti Mistral

hiperautomobili bugatti bugatti mistral

Nazvan prema snažnom vjetru koji puše na obalama Francuske, roadster Bugatti Mistral posljednji je tango za legendarni W16 motor koji u ovom slučaju razvija okruglih 1600 konjskih snaga. Muza najnovijeg modela iz Molsheima je Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid iz 1934. godine, sportski roadster koji predstavlja vrhunac elegantnog dizajna.

Novi Mistral crno-žutom kombinacijom odaje počast i osnivaču kompanije Ettoreu Bugattiju, koji je upravo te boje birao za mnoge svoje osobne automobile, uključujući i njegov Type 41 Royale. Za entuzijaste brenda, to je bezvremenski vizualni par. Projektiran za performanse i dizajniran prema najvišim standardima izrade i luksuza, Mistral je perfektan happy end jedne ere.

SSC Tuatara

Hiperautomobili SSC SSC Tuatara

SSC je osnovao inženjer po imenu Jerod Shelby s jednim ciljem: dizajnirati i proizvesti američki hiperautomobil koji će se suprotstaviti dominantnim Europljanima. Pravi ‘need for speed’ na američki način. SSC Tuatara svojom kapljičastom kupolom koja sliči na mlaznog lovca predstavlja automobil s kojim bi i Pete ‘Maverick’ Mitchell iz popularnog Top Guna bio zadovoljan.

Srce Tuatare je pravi američki 5,9 ‘vee eight’ koji proizvodi skoro 1800 konjskih snaga i zvuk kojeg se ne bi posramio ni F-18 pri polijetanju. SSC uz ovu, nazovimo ‘običnu’, Tuataru nudi još dvije ekstremnije inačice: Aggressor i Striker.

Pagani Utopia

Hiperautomobili Pagani Pagani Utopia

Talijanska manufaktura otprilike svakih 12 godina predstavlja novi model, pa dolazak svakog novog Paganija predstavlja pravi praznik automobilizma. Novi Horacijev hiperautomobil ili, bolje rečeno, kreacija slijedi načelo jednostavnosti i elegancije te briše granice između umjetnosti i automobila.

Utopia dizajnerski izgleda toliko efektno i profinjeno da zaslužuje biti dio stalnog postava u muzeju. Od eksterijera još je spektakularnija unutrašnjost u kojoj Pagani slavi mehaničku ljepotu plemenitih materijala i analognih instrumenata. Utopia nema hibridni pogonski sklop, nego samo bijesni 6,0-litreni V-12 s dva turbopunjača, razvijen od strane AMG-a, koji isporučuje 864 konjske snage.

Fotografije Koenigsegg, Bugatti, SSC & Pagani

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above