Trendovi u svijetu vinarstva

by Yachts Croatia

I dalje će rasti popularnost pjenušavih i ružičastih vina, veganska će biti sve traženija, butelje bi se uskoro mogle dostavljati dronom

Budućnost će biti sjajna za pjenušava vina, osobito ona proizvedena u malim vinarijama i do sada manje popularnim regijama, poput središnje i istočne Europe. I dalje će rasti popularnost rose vina, dok će klasik među vinima, chardonnay, unatoč činjenici da se trendovi mijenjaju, još uvijek imati značajan dio u tržišnoj utakmici. Vodeći svjetski enolozi ovako vide vinske trendove u nadolazećim mjesecima tijekom kojih će također rasti zanimanje za vina s nešto nižim udjelom alkohola, pa i alternativnih alkoholnih proizvoda na bazi vina, koji u prosjeku imaju pet do šest posto alkohola.

Trendovi U Vinu, Feravino

Da slavonska vinarija Feravino itekako ide u korak s trendovima potvrđuju i novi pjenušci Grasecco i Francesa lansirani sredinom prošle godine

Veganska vina
Većina vinara shvatila je da su u dobroj poziciji da iskoriste općenito rastući trend eko i bio proizvodnje pa je za očekivati kako je i ‘veganska’ vina doživjeti svoj rast. Već sada mnogi restorani i barovi u svojoj ponudi žele imati butelje s veganskim simbolima, jer to njihovi gosti traže, premda mnogima nije sasvim jasno što to u klasičnim vinskim kapljicama nije po mjeri vegana. Naime, u nekim fazama proizvodnje vina koriste se ‘sredstva’ životinjskog podrijetla, primjerice albumin (iz bjelanjka jajeta) za bistrenje, što je veganima neprihvatljivo.

Trendovi Vina, Feravino

Dostava butelja dronom u Hrvatskoj! Zašto ne? Dron je već odradio dio marketinške priče za Feravino, poznatu vinariju u srcu Slavonije

Dostava dronom
Već sada postoje aplikacije preko kojih možete naručiti vino koje vam stiže na kućnu adresu za dva sata. Za očekivati je da će u budućnosti dostava biti još brža. Amazon je u razvojnim centrima u SAD-u i Velikoj Britaniji već počeo raditi na projektu ‘PrimeAir’, čiji je cilj stvoriti uslugu bespilotne letjelice koja korisnicima može isporučiti određenu robu težine do 2,26 kilograma u roku od 30 minuta, ovisno o njihovoj lokaciji. Danas je to egzotika, ali jednog će dana to definitivno biti jednako normalno kao i svako drugo dostavno vozilo. Osim toga, proizvođači vina već koriste dronove u vinogradima u svrhu praćenja kvalitete grožđa, kako bi optimizirali svoj urod.

Fotografije Lolipop/Feravino

Riznica sakralnoga graditeljstva