wallytender43 (X) na testu: Simbol stila4 min
00:01:14
00:01:14

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje od svojih prethodnika uz savršeno razrađene detalje i vrtoglave performanse

Wally je svoj novi ‘tender’ od 13 metara predstavio javnosti krajem (pandemijske) 2020. godine, verzijom s unutrašnjim motorima, nakon toga u javnost je izišla i verzija s izvanbrodskim motorima istog modela, a mi smo imali sreću isprobati oba. Kada smo u jesen 2020. godine, u nedostatku sajmova, ugledali prototip novog wallytender43, vidjeli smo plovilo koje je istodobno i luksuzni tender, i brodica podrške za velike jahte, i savršen dnevni ‘cruiser’, i vrlo privlačan gliser za višednevne plovidbe avanturizmom prožetih kapetana.

43wallytender i 43wallytender X

Ali u prvom redu radilo se o luksuznom proizvodu kojem je u svakom detalju upisan Wally DNK. Čak je bio i obojen u tamnozelenu boju koja je krasila prvu jedrilicu Wally koja se zvala Wallygator, pa se i ta boja danas naziva Gator Green.

Međutim, novi Wally baštini puno više detalja svog bogatog nasljeđa od same boje, a prema našem mišljenju najvažnija jest činjenica da novi brod besprijekorno plovi.

Kako je jednom kazao Luca Bassani, osnivač Wallyja i genij, koji je zaslužan kako za cijeli brend, tako i za ovaj model: ‘More zna biti nemirno, a osnova dobrog proizvoda namijenjenog plovidbi je da lako svladava i nemirno more.’

U to smo se uvjerili na moru ispred La Spezije kada smo testirali model s unutrašnjim motorima. Geometrija korita s dubokim V na pramcu s inklinacijom od 21 stupnja besprijekorno je sjekla valove, uz ugodnu mirnoću plovidbe, a nas je posebno impresionirao suh kokpit uz bočni vjetar od preko dvadeset čvorova i valovito more.

wallytender43 luksuzni tender

Mirnoću plovidbe pripisivali smo unutrašnjim motorima s kojima smo postigli blizu 40 čvorova brzine, međutim kada smo ispred venecijanske lagune imali priliku ‘probuditi zvijer’, shvatili smo o kakvom se uravnoteženom plovilu radi.

Naime, tada smo isprobali i wallytender43X, inačicu opremljenu trima izvanbrodskim Mercury Verado motorima od po 450 konjskih snaga, uz pomoć kojih smo dostizali gotovo 50 čvorova brzine!

Iako su uvjeti na moru bili ‘idealni za igru’, jurnjava morskom površinom nije stvarala nikakve zapreke u smislu komfora. Međutim, vrtoglave performanse nisu glavni razlog zbog kojeg ćete se odlučiti za ovakvo plovilo, jer novi wallytender ima jako puno toga za ponuditi, ali dobro je znati da možete i juriti morskom površinom ako poželite.

Na pramcu se nalazi malo sunčalište do kojeg se dolazi ‘walkaround’ prolazima oko vjetrobranskog stakla, što predstavlja mali, ali jako simpatičan detalj.

This is photo of a interior

This is photo of a cabin 43wallytender X

Ležali smo na pramcu i u plovidbi i nemamo primjedbi na taj iznimno ugodan kutak. Ispod njega je mala pramčana kabina koja skriva toaletni prostor s odvojenim tušem i stajaćom visinom, te ležaj za dvoje, na kojem ćete teško prespavati – ali nikad se ne zna.

Cijeli je kokpit uređen kao mini-salon koji može poslužiti za komforan transfer i ima stol na preklapanje, hladnjak i ledomat, a natkriven je tvrdim pokrovom. Osim toga, zaštićen je od vjetra bočnim staklima, a ovom modelu poseban seksepil daje zakrivljeno vjetrobransko staklo izrađeno u jednom komadu.

Puno detalja u kokpitu izrađeno je od karbonskih vlakana, a pokrov krova izrađen je od moderne jedrenine, kao genijalan podsjetnik o kojem se brendu radi. Tvrdi pokrov može biti opremljen solarnim ćelijama kojima se garantira ‘hotelska potrošnja’ kada ste na sidru. Naravno, opcijski možete ugraditi generator, stabilizator i dodatnu opremu po želji.

Ovakav raspored spaja užitak boravka na otvorenome sa sigurnošću i komforom koji se inače povezuju sa zatvorenim modelima. Na krmi vas čeka pravo iznenađenje, elektronički pokretani, bokovi se otvaraju i taj dio postaje terasa u neposrednoj blizini mora.

U verziji s unutrašnjim motorima taj je dojam još izraženiji, a u inačici s izvanbrodskim motorima tu se smjestio aluminijski stol koji po želji možete ukloniti. U krmi se nalazi i spremište za niz morskih igračaka, što naglašava multifunkcionalnost ovog plovila.

Jedna od tajni uspjeha ovog modela je što su na njegov razvoj utjecali i savjeti dosadašnjih vlasnika starijih modela, pa ne čudi da je wallytender43 standard za nikad popularnije brodove za dnevne plovidbe jednostavno postavio maksimalno visoko.

wallytender43 (X) tehnički podaci

Duljina preko svega: 13,2 m
Širina: 4,3 m
Gaz: 1,25 m
Istisnina: 9 t
Motori: 3 x Mercury Verado V8 450 KS
Najveća brzina: 50 čvorova
Brzina krstarenja: 32 čvora
Graditelj: Wally

Tekst Darko Šupuk
Fotografije Wally, Alberto Cocchi & Maurizio Paradisi

Video Wally

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above