Željko Knezović

4 MINUTES READ

Željko Knezović – Gastro-umjetnik

Za originalan meni u restoranu Dining Room zadužen je mladi kulinarski virtuoz Željko Knezović koji inspiraciju pronalazi u tradicionalnim crnogorskim jelima, uz koncept fine dininga s prepoznatljivom Regent prezentacijom

Kulinarski tim hotela Regent Porto Montenegro, na čelu s mladim kuharom Željkom Knezovićem, koji je svoje iskustvo, među ostalim, stjecao i u danskoj Nomi, restoranu koji ponosno nosi Michelinove zvjezdice, predstavlja jelovnik sastavljen od niza specijaliteta iz bogate kulinarske riznice Crne Gore, koji svojim jedinstvenim okusima i elegantnim izgledom fasciniraju svakog gosta.
Na čemu se temelji vaša kuhinja? Što je karakteristično za nju?
Rekao bih da uvijek težim savršenom spoju starog i novog, poznatog i nepoznatog. Trenutno, tradicionalna jela ove regije nudimo u sasvim novom izdanju kroz drugačiju prezentaciju, nekada i drugačiju pripremu, uz odvažno kombiniranje namirnica, azijskih i domaćih začina.
Kako nastaje vaš jelovnik? Gdje nalazite inspiraciju?
Moja inspiracija sažeta je u stalnom nastojanju da budem ispred očekivanja i najzahtjevnijeg gosta. Da ga iznenadim, nekada ukusom, nekada odabirom namirnica, nekada jednostavnošću. Moram napomenuti da sa svojim timom suradnika često mijenjam meni, nudeći uvijek iznova ono što u gastronomskom smislu Jadran i cijela regija mogu pružiti.
Koliko lokalne namirnice utječu na kreiranje vašeg jelovnika?
Lokalne namirnice i začini glavna su okosnica svakog našeg menija. Tako smo, primjerice, za večeru koju je hotel organizirao povodom američkog Dana zahvalnosti, kombinirali tradicionalnu pečenu puretinu s domaćim mlincima i mandarinom. Također smo poznati ‘corn soup’ obogatili aromom timijana. U našoj ponudi nezaobilazni su i domaći sirevi te njeguška pršuta kao zaštitni znak crnogorske gastronomske scene. Mislim da se na ovim primjerima najbolje osjeti koliki i kakav je utjecaj domaćih začina i namirnica na naš meni.

Željko Knezović
Gosti mogu i tijekom zime uživati na terasi restorana u jedinstvenoj gastro-ponudi

Koji se sve specijaliteti mogu kušati u restoranu hotela Regent Porto Montenegro?
Od ribljih jela izdvojio bih ‘jezero i more’: kolač od pastrve i organskog krumpira, s emulzijom od šparoga, toplom kiselom salatom od gljiva i šparoga, te majonezom od dimljenih dagnji. Interesantan djelić mesnog menija je japrak: lagano kuhano mljeveno juneće i svinjsko meso s organskim raštanom, pireom od mrkve i livadskog meda, laganim sosom od paradajza i ružmarina, i teksturom dimljene pancete. Za sam kraj moja je preporuka rožata na naš način koja sadrži tri kreme, od lavande, meda i ruža te kremu od malina, uz keksiće od pistacije.
Što gosti hotela mogu očekivati na blagdanskom stolu?
Božić će biti obilježen svečanim božićnim ručkom baziranim na švedskom stolu. U ponudi će se naći različite internacionalne i crnogorske salate, širok izbor glavnih jela, velik broj slastica, različite vrste kruha, suhomesnate delicije, izbor crnogorskih i internacionalnih sireva. Za novogodišnju noć pripremamo svečanu večeru u glavnom hotelskom restoranu, s početkom u 20 sati. Večera će sadržavati šest bogatih sljedova, uz čašu šampanjca. Svaki slijed bit će karakterističan dio naše kulinarske ponude i predstavljat će uspješnu kombinaciju nacionalnih i internacionalnih jela. Bit će to odličan uvod u novu 2016.
U ponudi hotela su i zanimljive tematske gastro-večeri. Možete li nam objasniti o čemu se radi?
Tijekom rujna kreirali smo meni inspiriran isključivo tartufima, te su gosti u određenom razdoblju imali priliku uživati u elegantnoj večeri od šest sljedova, uz pripadajuće vino. Za Noć vještica pripremili smo specijalni meni s bundevom i drugim plodovima jeseni. Ideja tematskih večeri je gostu prikazati sav raskošan potencijal određene namirnice.

 

Željko Knezović
Mediteranska šiška s kozicama, kukuruzom i umakom od rukole

Što vam predstavlja najveće zadovoljstvo? Je li to možda osmišljavanje jela, njihova priprema ili reakcija gosta?
Posebno me veseli razmišljati o novim jelima, raditi na njihovom stvaranju, cjelokupna suradnja unutar tima i trenutak kada postignemo pravi omjer ukusa, kada smo najbliži zamišljenom. Zadovoljstvo gosta je potvrda da smo uspjeli.
Koliko je važna estetika u pripremi jela? Mora li kuhar biti i umjetnik?
Fine dining je nova višedimenzionalna umjetnost stvorena od nekoliko važnih elemenata: kulinarske umješnosti, iskustva u odabiru pravih namirnica, spretnosti u kreiranju novih ukusa i na kraju osjećaj za estetiku kako biste na pravi način prezentirali prethodna tri elementa. Estetika je itekako važna.
Vaša jela prati i posebna vinska karta.
Ponosni smo na našu bogatu vinsku kartu u kojoj se mogu pronaći vina iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, ali i širok izbor francuskih vina i šampanjaca, talijanskih vina, odabranih vina iz Austrije i Portugala, ali i s Novog Zelanda. Posebnu podršku pružamo malim proizvođačima iz regije koji inzistiraju na kvaliteti, a ne na kvantiteti. Dobra vijest za naše goste je to što na jednom mjestu mogu pronaći izuzetna vina koja ne mogu kupiti na drugim mjestima.

Željko Knezović
Lokalne namirnice i začini glavna su okosnica svakog menija
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Atelier Umjetnost

Atelier des Lumières: Uronite u slikarsko platno

Putovanja Mediteranom najvećim slikarima 19. stoljeća donijela su obnovu kreativnog naboja, a spektakularna digitalna izložba u pariškom Atelieru des Lumières njihovu umjetnost približava novim generacijama …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Gusarski Gradići Omiš Hrvatska

Jadranska gusarska gnijezda

U vremenima kad se plovilo samo danju, i to nadomak obale, uz istočnu jadransku obalu nije bilo ni ugodno ni sigurno, zbog pljačkaša koji su …

Hvar Napuštena Sela Hrvatska

Otok napuštenih sela

Daljine ne znače ništa ako se zakvačite na udicu vlastite želje. I upravo ta silina doma zaboravljenog, zapuštenog, vraća nas na izvorište djedovine, obiteljskog doma …

Snorkeling Aktivni odmor

Zavirite ispod površine mora

Ronjenje je najbolji način da doživite, osjetite i spoznate more, a pritom i sebe Hrvatski turizam duguje jako puno našoj razvedenoj obali i njoj pripadajućim …

elektricni sklopivi bicikli Jahting

Najbolji električni bicikli i romobili za brodove

Sklopivi i ekološki orijentirani e-bicikli i e-romobili vrlo su popularni kod onih koji vole krstariti obalom. Mnogi vlasnici brodova rado ih imaju jer predstavljaju jednostavan …

Jahting

ClubSwan 80 MY Song porinut u La Speziji

Dugačak 80 stopa, ClubSwan 80 dokazuje sposobnost Nautor’s Swan da ponudi niz modela koje se temelje na stilu, brzini, inovacije, tehnologije i konkurentnog jedrenja Nautor’s …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Scroll to Top