Varaždinska gozba

4 MINUTES READ

U viteškom stilu

Varaždin je prvi imao čast nositi titulu glavnog hrvatskog grada. Povijest se pisala u njegovim dvorcima, a plemići i plemkinje su se voljeli, borili, te zasluženo uživali u svojim gozbama. Baš kao i danas u restoranu Palatin

Prva pomisao na zagorsku kuhinju, pa tako i na grad Varaždin, domaći su štrukli, žganci, mlinci, purica, prežgana juha… i slična jela sa stola zagorskog težaka. No, ovu kuhinju čine i jela s bogatih stolova nekadašnjih građanskih i plemićkih obitelji te crkvenih dostojanstvenika.  Kroz burnu povijest i slikovite brege protutnjali su brojni narodi i svatko je za sobom ostavio poneki utjecaj u kuhinji. Iz bečke, odnosno germanske, kuhinje dolaze egzotični začini kao što su šafran i cimet, Češka je Zagorju darovala ukusne knedle, a Mađarska okrepljujuće gulaše. Sve to danas čini ovu regiju gastronomskim rajem za gurmane. Restoran Palatin smješten je u blizini povijesne jezgre grada Varaždina i dobro je poznat ljubiteljima domaće kuhinje podignute na višu razinu. Tamo s pažnjom ugošćuju svoje posjetitelje, što je vidljivo i iz razdraganih poruka u knjizi dojmova, u kojoj mahom hvale i pozdravljaju neusiljenu ljubaznost i iskrene osmijehe profesionalnih konobara. Vlasnik restorana Željko Palatinuš sasvim precizno definira filozofiju smjera restorana, u čemu mu pomaže i kći Elena. Brinući se o primjerenom izgledu tanjura, jednostavnim se jelima daje nova raskoš. U samoj pripremi jela unesen je, pak, dio filozofije ‘nouvelle cuisine’, u odnos prema gostu duša, a u opremi prostora pečat daje elegantna rustikalnost. ‘Priređujemo viteške večeri i kraljevske gozbe uz prisutnost kralja i kraljice, kao i ceremonije proglašenja vitezova iz viteškog reda Palatin. Palatini su bili dostojanstvenici na kraljevskom dvoru u feudalno doba, a glavnu ulogu imao je comes palatinus – upravitelj kraljevskog dvora. U srednjovjekovnim romanima palatin se spominje i kao vitez koji pripada okruglom stolu kralja Artura ili pratnji Karla Velikog. Zaigrani smo, no zakonitosti koje vrijede za vođenje vrhunskog restorana itekako su nam osnovna smjernica. Nisam ugostitelj, igrao sam nogomet, bavim se poslovima osiguranja i u ta dva segmenta sam se dokazao. Sada želim brend restorana Palatin, s vlastitom etiketom vina, kao i vlastitim ekološki uzgojenim povrćem, podići na razinu kvalitete restorana s Michelinovom zvjezdicom. Ambijent restorana ima svoju tradiciju i povijesnu priču, a to želimo prikazati i na tanjuru’, kazao  nam je Željko Palatinuš.

Varaždin
Raskošni barok obilježio je varaždinsku povijest i kulturu, a ostavio je traga i u gastronomiji

Među toplim predjelima ističe se pretepena juha, znak tradicije njegovanja jušnih jela. Ona se temelji na mlijeku i mesu, a razne varijacije povrća daju joj poseban šarm i novi izazov uživanja. Vrlo često ova juha može zamijeniti glavni obrok koji okrepljuje i grije pogotovo ovih zimskih dana. Često će vam u Palatinu kao glavno jelo ponuditi domaću pečenu gusku, puricu ili patku, sušenu i kuhanu teleću koljenicu s kiselim kupusom i ekstra djevičanskim bučinim uljem. Nisu zaboravili ni staru recepturu čuvanja pojedinih namirnica u masti, što im daje karakterističan okus. Najčešće je to svinjsko pečeno meso. Naravno, poželite li kvalitetni odrezak tune ili savršeno ispečen beefsteak, i na to možete računati. Vratimo se još malo bučinu ulju i kiselom kupusu. To je izvrsna salata s predznakom zdravo. U kuhinji restorana dosjetili su se još ljepše kombinacije – paprike punjene crvenim kiselim kupusom. Svinjska kraćica, popularni buncek, ikona je gastronomije središnje Hrvatske, pa je stoga ovih hladnih dana na dnevnom meniju. No, i popiti se nešto mora da biste se ugrijali. A ako ste u Zagorju možda je najbolje da vas put nanese u neku klet. Danas je klet najčešće kućica u vinogradu koja marljivom Zagorcu vinaru pruža sav potreban komoditet za brigu o obližnjem vinogradu i proizvodnji vina. Klet je i utočište svakog gastronomski i enološki osviještenog putnika. U njoj se uz kupicu vina i domaće nareske promišlja o svim svjetskim i izvanplanetarnim temama. Biti pozvan u klet znači veliku čast koju Zagorac može ponuditi nekom gostu. A nas je vlasnik restorana Palatin odveo u jednu sasvim posebnu klet u kojoj poezija izvire iz svakog kutka, no ponajviše iz usta Zvonimira Petkovića koji tamo doslovno svaku kap svog vina sljubljuje stihovima, pomno biranim ili pak netom smišljenim jer trenutak inspiracije proizlazi od svakog ispijenog gutljaja iz njegova podruma.

Varaždin
U restoranu Palatin oslanjaju se na regionalne proizvode, koristeći svježe i vrhunske namirnice

Vinarija Petković na šest hektara svojih vinograda u Međimurju proizvodi uglavnom bijele sorte (sauvignon, bijeli i sivi pinot, silvanac, muškat, graševina, pušipel) i jednu crnu – crni pinot. Upravo od ove posljednje uskoro se očekuje jedan izniman rose, koji još uvijek nema ime. ‘U mojoj obitelji vinom se bave više od pet stotina godina i naša vatra je nekada veliki plamen, nekada tek tinja, no nikada se nije ugasila. Ta vatra, to je ta ljubav prema lozi. Dovoljno je da netko dođe, malo puhne i vatra se rasplamsa… Moj ponos je moja ‘Roža’ koju radim od sivog pinota traminca i muškata žutog. Ime sam joj dao po božuru koji ovdje tako zovemo. On ima veliki cvijet, ali kratko traje i nema mirisa, no latice su mu predivne. Moja ‘Roža’ je u svemu kontra. To je veliko vino koje traje i ima zavodljiv miris. Ako godina nije povoljna, onda nema ni Rože. Volim svoju lozu i baš zato je držim na redukcijskoj dijeti kako bih   dobio manje od butelje po trsu. Manje je više i u vinogradu’, zanimljivo je zborio gospodin Petković. Nama se posebno svidio sivi pinot s gorčinom grejpa i svježinom ananasa. Čista egzotika. Grožđe za ovo vino bere se vrlo kasno, kada bobice u već smežuranom obliku daju svu svoju energiju koju su upile od sunca. Nakon posjeta ovom vinaru nekako nam se razumljivim čini legenda prema kojoj se smatra da je jedan od najvažnijih povoda za seljačku bunu Matije Gupca bilo ograničavanje trgovine i prisvajanje viškova vina od strane omraženog feudalca Tahyja. Stoga vam preporučujemo da se prepustite osjetilima koja će vas dovesti do vrata ovih neobično ugodnih mjesta na kojima ćete, bez sumnje, uživati u sjaju i raskoši kao plemići u doba baroka.

Varaždin
Uživajte u tradicionalnoj varaždinskoj kuhinji u društvu vitezova i plemića
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija Otoka Prvić Destinacije

Otok Prvić: Nenametljiv prvak šibenskog arhipelaga

Otok Prvić, sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, jedan je od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Jesenski broj Yachtsa Jahting

‘Epidemija’ novih jahti u jesenskom broju Yachtsa

Na kioscima je jesenski broj Yachtsa Croatia koji, uz uobičajene zanimljive teme, donosi i prilog o novim plovilima za nadolazeću nautičku sezonu Jahte se danas …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Plovidba

Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Ovo je fotografija garmin sat Luksuz

Garmin MARQ satovi: Inspirirani strašću

Garmin je predstavio MARQ kolekciju. Serija je to povezivih satova kreiranih u skladu s tradicionalnim urarskim načinom izrade, stvorenih na temelju Garminove dugogodišnje baštine na …

Scroll to Top