Kraljevski vinogradi: Profinjena vina za carsku obitelj

4 MINUTES READ

Vina s kamenite podloge pozicije Punta Skala donose profinjene arome autohtonih vrsta grožđa te radost za nepce i duh

Prije sedam godina krenula je jedna nesvakidašnja priča vinogradara i vinara iz Kraljevskih vinograda pokraj Zadra. Poslovna ideja sadnje autohtonih sorti grožđa na južnoj padini iznad Petrčana realizirana je uspješno na jednom od najljepših položaja u sjevernoj Dalmaciji. Pozicija Punta Skala nalazi se 12 kilometara sjeverozapadno od grada Zadra, neposredno pored mora. Na južnima padinama, s nagibom od 10%, vinogradi su smješteni na osam do 50 metara nadmorske visine, što ih čini idealnima za uzgoj vinove loze.

Kraljevski Vinogradi

Samo ime Kraljevski vinogradi referira se na priču koja datira još iz 1066. godine, kada je hrvatski kralj Petar Krešimir IV. zemlju darovao novoutemeljenom benediktinskom samostanu sv. Marije u Zadru. Naime, benediktinski samostan je 870 godina imao u posjedu vinograde, čija je tradicija nasilno prekinuta zbog agrarne reforme.

‘Dolaskom nove hrvatske države vraćen je dio zemljišta, koji smo uzeli u višegodišnju koncesiju te smo do travnja 2011. godine zasadili novi nasad u kamenu, čime smo ponovo udahnuli život Kraljevskim vinogradima, koji svjedoče o 877 godina dugoj tradiciji i ljubavi prema vinu’, objasnio nam je realizator projekta i suvlasnik Kraljevskih vinograda Milenko Rajić. Ukupno je posađeno 300.000 trsova vinove loze od koje se može proizvesti do 150.000 butelja vrhunskog vina iz kamena. Tlo, pretežno kamenito, napravljeno je tako da se s teškim bagerima kopalo do metra dubine i potom usitnjavalo specijalnim strojevima za drobljenje kamena na oblike veličine šake.

Ovo je fotografija Milenko Rajić i Zoran Pantalon
Zoran Pantalon i Milenko Rajić

Na tako pripremljenu podlogu posađene su tri autohtone sorte grožđa: pošip – bijelo, te plavac mali i crljenak – crveno. Zašto su se opredijelili za ovakav uzgoj vinove loze, objasnio nam je suvlasnik i direktor vinarije Zoran Pantalon: ‘Škrta zemlja daje malo plodova, ali vrhunske kvalitete koja se ne može dobiti na drugom tlu. Grožđe iz kamenog vinograda i izvrstan okus vina plod su posebne mikroklime, njegova položaja uz more i cjelodnevne izravne izloženosti suncu, s prosječno 2.600 sati godišnje, odnosno izloženosti grožđa trostrukoj insolaciji od sunca, mora i kamena.’

Prvo bijelo vino – pošip napravljeno u vinariji okrunilo se priznanjem kao najbolje mlado bijelo vino na Sabatini. Nakon toga su uslijedile tri regionalne nagrade za najbolje bijelo vino u prodaji, a zadnje dvije godine i tri srebrne medalje za kvalitetu na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter u Londonu. Vrhunska kvaliteta vina, koje krasi svježina, mineralnost i voćnost, brzo je našla svoje kupce diljem svijeta, ali i u bogatom Japanu, gdje Kraljevski vinogradi izvoze već četiri godine i sada su najveći izvoznici vina iz Hrvatske u tu zemlju.

Ovo je fotografija grozda, kraljevski vinogradi

‘Preporuka naših prijatelja, Ane i Paula Novosela, kapetana iz Zadra, dovela nas je do poslovnog partnera, inače uvoznika vina iz 27 zemalja svijeta. Zatim smo na dva najveća sajma hrane i pića u Tokiju prezentirali naša vina, ali i vina još četiri hrvatske vinarije. Nakon čega su uslijedili dolasci nekoliko grupa distributera iz Japana u obilazak vinograda i vinarije, kao i naši odlasci na prezentacije vina u Japan. Danas se naša vina nalaze u najprestižnijem poslovnom klubu Tsunamachi mitsui u Tokiju i drugim restoranima, a kušala ih je i japanska carska obitelj’, kazao nam je gospodin Rajić, jedan od realizatora ovog projekta.

Svježa i mirisna vina, uparena s autohtonim jelima, mogu se degustirati u konobi u sklopu vinograda

ovo je fotografija kušaonice vina, Kraljevski vinogradi

Poslovna suradnja se nastavila izvozom sadnica hrvatskih autohtonih sorti grožđa (plavac mali, pošip, maraština, debit i druge) koje se pripremaju za sadnju naredne godine u Japanu. ‘U Japanu će se, u posebnim uvjetima koji omogućuju uzgoj vinove loze u stakleniku, uzgajati plavac mali i pošip. Kako slučaj ne bismo prepustili samo eksperimentu, dva japanska studenta su na jednogodišnjoj edukaciji u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu, dok će stručnu praksu odraditi kod nas u vinogradima na Punta Skali’, istaknuo je Rajić.

Sve ovo je s posebnim žarom pomogla Jelena Yamasaki, osnivačica JCEA Japansko-hrvatskog društva razmjene iz Osake, pritom kazavši: ‘Naše autohtone sorte grožđa se uzgajaju u Japanu, a njihovi studenti se educiraju u Hrvatskoj, odnosno izvozimo i robu i pamet.’

Ovo je fotografija degustacije vina, Kraljevski vinogradi

Povijesna priča Kraljevskih vinograda se nastavlja zahvaljujući našim sugovornicima koji su ljubav i strast prema kvaliteti utkali u svaku kap ovog vina, baš kao nekada kada je sv. Benedikt, nebeski zaštitnik Europe, svim bolesnim ljudima savjetovao da za ozdravljenje dnevno popiju pola litre vina. Postanite dio povijesti i uživajte u intenzivnoj aromi vina s notom kamena na kojem grožđe kupi blagodati ugodne mediteranske klime.

Fotografije Kraljevski vinogradi

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija Luka Krajančić Intervjui

Luka Krajančić: Pjesnik i umjetnik vina

Svaka boca Luke Krajančića neopterećena je, ali ne i lišena tradicije, i ispunjena vinom s jasnim okusima i mirisima Korčule, crnog otoka bijelih vina Luka …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija obrade vinograda Hrvatska

Biodinamička vina: Istinski terroir otkriva dinamika

Osiguravanje pravilne ravnoteže i stvaranje skladnih životnih uvjeta između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, ključ je za biodinamička vina Trend biodinamičke proizvodnje Premda ne …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Scroll to Top