Vrhunske regate u Hrvatskoj

by Yachts Croatia

Pobjednici America’s Cupa i ove godine na Jadranu. Rovinj je domaćin Adris 44Cupa, a u Šibeniku D-Marin ugošćuje ORC Svjetsko prvenstvo

Nakon dvije lanjske regate u klasi TP52 kojima su domaćin bile D-Marinove marine Mandalina i Dalmacija ni ove godine vrhunska jedriličarska imena i regate neće zaobići hrvatski Jadran. Rovinj je od 29. svibnja do 2. lipnja domaćin Adris 44Cupa, a D-Marin i Šibenik će od 3. do 8. lipnja ugostiti ORC Svjetsko prvenstvo. Rovinj je već nekoliko desetljeća prepoznatljiva jedriličarska destinacija u svjetskim okvirima. Legendarni ACI Match Race Cup imao je začetak baš u Istri, a 2011. i 2012. flota RC 44 jedrila je tamošnjim akvatorijem i često se je jedriličari sjete kao jedne od svojih najdražih regata. Ovogodišnji Adris 44Cup samo je uspješan nastavak bogate jedriličarske tradicije. A za vrhunsku klasu Rovinj je pripremio pozornicu s pet zvjezdica. Novi Grand Park hotel već se proglašava najluksuznijim u Hrvatskoj, a ispred njega temeljito rekonstruirana ACI marina koja postaje premium marina s najvišom kategorizacijom od pet sidara. Ni u 13. sezoni klasa RC 44 nije izgubila na brzini i atraktivnosti te sjajnom povezivanju jedrenja i biznisa.

Riječ je o jurilicama na kojima su jedrila i jedre najveća imena sporta u kombinaciji s vlasnicima koji su uspješni poslovni ljudi. Za ovu godinu osim rebrandinga i promjene imena u 44Cup, prvi će se put održati regata u Crnoj Gori. Porto Montenegro u travnju će otvoriti ‘berbu 2019.’, a nakon Rovinja slijede još Marstrand, Cascais i Palma. Najavljeno je devet timova, a među sjajnim jedriličarima koji će hvatati vjetar u rovinjskom akvatoriju ističu se dva imena. Amerikanac Ed Baird više je od 30 godina na top razini u vrhunskom jedrenju. Još je 1995. kao trener bio dio novozelandskog tima koji je osvojio America’s Cup, a najvrijedniji je jedriličarski trofej osvojio i 2007. kao član Alinghija. Te je godine bio proglašen i za Rolexova jedriličara godine. Drugi jedriličarski kapitalac je Australac Tom Slingsby koji također ima sjajan CV. Olimpijsko zlato u klasi Laser 2012., America’s Cup 2013. kao član Oraclea te izgubljeni finale s istim timom 2017. na Bermudi od Novog Zelanda. Uz ovakve zvijezde, novi hotel te marinu u Rovinju se sprema jedriličarski spektakl. Ljubitelji jedrenja već dan kasnije (3. lipnja) mogu preseliti u Šibenik gdje započinju prva jedrenja na ORC Svjetskom prvenstvu. D-Marin i JK Val proteklih su godina ugostili regate u klasi TP52, Farr 40 te Melges 24 i 32, a u lipnju se na SP-u najavljuje preko 100 jedrilica. Među njima se očekuje i velik broj hrvatskih posada. Za podsjetnik, ORC SP je 2011. bio održan u Cresu kada je prvi put u povijesti natjecanja broj prijava premašio stotinu.

Fotografije ACI, D-Marin i Nico Martinez

Šime Fantela najnoviji član ekipe North Sails
Pet desetljeća Boot Düsseldorfa