Tko želi biti milijunaš?

by Yachts Croatia

Novo jedriličarsko natjecanje SailGP starta u Sydneyju

Dok je padao zastor na 35. izdanje America’s Cupa uz pobjednički šampanjac Novog Zelanda bilo je jasno kako najstarije i najprestižnije jedriličarsko natjecanje na svijetu mijenja kurs. A s povratkom na jednotrupce koji foilaju bilo je jasno kako u novom miješanju karata više neće biti Oraclea, Larryja Ellisona i Sir Russella Couttsa. Američki milijarder i najtrofejniji jedriličar u povijesti America’s Cupa odlučili su s foiling katamaranima s kojima su jedrili (ili letjeli) na Bermudi pokrenuti novo jedriličarsko natjecanje. Projekt SailGP predstavljen je još početkom listopada u Londonu, a start prve regate bit će u Sydneyju 15. veljače. Organizatori natjecanja tvrde kako će ova kombinacija America’s Cupa i Formule 1 u potpunosti redefinirati moderno jedrenje. SailGP obećava user friendly koncept koji uključuje brze i atraktivne brodove, najčuvenije svjetske luke, kratke regate blizu obale i publike prilagođene televizije i velik novčani mamac. Pobjednik natjecanja trebao bih na kraju sezone dobiti milijun dolara. Sitniš prema sportskim globalnim gigantima, ali i ovo je dobar početak.

SailGP koristi one design F50 katamarane koji su poboljšana inačica verzije AC50 s kojom se jedrilo na Bermudi. Nemojte jedino očekivati ciklo jedrenje jer je koncept kojim je Novi Zeland vratio Auld Mug zabranjen. Prema projekcijama ovi su katamarani 15 posto brži u gotovo svim uvjetima, sposobni su razvijati brzine veće od 50 čvorova, a zadovoljit će i znatiželju nove digitalne generacije jer gumbića i ekrana ima kao u bolidima Formule 1. U debitantskoj godini natjecanja Ellison i Coutts sakupili su šest zemalja: SAD, Velika Britanija, Francuska, Australija, Kina i Japan. Premda su pripreme za America’s Cup čija bi serija regata trebala početi tijekom listopada na Sardiniji privukle većinu jedriličarskih ‘kapitalaca’, SailGP je privukao neka sjajna imena poput Toma Slingsbyja, Nathana Outteridgea, Roma Kirbyja, Chrisa Drapera, Dylana Fletchera, Brune Duboisa…

sailgp-01

Sir Russell Coutts, najtrofejniji jedriličar u povijesti America’s Cupa

Uz Sydney domaćini regata bit će još San Francisco, New York i Cowes, a veliki finale i regata od milijun dolara bit će održana u Marseilleu sredinom rujna. Već iduće godine Coutts je najavio regatu u Kini i još četiri nove zemlje. Format jedrenja favorizira tzv. stadionsko jedrenje i krajnje je jednostavan. Svaka regata sastojat će se od pet flotnih jedrenja, a potom će dvije najbolje plasirane zemlje u match raceu odlučivati o pobjedniku. Bodovi se skupljanju kroz svih pet regata, a u finalnom match raceu, koji se ove godine održava u Francuskoj, dva najbolja katamarana odlučivat će o milijunu po načelu pobjednik uzima sve.

Fotografije SailGP

Carolijn Brouwer piše povijest
Šime Fantela najnoviji član ekipe North Sails