Preskoči na glavni sadržaj
Gastronomska ruta od Splita do Dubrovnika

Gastronomska ruta od Splita do Dubrovnika

Datum
Vrijeme čitanja 4 min

Sedam dana. Sedam adresa. Ruta za one koji više ne pitaju gdje je najbolje, nego kada je slobodan stol

Postoje putovanja koja se pamte po prizorima, i ona koja se pamte po okusima. Ova sedmodnevna ruta Jadranom spaja oboje – pažljivo birane restorane uz najljepša sidrišta južne Dalmacije.

Od Splita do Dubrovnika, svakog dana nova destinacija, novi stol, i kuhinja koja razumije more jednako dobro kao i oni koji mu dolaze s palube.

Riječ je o mjestima koja nisu slučajno na karti – već upravo suprotno. To su restorani koji su izgradili reputaciju među istinskim hedonistima, neki s Michelin priznanjima, drugi s tihim autoritetom koji se ne oglašava, ali se prenosi. .

Bilo da je riječ o podnevnom ručku uz stari dvorac na Šolti, večeri među limunima u Sutivanu, ili sirovom škampu posluženom bez karte u skrivenoj vali na Visu, svaki dan donosi nešto novo, i svaki je u funkciji samo jednog: užitka.

Prvi dan: Split – Maslinica – Sutivan

Martinis Marchi

Prvo jutro donosi uzbuđenje isplovljavanja. Split ostaje iza, a horizont se otvara prema zapadnoj obali Šolte. Nakon lagane plovidbe pristaje se u Maslinici, gdje dvorac Martinis Marchi iz 18. stoljeća krije istoimeni restoran. Elegantna terasa, diskretna usluga i kuhinja koja interpretira mediteransku klasiku s dozom luksuza. Svježe kamenice, domaće maslinovo ulje i selekcija vina iz njihove impresivne vinske kule otvaraju putovanje na pravi način.

brunch restorana martinis marchia

Poslijepodne je rezervirano za kupanje i predah u uvalama Brača. Večera se odvija u vrtu hotela Lemongarden u Sutivanu – jedinstvenoj oazi među limunima, gdje se na tanjuru spajaju čistoća okusa i elegantna prezentacija. Restoran odiše tišinom i profinjenošću, s desertima koji mirno zaokružuju prvi dan plovidbe.

Drugi dan: Sutivan – Vis – Mala Travna

Jutro donosi dužu plovidbu prema Visu, idealnu za usporavanje ritma. Nakon sidrenja i kupanja, popodne vodi prema južnoj obali otoka – do Male Travne. Iako do konobe Kod Senka vodi i pješačka staza, dolazak s mora ostaje najposebniji način.

Nautical restaurant Senko Karuza in Mala Travna

Kod Senka se ne dolazi radi menija – jer ga nema. Dolazi se radi mjesta koje još diše po starom, i radi čovjeka koji kuha iz uvjerenja. Ulov dana, jednostavna priprema, lokalno vino. Ovdje večera ne pokušava impresionirati, nego tiho ostavlja dojam koji traje.

Treći dan: Vis – Paklinski otoci (Vinogradišće)

Jutarnje jedrenje vodi do uvale Vinogradišće, gdje vas čeka ručak u restoranu Laganini. Ovo utočište uz more spaja vrhunsku gastronomiju s opuštenom atmosferom beach bara. 

restoran-na-paklenim-otocima-Laganini-00-1024x683.jpg

Uz egzotične morske delicije, Laganini je i dom jednog od najpoznatijih lounge barova na Mediteranu, koji poslužuje izvanredan izbor koktela te bogatu vinsku kartu s ponajboljim domaćim i svjetskim etiketama.

Laganini-1.jpg

Ovo je destinacija gdje se ručak lako protegne u cjelodnevni boravak, bez žurbe za večeru.

Četvrti dan: Paklinski otoci– Korčula

LD-Palace-Korcula-00.jpg

Plovidba prema Korčuli donosi promjenu ritma – ulazak u gradsku luku s pogledom na zidine i krovove starog grada. Ovisno o raspoloženju, večera može imati dva lica. LD restoran s Michelinovom zvjezdicom smješten je u palači Lešić Dimitri, Chef Marko Gajski potpisuje kuhinju koja kombinira lokalne sastojke s modernom tehnikom, precizno i bez suvišnih elemenata. Degustacijski meni dostupan je i kao iskustvo u parovima, s vinskom pratnjom. 

Alternativa može biti Konoba Mate (Bib Gourmand, Green Star) u Pupnatu. Obiteljska konoba, vrtna produkcija, domaći kruh i deserti koji dolaze iz generacijskog znanja. Michelin je prepoznao njihovu održivost i autentičnost - gosti to prepoznaju instinktivno.

restorani na korčuli, konoba mate u pupnatu

Peti dan: Korčula – Mljet

Mljet poziva na sporije jutro. Nakon kupanja u Saplunari, Stermasi vas čeka u hladu borova. Restoran s pogledom na Mali i Veliki Škoj pruža doživljaj koji spaja okuse i krajolik

stermasi-1.jpg

Hobotnica ispod peke, sipe, crni rižot, povrće s otoka i vino iz konobe. Ambijent je opušten, usluga nenametljiva, a sve što se poslužuje točno onako kako bi trebalo biti: jednostavno, iskreno i ukusno.

Šesti dan: Mljet – Kobaš (Pelješac)

Gastro Mare Toni Bjelančić

Jutarnja plovidba vodi vas prema Pelješcu  i mirnoj uvali Kobaš, gdje se smjestio Gastro Mare. Ovo nije samo restoran, već doživljaj pod vodstvom svjetski poznatog chefa Ante Tonija Bjelančića i nutricionistice Maje Rupert. Rezultat je jelovnik bez pravila, vođen lokalnim namirnicama i poštovanjem prema moru.

Najbolje restorani u Hrvatskoj za nautičare: Gastro Mare na Pelješcu

Za one koji žele interaktivnije iskustvo, dostupna je kulinarska radionica u pet slijedova, tijekom koje gosti sjede za šankom i izravno komuniciraju sa chefom, pa čak i sami odlučuju o pripremi jela.

Sedmi dan: Kobaš – Šipan – Dubrovnik

Restoran Bowa otok Šipan Elafiti

Završni dan vodi prema Elafitima. a ručak označava vrhunac prije kraja. U uvali na Šipanu nalazi se Bowa, restoran u kojem se ruča u kamenim ložama iznad mora, među vinovom lozom i ručno pletenim mrežama. Naziv restorana Best of What’s Around opravdava svaki element ponude. Jastog, carpaccio, hobotnica s kremom od graha, domaći sorbet. Jednostavno, ali bez ijednog promašaja. Ovdje se ne dolazi slučajno i ne odlazi prerano. 

This is photo of a restaurant Bowa, Šipan

Zatim uplovite u Dubrovnik u suton ili ostanite još jednu noć usidreni na Lopudu, prepuštajući se ritmu Jadrana za kraj putovanja.

Ova ruta nije popis restorana. To je itinerar za one koji razumiju more, ali i tanjur. Sedam dana, sedam adresa, sedam iskustava koja ostaju dugo nakon što se plovidba završi. Za hedoniste koji ne traže luksuz, nego ga žive.

Tekst Željka Malinova

Fotografije Lešić Dimitri, Laganini, Martinis Marchi, Stermasi, Bowa, Đorđe Stošić, Mario Jelavić & Filip Bubalo