Splitski gastronomski sekstet4 min

Splitski turizam razvija se u svim segmentima, pa tako i u gastronomiji, uključujući i goste najviše platežne moći koji u grad pod Marjanom često dolaze i jahtama

Split je odavno prestao biti tranzitni centar, te se razvio u jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na Jadranu, među ostalim i za brojne jahte koje u Splitu počinju i završavaju svoje ljetne plovidbe. Gastronomska ponuda Splita posljednjih je godina kasnila za strelovitim turističkim razvojem grada, i zbog toga što većinu gostiju još uvijek zanima fast-food opcija.

Novi val splitskih restorana

Iako su se neki tradicionalni restorani u Splitu održali na životu, danas u gastronomskom smislu Split nudi raznovrsnu i modernu ponudu na mjestima koja prije deset godina nisu ni postojala. Iako se o ‘novom valu’ splitske gastronomije može napisati poštena knjiga, izbor od šest odličnih restorana poslužit će kao zanimljivo štivo i domaćim posjetiteljima i gostima s jahti, koji u njima mogu usrećiti nepce.

Bokeria

Loša ideja bila bi propustiti mjesto dobre moderne mediteranske hrane, splitsku Bokeriju, u kojoj iz kuhinje Željke Bogdan na stolove stižu jela pripremljena od svježih sastojaka s obližnjih pazara i peškarije.

Već nekoliko godina na glasu su kao jedan od najboljih restorana, a ove godine su se kadrovski pojačali kako bi njihovi gosti ujutro imali još ukusniji početak dana, a za ugodnije večeri pobrinuli su se ojačavši hrvatsku vinsku listu koja sada ima više od 150 etiketa. Još jedan od noviteta za sezonu pred nama je cocktail karta s baznom, premium i ultra premium listom spirita.

ZOI

Na samoj splitskoj Rivi, na južnom zidu Dioklecijanove palače, blizu nekadašnjih carevih odaja, smjestio se restoran ZOI. Uz sam restoran nekad je bila careva blagovaonica, što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje u sofisticiranim obrocima, vinu, filozofskim raspravama i veselju.

Restoran ZOI Pogled Na Rivu 01

ZOI je mjesto za istraživanje svih osjeta u kojem chef Roko Nikolić, nadahnut poviješću i tradicijom, pretvara zaboravljene priče u živahne note suvremene kuhinje. U jedinstvenom okruženju starom 1700 godina glazba, razgovori i zvukovi grada savršeno se stapaju dok udobno sjedite na terasi restorana, uz čašu rijetkog vina i nježni ljetni povjetarac.

Makarun

Naslonjena na zidine Dioklecijanove palače, terasa restorana Makarun pažljivo je skrivena od gužve u samom središtu grada. Zaklonjena je palačom Milesi i smokvinim drvetom starim 70 godina pa pruža savršenu atmosferu za uživanje u mediteranskoj kuhinji inspiriranoj sezonskim namirnicama iz njihova vlastita organskog vrta.

Tu je i privatna terasa, koja pogled na palaču i zvonik Sv. Dujma čuva samo za odabrane, dok uživaju u nezaboravnom gastronomskom iskustvu kroz koje ih vode Makarunov chef i sommelier osobno. Poštujući autohtone lokalne okuse, u Makarunu se hrana pretvara u umjetnička djela, uz nezaobilazno vino i iznimnu uslugu – a sve s ciljem da gostima izmame osmijeh na licu.

Dvor

U restoranu Dvor znaju prepoznati dobar recept, a on je u njihovu slučaju sasvim jednostavan: tradicionalna hrana predstavljena na moderan način i naglasak na ribi za vrijeme ljetne sezone. U kuhinji poznatog chefa Hrvoja Zirojevića nije bilo potrebe za velikim promjenama, ali restoran će u sezonu 2024. godine uploviti s nešto izmijenjenim modernijim interijerom.

Uz nezaobilaznu gregadu i ceviche koji se uvijek nalaze na listi preporuka, valja isprobati i jela inače tipična za hladnije dane, poput bakalara in bianco.

Dobra vinska karta s potpisom Vedrana Cote i slastice nastale pod glavnom slastičarkom Ivanom Bralić, uz bilo koji od pogleda s različitih nivoa ovog restorana smještenog uz samo more, i više su nego dovoljni za nesmetano uživanje u onom najboljem što Split nudi.

Fantažija

Kada uđete u ovaj mali restoran u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače, dočekat će vas dekor koji odmah signalizira da ste došli na mjesto koje pokušava oživiti beskompromisan, hrabar, ali ugodan osjećaj dalmatinskih konoba na jedinstven i moderan način. Isti ćete pristup osjetiti u meniju, koji je malen, ali skladan.

Svako je jelo dobro promišljeno i nudi najbolju verziju najpopularnijih dalmatinskih jela uz umjetničku notu moderne gastronomije. Vinska karta nastoji otkriti skrivene dalmatinske dragulje i predstaviti ih široj javnosti. Međutim, baš kao u starim konobama, putovanje tu rijetko staje. Nakon ukusne večere ne smijete propustiti kušati omiljeno hrvatsko žestoko piće – rakiju.

Zrno soli

Neka vas 24 godine Branimira Prnjaka ne zavaraju, taj mladić nije bez razloga chef u Zrnu soli, ponajboljem ribljem restoranu u gradu pod Marjanom. Svježe namirnice, kreativne ideje iz kuhinje i vrhunska vinska lista koja za cilj ima ponuditi najbolje kapljice u državi samo su neki od razloga zaslužnih za status Zrna soli.

Vlasnik Ivo Vrdoljak nam garantira da će već od proljeća restoran nuditi i neke opcije svojstvene samo najboljim svjetskim restoranima, ali o njima ne želi otkriti mnogo sve do konačnog pokretanja. Dotad, pozvani smo uživati u tradicionalnim specijalitetima s modernim twistom, od kojih su neki, poput ‘Rižota koji morate kušati’, kultni status stekli i izvan granica Lijepe naše. Dodamo li izvanrednoj hrani i dobrom vinu još i pogled na ACI marinu u kojoj je restoran smješten, jasno nam je zašto Zrno soli dobiva samo komplimente.

Fotografije Bokeria, Fantažija, Makarun, ZOI, Zrno soli & Dvor

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above