Zimska čarolija u Dolomitima

3 MINUTES READ

U sjeveroistočnom dijelu Italije, na najvećem skijalištu u Alpama, zimski praznici nude puno više od skijanja

Planine su uvijek zabavne, ali ako ste poželjeli iskusiti nešto više nego na dosadašnjim zimskim praznicima, preporučujemo da posjetite talijanske Dolomite. Superski u Dolomitima je čudesno mjesto u samom srcu tog gorja: 1.200 kilometara savršenih padina i 450 žičara na raspolaganju su vam svakoga dana – a dani su ondje gotovo uvijek sunčani – dok će ljubitelji fine hrane uživati u delikatesama pet kultura koje se susreću u toj regiji: tirolske, trentinske, venetske, ladinske i mediteranske. Slavni arhitekt Le Corbusier jednom je Dolomite opisao kao najljepše arhitektonsko djelo na svijetu, a Reinhold Messner, koji je osvojio najviše vrhove na svijetu, za Dolomite je rekao da možda nisu najviši, ali su definitivno najljepši planinski lanac na planetu. UNESCO dijeli njihovo mišljenje, pa je uključio Dolomite na popis najljepših mjesta na svijetu 2009. U toj se regiji smjenjuju nježne padine na kojima su raštrkane tradicionalne planinske kućice i strme stijene grube površine, oštre i visoke više od tri tisuće metara. Koju god stazu odabrali, u Dolomitima ćete uživati u panoramskom pogledu.

Alta Badia
UNESCO je uključio ove kalcitne planine na popis najljepših mjesta na svijetu

Taj je zimski raj stvoren prije 250 milijuna godina, kad je izronio iz primordijalnog mora. U to su vrijeme najviši vrhovi bili tek atoli – Marmolada, Sassolungo, Civetta, Pale di San Martino, Rosengarten, Sciliar, Tofane i tri vrha Lavareda jedva su izvirivali iz vode, pa skijaši koji danas klize tim veličanstvenim padinama na neki način istražuju podmorje, a priroda ih svake večeri pozdravlja veličanstvenim spektaklom tijekom kojega blijede planine poprimaju tonove narančaste, crvene i ljubičaste. Taj je prirodni fenomen, poznat kao ‘enrosadira’, prisutan samo u Dolomitima, zbog jedinstvenih osobina stijena. Skijanje u Dolomitima seže još u 19. stoljeće – prvi skijaši otkrili su padine Val Gardene i Cortine oko 1895., a 1912. mladi skijaš iz Merana po imenu Peter Böttl obišao je masiv Sella u dva dana bez zaustavljanja i tako stvorio utrku Sellaronda. Prvi je veliki slalom održan 1935. na Marmoladi, ali u tim su se danima natjecatelji morali uspeti na 3.342 metra visok vrh pješice.

Alta Badia Ski
Dolomitima vijuga 1.200 kilometara staza različite težine, a sunce zimi sja 8 od 10 dana

Kad su 1956. u Cortini održane Olimpijske igre, Dolomiti su se proslavili diljem svijeta. Danas se u Alta Badiji, Val Gardeni i Cortini d’Ampezzo održavaju spektakularne utrke svjetskog kupa koje privlače na tisuće gledatelja sa svih strana svijeta. Na ovim je planinama moguće svakoga dana krenuti na novo putovanje na skijama, otkriti novi pejzaž i uživati na 1.200 kilometara padina podijeljenih na 12 zona s 50 planinskih sela. Skijaši i snowboarderi svemu tome imaju pristup sa samo jednim ski-passom, a bez obzira na razinu vještine, pronaći će padinu i stazu za sebe – bila to Bellunese, koja počinje na vrhu Marmolade, Lagazuoi, Tognola Uno trail, Saslonch, Gran Risa, Olimpia, Silvester, Trametsch ili bilo koja druga. Dolomiti su idealno zimsko odredište i za gurmane, pogotovo regije Alta Badia, Kronplatz, Cortina d’Ampezzo, Val Gardena i Val di Fassa, u kojima broj restorana odlikovanih Michelinovom zvjezdicom izvrsnosti ima više nego u većini europskih gradova – čak 14 restorana ondje ima barem jednu Michelinovu zvjezdicu.

Superski u Dolomitima
U proteklih nekoliko godina Alta Badia je postala omiljena među turistima i zbog izvanredne kulinarske ponude

Skijaši i borderi ne moraju se osloniti samo na restorane u gradovima, jer restorančića i gostionica ima posvuda na planinama: ondje mogu pronaći tipične planinske specijalitete i sve delikatese talijanske i austrijske kuhinje; od pršuta i pecorina, lazanja i špageta sa školjkama, do Schlutzkrapfen (raviola s ricottom i špinatom), Tirtlen (punjene pržene pogačice) ili bunceka, pa na kraju sve to zaliti vrhunskim prošekom ili drugim vinima. Ako nakon svega toga još imate snage za desert, čekaju vas tiramisu, štrudli i buhtle s umakom od vanilije. Bez obzira na to kako ste došli iskušati granice svojeg tijela – na skijama ili za stolom, Dolomiti su pravo mjesto za vas. Otkrijte stoga kako izgleda pravi zimski odmor u pejzažu od kojega zastaje dah.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Jahting

Novi Yachts u prodaji: Dvojezično ljetno izdanje na 300 stranica

Od 16. srpnja u prodaji je ljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina na hrvatskom i engleskom jeziku koje i ove godine broji tri stotine stranica. …

Ovo je fotografija Donna Vekić Intervjui

Donna Vekić: Od suza do glamura

U svojoj prvoj mirisnoj kolekciji teniska zvijezda Donna Vekić spojila je Murano i Grasse, a dio zarade od prodaje svijeća daruje za opstanak pčelinje zajednice …

Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Scroll to Top