Yachts parada

by Yachts Croatia

Izabrani najbolji brodovi na Croatia Boat Showu

Pred Zapadnom obalom u Splitu u subotu 14.4. održana je Yachts parada, defile najznačajnijih brodova izloženih na jubilarnom 20. izdanju međunarodnog nautičkog sajma Croatia Boat Show. Tom prilikom dodijeljene su i nagrade Croatia Boat Show Trophy u izboru našeg uredništva, za najbolje brodove koji su ove godine bili izloženi na sajmu. Na Yachts paradi sudjelovalo je ukupno 20 plovila koja su obilježila ovogodišnji sajam, a nagrade za najbolje podijeljene su u šest kategorija. U kategoriji motornih brodova do 12 metara nominirani su bili Merry Fisher 10.95, Sea Ray 320 i Marex 375, a najboljim je proglašen Merry Fisher 10.95, sjajni dnevni kruzer iz francuskog brodogradilišta Jeanneau, koji je svjetsku premijeru imao prije dva mjeseca, a kojega je u Splitu izložila tvrtka Euromarine. Beneteau Gran Turismo 50, Azimut Atlantis 51 i Colnago 45 zaslužili su nominacije u kategoriji motornih brodova od 12 do 24 metra, a nagradu je dobio Beneteau GT 50, najveći model GT serije, sportski kruzer elegantnog profila koji je svjetsku premijeru imao prošle jeseni na sajmu u Cannesu, dok je u Splitu imao hrvatsku premijeru. Inače, Colnago 45 bio je jedini brod proizveden u Hrvatskoj koji se našao u konkurenciji 18 brodova nominiranih za Croatia Boat Show Trophy.

Yachts Parada

Sven Delić (Princess Adriatic) preuzeo je Trophy za XO Defender

U konkurenciji Trawlera na sajmu Croatia Boat Show nominirani su Sundeck 550, Raphael 65 te Azimut Magellano 66, a žiri kojim je predsjedavao Darko Šupuk, urednik magazina Yachts Croatia, najboljim je proglasio Azimut Magellano 66. Na ovogodišnjem splitskom sajmu ponuda jedrilica bila je izvrsna, pa nije bilo lako izdvojiti samo tri koje će ući u konkurenciju za Croatia Boat Show Trophy, no žiri je odlučio nominirati Beneteau Oceanis 51.1, Sun Odysey 440 i Hanse 548. U toj konkurenciji titulu najbolje jedrilice zaslužio je Oceanis 51.1. Ta otmjena jedrilica predstavlja novi smjer kojim francuski proizvođač uspješno kroči u cijelom svijetu – a čiji model smo imali prilike vidjeti i u Splitu. U kategoriji katamarana pred splitskom Zapadnom obalom u sklopu Yachts parade prodefilirali su Lagoon 42, Bali 4.1 i Saona 47, a za najboljega je izabran Bali 4.1, najnoviji model tog francuskog proizvođača, katamaran dugačak 12.35 metara kojega odlikuje inovativna integrirana stražnja platforma koja spaja dva trupa, kao i niz drugih inovacija.

Yachts Parada

S lijeva na desno: Gordan Zadro (Navis Marine), Darko Šupuk (Yachts Croatia), Dario Marijan (Nautika Centar Nava), Mario Knego (Euromarine)

Birao se i najbolji brod u kategoriji dnevnih kruzera. Nominirani su bili Evo 43, Fjord 36 i XO Defender, a Croatia Boat Show Trophy dobio je XO Defender. Riječ je o nepotopivom finskom aluminijskom gliseru atraktivna crne mat boje koji se bez problema nosi s najtežim uvjetima na moru, pa ga često koriste spasilačke službe i vojska. Svih 18 plovila nominiranih za Croatia Boat Show Trophy prodefiliralo je pod svjetlima reflektora ispred splitske gradske luke, a završetak Yachts parade označen je spektakularnim vatrometom. U prostoru Yacht Cluba na platformama usidrenim u moru održana je ceremonija dodjele nagrada. Vicenco Blagaić, osnivač i direktor sajma Croatia Boat Show dodijelio je tvrtki Nautika Centar Nava posebnu nagradu za vjernost. Naime, Nautika Centar Nava, čiji je direktor Dario Marijan redovito izlaže na sajmu od njegovih početaka prije 20 godina, a i ove godine bili su s deset brodova jedan od najvećih izlagača na Croatia Boat Showu.

Fotografije Croatia Boat Show

TP52 Super Series u Hrvatskoj
20. Croatia Boat Show