Preskoči na glavni sadržaj
Festival Taste the Mediterranean: Osebujni Mediteran na Kvarneru

Festival Taste the Mediterranean: Osebujni Mediteran na Kvarneru

Datum
Vrijeme čitanja 7 min

Trinaesto izdanje festivala koji slavi mediteranski način življenja prvi je put održano u Malom Lošinju, ponosu Kvarnera - Europske regije gastronomije 2026.

'Imati priliku povezivati ljude kroz hranu najljepši je posao na svijetu, kako mi je baka uvijek govorila', priznaje španjolska chefica iz La Manche, Teresa Gutiérrez. Kroz tu malu životnu mudrost, izrečenu gotovo u stilu Miguela de Cervantesa, otkriva se snaga hrane kao univerzalnog 'ljepila' koje povezuje ljude, bez obzira na jezik ili kulturno podrijetlo. 

Taste the Mediterranean-Teresa Gutierrez.jpg

Upravo na toj ideji temelji se festival Taste the Mediterranean, koji već godinama okuplja vrhunske chefove, lokalne proizvođače i zaljubljenike u dobru kuhinju, stvarajući mjesto susreta između Mediterana i svijeta. Mediteran je oduvijek bio pozornica velikih priča, od antičkih trgovačkih putova do stolova na kojima su se susretale različite kuhinje i običaji. 

Na Lošinju, otoku koji čuva brončanog Apoksiomena iz morskih dubina, taj se duh osjeti na poseban način: kip mladog sportaša postao je simbol trajne povezanosti mora, čovjeka i umjetnosti življenja.

U istom ozračju Taste the Mediterranean vraća Mediteranu ono što ga čini jedinstvenim - hranu koja ne služi samo za preživljavanje, već budi emocije, uspomene i ljubav, nadilazi granice, te upotpunjuje autentično iskustvo putovanja.

Taste the Mediterranean-otvaranje festivala.jpg

Taste the Mediterranean, međunarodni  festival hrane, vina, kulturne baštine i mediteranskog načina življenja, ‘plovi’ po hrvatskoj obali još od 2014., otkako je UNESCO hrvatsku mediteransku prehranu uvrstio na popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine - a njegovo ovogodišnje 13. izdanje usidrilo se u Malom Lošinju. 

Povod dolaska na Kvarner veliko je priznanje dodijeljeno ovoj regiji, kojoj pripada i otok vitalnosti: Kvarner je, naime, Europska regija gastronomije 2026. Dobar uvod u sve sadržaje koji su svjedočili autentičnosti te titule bilo je otvorenje festivala, koji već godinama promovira Hrvatsku kao poželjnu mediteransku destinaciju, okupljajući vodeće svjetske i domaće chefove. 

Domaćin otvorenja bio je Muzej Apoksiomena, u čiju je čast organizirana antička gozba u izvedbi chefa Adrijana Nikolića i tamošnjeg restorana ZaKantuni. Jela pripravljena od namirnica koje su se koristile prije dvije tisuće godina, ali prilagođena današnjim okusima, pratili su Kvarnerski pjenušac od stopostotne žlahtine te crna i bijela vina udruženja Kvarner Wines. 

Taste the Mediterranean-anticka gozba.jpg
Antička gozba u Muzeju Apoksiomena

A poslastica na kraju večeri - osim tradicionalnog Lošinjskog krokanta, koji su njegovi autori iz slastičarnice Moby Dick oblikovali u pet katova (od 10 kg badema i 10 kg šećera) pa razbili sabljom na tisuće komadića - bio je nastup Antonelle Malis. Splitska sopranistica privukla je brojnu publiku svojim odabirom i izvedbom najljepših pjesama s područja Mediterana.

Taste the Mediterranean-losinjski krokant.jpg
Razbijanje Lošinjskog krokanta

Koliko je gastronomija važan dio ljudskih života i ljepote življenja, istaknula je osnivačica festivala TTM, Ingrid Badurina Danielsson, no da bi deviza 'Good food, good wine & good fun' funkcionirala u stvarnosti, bitan je i njen edukativni dio. Stoga je festival zamišljen kao razmjena iskustava i znanja - između chefova iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja. 

Ove godine okupilo ih se desetak - talijanski chefovi Marco Danelli i Raffaele Ros, španjolska chefica Teresa Gutiérrez, Jure Tomič iz Slovenije, francusko-japanski chef Ippei Uemura, Austrijanac Michael Gollenz, koji vodi kuhinju restorana Alfred Keller u Boutique hotelu Alhambra, Stiven Vunić iz restorana Zijavica, Amos Novak iz međimurskog restorana Terbotz (inače, mladi talent Gault &Millau 2025.), Davor Fornažar i Dinko Lekić iz restorana Diana Steakhouse odnosno Konoba Cigale, u sastavu Lošinj Hotels & Villas -  suorganizatora i domaćina festivala. Zdravka Grgić i Drago Rančić - zastupali su popularne lošinjske restorane Gastro Pub Deveron i Bocca Vera.

Taste the Mediterranean-kuhinja restorana Bava.jpg

Edukativni dio festivala istaknuo je i Dalibor Cvitković – direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj -  koji ove godine obilježava 140 godina turizma -  oduševljen što su iskusni, nagrađivani chefovi u dva festivalska dana održali radionice s učenicima Srednje škole Ambroza Haračića. 

Tehnike kuhanja, načini korištenja namirnica i razna druga znanja - neizmjerno su bogatstvo koje su budući kuhari otkrivali uz osvajače brojnih kulinarskih trofeja, Michelinovih zvjezdica i Gault&Millau toka. Osim gostiju iz inozemstva, učenici su imali priliku učiti od mladog Amosa Novaka, velikog promotora tradicionalnih međimurskih jela, koja pripravlja na vrlo inovativan način, kao i od Renata Kraljeva, edukatora iz područja gastronomije i hotelijerstva te autora 'Autohtone kuharice Zadarske županije'.

Taste the Mediterranean-Raffaele Ros i Michael Gollenz.jpg

Dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, uzvanicima je otkrila kako je dugo pratila Taste the Mediterranean na drugim lokacijama i priželjkivala da se ta manifestacija preseli na Kvarner - zbog svih vrijednosti koje promovira. O tim vrijednostima - promociji lokalnog, autohtonog i održivog u turizmu - govorile su i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić te Monika Udovičić, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.

Emocije i doživljaji – to je ono po čemu gosti pamte  boravak na nekoj destinaciji, a ovogodišnji Taste the Mediterranean sudionici i gosti pamtit će po bogatom programu. Kako se festival održavao istodobno s još jednom za Lošinj važnom manifestacijom - Losinava, koja slavi zlatno doba lošinjske pomorske povijesti - u tamošnju luku uplovila je najveća venecijanska gondola. 

Taste the Mediterranean-gondola.jpg
Venecijanska gondola u Malom Lošinju

Točnije, dovezena je na kamionu i potom dizalicom spuštena u more. Gondolijer Andrea Balbi, inače ponosni hrvatski zet, tri je dana neumorno veslao i na svojoj elegantnoj ljepotici prevozio lošinjske goste - među ostalima i sudionike TTM-a. Čipka, staklo, delicije i umjetnost, simboli Venecije koja blisko surađuje s Malim Lošinjem, bili su prisutni na štandovima iz Burana i Murana.

Taste the Mediterranean-hladno predjelo restoran Bava.jpg

Večernji sati bili su rezervirani za ekskluzivne mediteranske večere. U restoranu  Bava Innovation hotela Bellevue zajedno su kuhali Teresa Gutiérrez (restoran Azafrán) i Davor Fornažar. U restoranu Alfred Keller (1 Michelin*, 4 toke Gault&Millau) Michael Gollenz ugostio je kolegu Raffaelea Rosa iz restorana San Martino - Scorzè (1 Michelin*). Tematsku večeru 'Ova strana Jadrana' osmislili su chefovi Jure Tomič iz restorana Debeluh (4 toke Gault&Millau) u Brežicama i Dinko Lekić iz Konobe Cigale. 

Taste the Mediterranean-jela u restoranu Alfred Keller.jpg

Da šest ruku mogu kuhati skladno, pokazali su Drago Rančić, vlasnik Bocca Vere, Ippei Uemura - vlasnik restorana Tabi u Marseillesu (3 toke Gault&Millau) i mladi Amos Novak, koji je promovirao modernu verziju tradicionalne Međimurske gibanice, a uz nju je posluženo desertno vino, rajnski rizling Jakopić, dobitnik zlatne medalje na Decanteru 2022.  U Gastro pubu Deveron kuhali su Marco Danelli iz Venecije i Zdravka Grgić, a obje su večere završile selekcijom sireva President. Riblje gozbe idealno su upotpunili okusi Trapist selection, Cheddar vintage, Brie i ovčjeg sira Curado.

Taste the Mediterranean-priprema hrane.jpg

Vina su neizostavan dio gastronomije, pa je u organizaciji inicijative Mediterranean Women Chefs, u hotelu Bellevue održano kušanje vina koja proizvode žene. Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar predstavila je Rožicu, prirodno pjenušavo ružičasto vino, te Kvarnero - vrhunsko poluslatko crveno. Nataša Puhelek iz vinarije Puhelek Purek iz bregovite Hrvatske (okolica Zeline) donijela je voćnu aromu svog poznatog sauvignona i pjenušavi rose Lady B. O njihovim vinima govorio je Žarko Stilin, sommelier i direktor udruge Kvarner Wines. 

Posebna gošća bila je Vesna Miletić, poznata zagrebačka chefica i vlasnica restorana Tač koja je najavila izlazak svoje knjige pod nazivom 'Moj Tač'. 

Taste the Mediterranean-gosti u restoranu Cigale.jpg

Posljednjeg dana festivala u Muzeju Apoksiomena održana je konferencija posvećena velikom međunarodnom uspjehu regije Kvarner i njenoj tituli Europske regije gastronomije 2026. 

Raspravu o gastronomiji kao pokretaču za isticanje regije, vodila je Sanja Krmpotić - stručnjakinja za gostoljubivost, a sudjelovali su dr.sc. Irena Peršić Živadinov, Dalibor Cvitković, Saša Krajinović (član Uprave Jadranka turizam d.o.o), Katarina Larisa Ham (CEO Quintessentially za jugoistočnu Europu),  Rudi Grula (direktor Turističke zajednice  Međimurske županije) te Ingrid Badurina Danielsson.  

Taste the Mediterranean-konferencija.jpg
Konferencija Povratak korijenima

Na drugom panelu Povratak korijenima, posvećenom iskrenom kuhanju baziranom na sezonskim namirnicama iz lokalnog uzgoja, pričali su Teresa Gutiérrez, Jure Tomič i Stiven Vunić, koji se kao chefovi i vlasnici restorana suočavaju s istim problemom - kako doći do kvalitetnih i svježih namirnica. U raspravi su sudjelovali Renato Kraljev i Žarko Stilin, a moderirala ju je Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica festivala Taste the Mediterranean.

Gastronomija je mnogo više od hrane; ona je emocija, doživljaj, identitet destinacije i ljudi, koji u njega svakodnevno unose znanje, kreativnost i strast - a Taste the Mediterranean to potvrđuje. Ono što se na njemu doživi - bez obzira jeste li sudionik ili gost - ostaje urezano u sjećanju kao jedinstveno iskustvo.  

Fotografije Ivan Brčić i Sandro Tariba za TTM