Cranchi Settantotto na testu: Savršeni predstavnik Cranchi stila5 min
00:13:35
00:13:35

Kao najveći model talijanskog brodogradilišta u obiteljskom vlasništvu, Cranchi Settantotto svestrana je jahta spremna za svaki tip plovidbe, koju krase sportski duh, promišljen dizajn i vrhunska kvaliteta izrade

Upravo je čudesno da se u trenutnoj eri globalizacije svega, pa tako i stila, još uvijek nađe pokoji dragulj poput obiteljskih tvrtki s dugom poviješću i dobrom starom proizvodnom tradicijom. Srećom, u nautičkoj industriji ih djeluje nekoliko, a jedna od njih je talijansko brodogradilište Cranchi, staro 153 godine i još uvijek u vlasništvu obitelji Cranchi.

Cranchi Settantotto
Cranchi Settantotto je savršen predstavnik stila brodogradilišta Cranchi

Cranchi Settantotto najveći je model kuće

Ovakve tvrtke i njihovi proizvodi imaju jednu osobinu koju mnogi kupci smatraju vrlo važnom – pogotovo oni koji se razumiju u luksuzne proizvode – cijeli je proces kupnje prožet određenim šarmom, poput mogućnosti da se rukujete s vlasnikom kuće tijekom razgovora o vašoj budućoj jahti.

Kupnja jahte u obiteljskom brodogradilištu ili izgradnja jahte po narudžbi u takvom slučaju ima dublje značenje, u cijelom procesu je prisutno više pažnje prema potrebama budućeg vlasnika, više mogućnosti za prilagođavanje vaše jahte, više fleksibilnosti.

Cranchi Settantotto Cranchi Settantotto pramac

Cranchi apsolutno želi i nudi više, a ako želite da vaša jahta od 20+ metara bude prava superjahta, ne samo dimenzijama, nego ergonomijom i stilom, predlažemo da pomnije razgledate model Cranchi Settantotto, čije ime na talijanskom znači sedamdeset osam.

Cranchi Settantotto je najveći model kuće, predstavljen 2020., u godini 150. obljetnice kuće, a već i to govori koliko je poseban. Odmah nakon ukrcaja, oko iskusnog nautičara primijetit će prvu od njezinih posebnih osobina – niti jedno jedino uže ili kabel na cijeloj palubi! Svi su namotani na vitla sakrivena unutar trupa, zbog čega je paluba pregledna i sigurna, pa gosti i posada neće stati na njih niti se spotaknuti. Drugo što upada u oči je golema platforma za kupanje.

Cranchi Settantotto krmena platforma

Komforan i funkcionalan dizajn

Svaki pravi nautičar bi odmah zamislio jet-ski ili tender koji se ondje nalazi, spreman za spuštanje na vodu u svakom trenu, a odmah potom bi primijetio vrata garaže, koja otkrivaju prostor dovoljno velik za sve vodene igračke. U garažu stanu i 4-metarski tender i jet-ski i nekoliko seabobova, tako da je platforma za kupanje slobodna i može se koristiti kao beach club. U daljnjem istraživanju što Cranchi Settantotto nudi za opuštanje i zabavu prelazimo s platforme za kupanje izravno na flybridge, mjesto na kojem možete provesti cijeli dan s prijateljima, napuštajući ga samo da malo zaplivate.

Dizajneri su, prije svega, mislili na ergonomiju: dovoljno mjesta na suncu i u sjeni, zahvaljujući krutom krovu s električno pokretanim središnjim dijelom. Fly je ugodan za doručak, ručak i večeru, a prikladan je čak i za roštiljanje ili kuhanje u potpuno opremljenoj vanjskoj kuhinji. S njega ne morate sići čak ni da biste se istuširali tijekom vrućeg dana.

Cranchi Settantotto flybridge

Za kraj, ali ne i manje važno, s flya se može upravljati brodom, zahvaljujući sekundarnom upravljačkom mjestu koje je mudro izvedeno na lijevoj strani fly palube, za razliku od glavnog upravljačkog mjesta koje je na desnoj strani na glavnoj palubi. Salon na pramcu glavne palube ima veliku ležaljku za sunčanje, stol i naslonjač u obliku slova U.

Promišljena i ugodna unutrašnjost modela Cranchi Settantotto

Unutrašnjost glavne palube je podijeljena na odvojenu kuhinju i salon, te prostranu blagovaonicu spojenu sa salonom. Blagovaonica ima lijepe prozore, koji počinju dovoljno nisko da možete uživati u pogledu na more sjedeći s gostima za stolom. U šetnji glavnom palubom Settantotta primijetili smo još jedan promišljen potez dizajnera – blagovaonica je vizualno odvojena od dnevnog boravka upotrebom različitih materijala, boja i tekstura, što je pomoglo u uštedi prostora i stvaranju različitih ugođaja za ta dva različita prostora.

Cranchi Settantotto Cranchi Settantotto

Tako je blagovaonica dobro osvijetljena, uređena u živim bojama i moderna, dok je salon komforan i uređen u nježnim tonovima. Vlasnik može birati između četiri različite opcije uređenja. Cranchi Settantotto ima klizna vrata prema kokpitu koja se samo djelomično otvaraju, pri čemu treba obratiti pažnju na stubu između kokpita i salona.

Mnogo se jahti riješilo ove prepreke, nudeći glavnu palubu na jednoj razini, ali Cranchi Settantotto pripada klasi Ocean Class A, što znači da njezina unutrašnjost mora biti robusnija i nuditi više zaštite. Na donjoj palubi su četiri kabine, uključujući glavnu vlasničku kabinu u sredini, kao i prostor namijenjen za posadu.

Cranchi Settantotto
Na donjoj palubi su četiri kabine, uključujući glavnu vlasničku kabinu u sredini

Cranchi Settantotto

Cranchi Settantotto spremna je za svaki tip plovidbe

Za kraj, nekoliko tehničkih informacija o jahti, s nekoliko lijepih iznenađenja čak i u tom aspektu. Tako su, recimo, Humphree električni stabilizatori sinkronizirani s interceptorima iste marke, što pomaže u smanjenju valjanja i daje jahti stabilnost u skretanju, a pogonski sustav Volvo IPS omogućuje upravljanje jahtom pomoću joysticka, te omogućava tzv. digitalno sidrenje, koje koristi GPS za fiksiranje položaja jahte.

Na otvorenome moru Cranchi Settantotto je svestrana jahta spremna za svaki tip plovidbe. Ako ne marite koliko goriva trošite ili ste na kraćem putovanju, njegova tri motora Volvo Penta od 1000 KS jamče brzinu od 30 čvorova, u ekonomičnom načinu rada model doseže 8,5 čvorova, uz autonomiju do 800 nautičkih milja. Na prvi pogled Cranchi Settantotto je komforni crossover, ali pogledajte bolje, jer njegove primamljive zaobljene linije kriju itekako sportski duh.

Cranchi Settantotto tehnički podaci

Duljina: 25,15 m
Širina: 5,76 m
Istisnina: 57 t
Spremnik za gorivo: 5920 l
Spremnik za vodu: 1250 l
Motori: Volvo Penta 3 x D13 IPS 1350
3 x 1000 KS / 3 x 735 kW
Najveća brzina: 29/30 čvorova
Graditelj: Cranchi Yachts
Zastupnik: Alberta Yachts

Fotografije & video Cranchi

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above