Preskoči na glavni sadržaj
Agave food serving

Najvažnija osoba na brodu: Život chefa na jahti

Datum
Vrijeme čitanja 5 min

Pogled u svijet chefova na luksuznim jahtama, koji stvaraju jedinstvena kulinarska iskustva prilagođena željama svakog gosta

U svijetu luksuznog jahtinga, gdje sve blista, a usluga funkcionira besprijekorno, rijetki se zaustave i zapitaju tko zapravo stoji iza iskustva koje ostavlja dojam čiste čarolije. A upravo tamo, ispod palube, u kuhinji manjoj od ormara za metle, nalazi se najvažnija osoba na brodu – chef.

Razgovarali smo sa šest iskusnih kuhara koji rade na nekima od najprestižnijih jahti na Jadranu, kako bismo otkrili što se zaista događa iza zatvorenih vrata brodske kuhinje.

Zašto upravo chef može vaše putovanje učiniti nezaboravnim ili ga potpuno pokvariti

Svatko tko je proveo barem nekoliko dana na čarter-jahti zna koliko je chef ključan. A za one koji nisu upoznati sa životom na moru, vrijedi se na trenutak zapitati koliko takvo iskustvo zapravo ovisi o jednoj osobi.

Naziv posla možda zvuči glamurozno i katkad uistinu uključuje trenutke čiste magije, no stvarnost je znatno zahtjevnija. Chefovi na jahtama rade sami, u skučenim prostorima, pod utjecajem promjenjivih vremenskih uvjeta i pod pritiskom očekivanja gostiju naviknutih na najviše kulinarske standarde. Nema pomoćnika. Nema perilica posuđa. Nema prostora za pogreške.

cooking on a luxury yacht

'Stojiš sam na bojištu', kaže Neven Aljinović, chef s više od 30 godina iskustva. 'I ako bude dobro ili loše – nemaš na koga prebaciti odgovornost.'

Nema delegiranja ni plana B. Uspjeh svakog obroka – a ponekad i cijelog charter putovanja – počiva na jednom paru ruku i smirenoj glavi pod pritiskom. Gosti možda nikada neće vidjeti napetost iza svog savršeno posluženog tanjura, ali njegova kvaliteta govori sve o snazi i izdržljivosti chefa.

fine dining aboard luxury yacht

Izazovi nabave namirnica na moru

Svaki obrok počinje puno prije nego što se servira. Nabava često uključuje potragu za pouzdanim dobavljačima po lukama ili slanje narudžbi u zadnji trenutak, u nadi da će netko uspjeti isporučiti upravo onu savršeno zrelu dinju ili svježi komad tune. 'Lokalni dobavljači su ključni', ističe Vitalii Semenov. 'Ako ih poštuješ, vratit će ti istom mjerom.'

Upravo taj nevidljivi trud iza kulisa čini da luksuzno krstarenje privatnom jahtom gostima izgleda potpuno bezbrižno.

luxury yacht fine dining

Kreativnost u ograničenom prostoru

Kreativnost se rađa unutar ograničenja. Uz ograničen prostor u hladnjaku i nultu toleranciju na bacanje hrane, svaka namirnica ima svoju važnost. Planiranje je ključno, ali jednako važna je i sposobnost prilagodbe. Josip Babić prisjetio se gosta koji nije konzumirao koru ni na voću ni na povrću, pa je za jednu salatu s burratom morao guliti cherry rajčice. 'Zvuči jednostavno, ali uzelo je dosta vremena. Isplatilo se – primijetili su.'

Gosti možda očekuju visoku gastronomiju, ali rijetko traže ekstravaganciju. Češće žele autentične, poznate okuse, prezentirane na sofisticiran način. 'Soparnik – tradicionalna dalmatinska pita s blitvom, lukom i peršinom – i frigadura, tanjur sezonskog povrća lagano prženog u tijestu', kaže Babić. 'Ljudi misle da žele nešto otmjeno, ali kad probaju iskrenu, domaću hranu – to je ono što pamte.'

luxury yacht dinner octopus

Bez prostora za rasipanje, chefovi moraju svaki sastojak pretvoriti u nešto promišljeno. Ono što se čini jednostavnim često skriva izvanrednu tehniku i disciplinu. Nije riječ o složenosti – nego o jasnoći, ravnoteži i okusima koji ostavljaju dojam.

Kuhinja je malena, ali očekivanja su velika. Obroci moraju biti dostojni Michelinove razine, pripremljeni u tišini, često na ljuljajućem brodu, bez ičije pomoći. Pa ipak, mnogi chefovi ne bi mijenjali taj posao ni za što. U tom ritmu postoji nešto zarazno – jutarnje pripreme, dnevna gužva, tiho zadovoljstvo nakon praznih tanjura. Organizacija je ključna. 

'Svaka površina je bitna. Priprema je sve', kaže Kristijan Milanović. 'Ne postoji suvišno naručivanje.'

luxury yacht gastronomy

Kuhanje za posadu - skrivena umjetnost

Obroci za posadu, iako često zanemareni, nisu ništa manje važni. 'To je srce broda. Kad posada jede kvalitetno, sve funkcionira bolje', kaže Dražen Puđa. Nekima je kuhanje za posadu prilika za kreativnost, a drugima jednostavno izraz poštovanja. To je ono što definira pravo iskustvo charter putovanja jahtom – ne samo gosti, već i cijela posada koja djeluje u savršenom skladu.

Kad se članovi posade osjećaju zbrinuto, to se vidi u svakom njihovom međusobnom kontaktu na brodu. Chefovi igraju ključnu ulogu u stvaranju timske povezanosti – ne samo u kuhinji. Ta unutarnja harmonija često se pretvara u skladnije i luksuznije iskustvo za goste.

luxury yacht couisine

Unatoč dugim satima i izoliranosti, ovaj posao nosi posebno zadovoljstvo. Puđa se prisjetio juhe od kozica koja je toliko oduševila gosta da ju je svrstao među tri najbolja obroka koje je ikad probao. Bilo je i zabavnih trenutaka – poput onog kada je Mario Mihalak poslužio inćune koje su gosti upravo vidjeli kako plivaju uz brod. 'Uloviš, očistiš, baciš na gradele i serviraš odmah. Bili su oduševljeni.'

Mentalna snaga i tihi pritisak

No, psihološki pritisak je stvaran. 'Ne smiješ pokazivati umor ni stres. Samo se nasmiješiš i odradiš', kaže Semenov. Babić je još izravniji: 'Chef ne staje kad je umoran. Staje tek kad je posao završen.'

Nema prečaca. Nema pauza. Ali ima smisla – u detaljima, u disciplini, u tišini između servisa i, ponekad, u tihom zadovoljstvu kad se prazan tanjur vrati u kuhinju. 

'Svako jelo je moj potpis', zaključuje Milanović. 'Čak i ono koje nitko ne vidi.'

luxury yacht chef

Zato, kad sljedeći put zakoračite na luksuznu jahtu i sjednete pred savršeno serviran ručak, sjetite se – najvažnija osoba na tom brodu možda ne nosi kapetansku uniformu. Možda se upravo ispod palube, u tišini, od limuna, češnjaka i soli rađa uspomena koju nećete zaboraviti.

Tekst Željka Malinova

Fotografije Yachts Archive