Top 5 mjesta za odmor4 min

Pronađite inspiraciju za najbolji odmor u Europi. U prirodnom okolišu, ali bez odricanja od komfora

Raskoš stoljeća

Sextantio Le Grotte della Civita, u talijanskom Sassi di Matera, mjesto je s UNESCO-ova popisa zaštićene svjetske baštine, s pećinama uklesanima u stijeni koje predstavljaju pradavne nastambe tamošnjeg stanovništva u kojima se živjelo od brončanog doba sve do sredine prošlog stoljeća. Resort Sextantio Le Grotte della Civita je kulturni projekt koji dokazuje da odmor duha i raskoš ne moraju slijediti parametre koje postavlja moderno hotelijerstvo.

Grotta
Stvarni luksuz resorta Sextantio Le Grotte della Civita skriva se u ugođaju – kao da ste zakoračili u daleku povijest Italije i čovječanstva

Osamnaest pećina preuređeno je za modernog gosta, ali bez narušavanja originalnog izgleda, uz silan trud konzervatora i povjesničara i isključivo u materijalima koji su već bili prisutni. Sextantio je već osvojio novinare Timesa, New York Timesa i časopisa Conde Nast Traveller, koji ga smatraju jednim od najzanimljivijih mjesta na svijetu.

Dobro došli u stepu

Boutique Lodge & Luxury Glamping Homoki mjesto je kakvo ne biste očekivali posred srednje Europe. Na jugu Mađarske čeka vas luksuzna interpretacija naselja u kakvom su preci današnjih Mađara živjeli kad su se tek naselili u te krajeve. Homoki na mađarskom znači pijesak, a on je jedan od elemenata prirode na kojem je temeljena estetika ovog raskošnog mjesta za odmor.

Homoki
Zakoračite u Homoki i vratite se tisuću godina unatrag, u povijest mađarskog naroda

Nebo nad tim dijelom zemlje toliko je tamno da je gotovo crno, a tišina takva da ćete zaboraviti i na mjesto i na vrijeme – Homoki je kao stvoren za sve kojima je dosta buke, svjetlosti i nemira modernog svijeta, ali se ne žele odreći njegovih luksuznih aspekata. Svaka jurta (šator) ima svoju privatnu terasu te ugodan prostor za miran san.

Kućice na nebu

Samo ime kaže što se može očekivati od ovog resorta: izdignut na oko 900 metara nad dolinom Soče u Sloveniji, tik pored granice s Italijom, resort Nebesa okružen je lovištem jelena i gotovo ničim drugim – prvi susjed je na više od dva kilometra. Resort ima kapacitet od svega osam gostiju, jer je svaka kućica prikladna za samo dvije osobe.

Nebesa
Planinsko utočište idealno je za parove u potrazi za mirom i spokojem, te za ljubitelje prirode

Kućice su nadsvođene visokim krovom tipičnim za tu regiju i imaju vrlo velike prozore, pa i iz kreveta možete uživati u pogledu na veličanstvene planine južne Slovenije. Osim spavaonica, resort ima i zajednički salon s kaminom i terasom, vinski podrum i wellness centar.

Pješačenje alpskim vrhovima

Staza Venediger-Höhenweg, sa svojih sedam etapa, čarobnim pogledima i kolibama, jedna je od najljepših planinarskih staza Istočnog Tirola. Na Glockner-treku u Nacionalnom parku Hohe Tauern pješači se na tovarnom konju na najvišu planinu u Austriji, a u dolini Virgental pružaju se spektakularni pogledi na Großvenediger, četvrti najviši vrh Austrije.

Austrija
Austrijske drvene kolibe nude divlji i romantičan odmor u impresivnom planinskom krajoliku

Na toj 3666 metara visokoj planini nema žičara, skijaških staza niti mobitelske mreže, dakle, ništa ne odvlači pažnju od netaknute prirode koja je vidljiva i osjeća se na svakom koraku – i u večeri koju gazda kolibe spravlja od svježih sastojaka sa svoga gospodarstva. Uživanje u pogledu na Großvenediger moguće je i bez dugog penjanja. Naime, na 2121 m smjestila se jedna od najstarijih koliba u istočnim Alpama – Johannishütte. Do kolibe se dolazi za dva sata hodanja, a staza je pogodna i za djecu i za starije osobe. Do kolibe vozi i Hüttentaxi, a gazdarica će vas dočekati s mnogim regionalnim specijalitetima.

Odmor u krošnjama

Plitvice Holiday Resort nalazi se svega osam kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Gostima su na raspolaganju pet kućica koje im, visoko među krošnjama, pružaju sav potreban komfor. Svaka kućica može primiti četiri osobe, a osim luksuznog i izuzetno ugodnog smještaja, u ovim kućicama je zajamčena privatnost i to zahvaljujući visokim krošnjama koje ih okružuju.

Plitvice Resort
Ako ste ljubitelj prirode, kulturnog naslijeđa i kvalitetnog, a u isto vrijeme nesvakidašnjeg odmora, kućice među krošnjama su pravo mjesto za vas

Projekt je osmišljen s idejom da se ne narušava priroda, već da se pruži jedinstveni doživljaj boravka u prirodi. Osim u glamping iskustvu, gosti mogu uživati i u brojnim prirodnim atrakcijama Nacionalnog parka Plitvička jezera, gastronomskim užicima te aktivnostima poput biciklizma, trekkinga ili hikinga.

Fotografije: Sextantio/www.sextantio.it, Homoki Lodge, Nebesa, Plitvice Holiday Resort, Neustattalm bei Ramsau/Dachstein-Suedwand/Steiermark Österreich Werbung, Fotograf: Jezierzanski

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above