Varaždinska gozba

4 MINUTES READ

U viteškom stilu

Varaždin je prvi imao čast nositi titulu glavnog hrvatskog grada. Povijest se pisala u njegovim dvorcima, a plemići i plemkinje su se voljeli, borili, te zasluženo uživali u svojim gozbama. Baš kao i danas u restoranu Palatin

Prva pomisao na zagorsku kuhinju, pa tako i na grad Varaždin, domaći su štrukli, žganci, mlinci, purica, prežgana juha… i slična jela sa stola zagorskog težaka. No, ovu kuhinju čine i jela s bogatih stolova nekadašnjih građanskih i plemićkih obitelji te crkvenih dostojanstvenika.  Kroz burnu povijest i slikovite brege protutnjali su brojni narodi i svatko je za sobom ostavio poneki utjecaj u kuhinji. Iz bečke, odnosno germanske, kuhinje dolaze egzotični začini kao što su šafran i cimet, Češka je Zagorju darovala ukusne knedle, a Mađarska okrepljujuće gulaše. Sve to danas čini ovu regiju gastronomskim rajem za gurmane. Restoran Palatin smješten je u blizini povijesne jezgre grada Varaždina i dobro je poznat ljubiteljima domaće kuhinje podignute na višu razinu. Tamo s pažnjom ugošćuju svoje posjetitelje, što je vidljivo i iz razdraganih poruka u knjizi dojmova, u kojoj mahom hvale i pozdravljaju neusiljenu ljubaznost i iskrene osmijehe profesionalnih konobara. Vlasnik restorana Željko Palatinuš sasvim precizno definira filozofiju smjera restorana, u čemu mu pomaže i kći Elena. Brinući se o primjerenom izgledu tanjura, jednostavnim se jelima daje nova raskoš. U samoj pripremi jela unesen je, pak, dio filozofije ‘nouvelle cuisine’, u odnos prema gostu duša, a u opremi prostora pečat daje elegantna rustikalnost. ‘Priređujemo viteške večeri i kraljevske gozbe uz prisutnost kralja i kraljice, kao i ceremonije proglašenja vitezova iz viteškog reda Palatin. Palatini su bili dostojanstvenici na kraljevskom dvoru u feudalno doba, a glavnu ulogu imao je comes palatinus – upravitelj kraljevskog dvora. U srednjovjekovnim romanima palatin se spominje i kao vitez koji pripada okruglom stolu kralja Artura ili pratnji Karla Velikog. Zaigrani smo, no zakonitosti koje vrijede za vođenje vrhunskog restorana itekako su nam osnovna smjernica. Nisam ugostitelj, igrao sam nogomet, bavim se poslovima osiguranja i u ta dva segmenta sam se dokazao. Sada želim brend restorana Palatin, s vlastitom etiketom vina, kao i vlastitim ekološki uzgojenim povrćem, podići na razinu kvalitete restorana s Michelinovom zvjezdicom. Ambijent restorana ima svoju tradiciju i povijesnu priču, a to želimo prikazati i na tanjuru’, kazao  nam je Željko Palatinuš.

Varaždin
Raskošni barok obilježio je varaždinsku povijest i kulturu, a ostavio je traga i u gastronomiji

Među toplim predjelima ističe se pretepena juha, znak tradicije njegovanja jušnih jela. Ona se temelji na mlijeku i mesu, a razne varijacije povrća daju joj poseban šarm i novi izazov uživanja. Vrlo često ova juha može zamijeniti glavni obrok koji okrepljuje i grije pogotovo ovih zimskih dana. Često će vam u Palatinu kao glavno jelo ponuditi domaću pečenu gusku, puricu ili patku, sušenu i kuhanu teleću koljenicu s kiselim kupusom i ekstra djevičanskim bučinim uljem. Nisu zaboravili ni staru recepturu čuvanja pojedinih namirnica u masti, što im daje karakterističan okus. Najčešće je to svinjsko pečeno meso. Naravno, poželite li kvalitetni odrezak tune ili savršeno ispečen beefsteak, i na to možete računati. Vratimo se još malo bučinu ulju i kiselom kupusu. To je izvrsna salata s predznakom zdravo. U kuhinji restorana dosjetili su se još ljepše kombinacije – paprike punjene crvenim kiselim kupusom. Svinjska kraćica, popularni buncek, ikona je gastronomije središnje Hrvatske, pa je stoga ovih hladnih dana na dnevnom meniju. No, i popiti se nešto mora da biste se ugrijali. A ako ste u Zagorju možda je najbolje da vas put nanese u neku klet. Danas je klet najčešće kućica u vinogradu koja marljivom Zagorcu vinaru pruža sav potreban komoditet za brigu o obližnjem vinogradu i proizvodnji vina. Klet je i utočište svakog gastronomski i enološki osviještenog putnika. U njoj se uz kupicu vina i domaće nareske promišlja o svim svjetskim i izvanplanetarnim temama. Biti pozvan u klet znači veliku čast koju Zagorac može ponuditi nekom gostu. A nas je vlasnik restorana Palatin odveo u jednu sasvim posebnu klet u kojoj poezija izvire iz svakog kutka, no ponajviše iz usta Zvonimira Petkovića koji tamo doslovno svaku kap svog vina sljubljuje stihovima, pomno biranim ili pak netom smišljenim jer trenutak inspiracije proizlazi od svakog ispijenog gutljaja iz njegova podruma.

Varaždin
U restoranu Palatin oslanjaju se na regionalne proizvode, koristeći svježe i vrhunske namirnice

Vinarija Petković na šest hektara svojih vinograda u Međimurju proizvodi uglavnom bijele sorte (sauvignon, bijeli i sivi pinot, silvanac, muškat, graševina, pušipel) i jednu crnu – crni pinot. Upravo od ove posljednje uskoro se očekuje jedan izniman rose, koji još uvijek nema ime. ‘U mojoj obitelji vinom se bave više od pet stotina godina i naša vatra je nekada veliki plamen, nekada tek tinja, no nikada se nije ugasila. Ta vatra, to je ta ljubav prema lozi. Dovoljno je da netko dođe, malo puhne i vatra se rasplamsa… Moj ponos je moja ‘Roža’ koju radim od sivog pinota traminca i muškata žutog. Ime sam joj dao po božuru koji ovdje tako zovemo. On ima veliki cvijet, ali kratko traje i nema mirisa, no latice su mu predivne. Moja ‘Roža’ je u svemu kontra. To je veliko vino koje traje i ima zavodljiv miris. Ako godina nije povoljna, onda nema ni Rože. Volim svoju lozu i baš zato je držim na redukcijskoj dijeti kako bih   dobio manje od butelje po trsu. Manje je više i u vinogradu’, zanimljivo je zborio gospodin Petković. Nama se posebno svidio sivi pinot s gorčinom grejpa i svježinom ananasa. Čista egzotika. Grožđe za ovo vino bere se vrlo kasno, kada bobice u već smežuranom obliku daju svu svoju energiju koju su upile od sunca. Nakon posjeta ovom vinaru nekako nam se razumljivim čini legenda prema kojoj se smatra da je jedan od najvažnijih povoda za seljačku bunu Matije Gupca bilo ograničavanje trgovine i prisvajanje viškova vina od strane omraženog feudalca Tahyja. Stoga vam preporučujemo da se prepustite osjetilima koja će vas dovesti do vrata ovih neobično ugodnih mjesta na kojima ćete, bez sumnje, uživati u sjaju i raskoši kao plemići u doba baroka.

Varaždin
Uživajte u tradicionalnoj varaždinskoj kuhinji u društvu vitezova i plemića
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija Rand Escape 30 Testovi

Rand Escape 30 na testu: Mala jahta velikih namjera

Vanjske linije modela Rand Escape 30, kao i svih ostalih, potpisuje Carl Rand i već na letimičan pogled otkrivaju da se radi o modernom dizajnu, …

Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija ACI marine Dubrovnik Jahting

Nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik

Nautičari zahtijevaju sve veću razinu usluge, a nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik ukorak su sa svjetskim nautičkim trendovima Kako bi ACI marina Dubrovnik ostala …

Ovo je fotografija tima tvrtke Marinetek Jahting

Marinetek: Uspješna godina zaokružena inovacijama

Marineteku su odobrena bespovratna sredstva iz programa Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021 – Business Development and Innovation Croatia. Radi se o sredstvima za poticanje poslovnog razvoja …

Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija Tanje Deman Intervjui

Tanja Deman: Moj novi horizont nakon izolacije

Snimanje ekološki angažiranog dokumentarnog filma ‘Horizont’ na najizoliranijem jadranskom otoku temeljito je promijenilo i urbani stil življenja svjetski priznate umjetnice rodom iz Splita Nedugo nakon …

Scroll to Top