Tisuću otoka i jedan kajak

by Yachts Croatia

Obala i otoci idealni su za istraživanje kajakom jer se uz malo napora stiže do nepristupačnih mjesta i spektakularnih doživljaja

Među nautičarima dosta je onih kojima plovidba i jedrenje nisu dostatna ‘događanja’ tijekom plovidbe, pa uz plivanje i istraživanje modrih dubina, pješačenje po obližnjim brdima, vole i veslati i istraživati skrovite plaže u blizini sidrenja, s kajakom ili, sve popularnijim, SUP-om. Obale Jadrana, zbog blizine mnogih otoka, otočića i hridi, idealne su za istraživanje kajakom, jer uz malo napora maleno plovilo stiže do nepristupačnih mjesta i nagrađuje vas spektakularnim doživljajima, a od tisuću otoka i još toliko tura donosimo vam neke od zanimljivijih. Kada bismo morali birali najljepšu kajaking turu, to bi svakako bila ona kornatska, jer s količinom bogatstva prirodnih fenomena, malenih ribarskih mjesta i djevičanskih uvala, malo se koja može mjeriti s Kornatima. Meditativni osjećaj koji vlada u cijelom arhipelagu u kajaku se amplificira, jer koliko ste u kajaku blizu mora, toliko ste na Kornatima blizu ovozemaljskog raja. Kornatsko otočje broji oko 90 otoka, a ako ste neke već posjetili brodom, odvojite barem jedan dan da doveslate do onih mjesta do kojih nijedno drugo plovilo ne može. Postoji nekoliko agencija koje će vas voditi kroz pustolovinu ovog najljepšeg morskog parka, a ako krećete iz Zadra, vaša prva stanica je mjesto Sali na Dugom otoku. Kajakarenje oko Kornata južnom stranom otkrit će vam skrivene uvale otoka Levrnake, Piškere ili Lavse, ali i pružiti jedinstvenu priliku da se penjete po stijenama direktno iz kajaka. Odlučite li se za treking po otoku Kornatu, otvorit će vam se spektakularni vidici i jedinstveni krajolici, koji svjedoče o stoljetnom suživotu čovjeka s prirodom na potpuno održiv način, a vaš izlet pretvorit će se iz naizgled malog doživljaja u iskustvo koje će vas pratiti cijeli život. Prije samog Nacionalnog parka Kornati, u uvali koju ‘čuva‘ trinaest otočića, nalazi se Park prirode Telašćica. Kao ‘must see’ lokaciju ne smijete propustiti Slano jezero, nestvarni kraški fenomen po kojem mogu u potpunoj sigurnosti kajakariti i obitelji s djecom, a nakon mirnih voda avanturisti se veslajući uz obalu za nagradu mogu ‘nasukati’ na pješčanoj plaži Sakarun.

Kajaci

S kajakom ćete pronaći malene plaže, toliko intimne da na nekima ima mjesta tek za dvoje

Srednjodalmatinski otoci su zbog svoje ljepote u ljetnim mjesecima postali ‘zagušljivi’, no čak i tada vrijedi potegnuti na turu na kojoj ćete posjetiti neke od najpopularnijih odredišta za avanturističke izlete. Nezahtjevnim veslanjem u kojem mogu uživati i početnici, možete obići Paklinske otoke, zaštićeni krajolik prepun malenih oaza, poput malenog otočića Galešnika na samom izlazu iz Hvarske luke, pa većeg Jerolima ili predivnog Marinkovca, do najvećeg Sv. Klementa. Odlučite li se za veslanje uz obalu, u svakoj uvali čeka vas drukčije iznenađenje, bilo da je to pješčana plaža ili ona s oblucima, maleni robinzonski restorani ili kamene formacije poput Crvenih stijena, u koje doslovno možete uploviti s kajakom. Pri povratku ne propustite plažu Dubovica i sve ostale uvale i mjesta, jer u svakoj od njih krije se neka lijepa uspomena. Jedna od najljepših plaža na svijetu – Zlatni rat na otoku Braču, lijepa je i lagana kajaking tura koja počinje u obližnjem mjestu Bolu, no kako biste izbjegli gužve i pronašli svoj mir i opuštanje, zaveslajte sjevernije od Zlatnog rata, gdje ćete pronaći malene plaže, toliko intimne da na nekima ima mjesta tek za dvoje. U potrazi za pravom bračkom avanturom, kajakom je najbolje nastaviti do uvale Blaca i potom se uspeti klancem do nestvarne pustinje Blaca, samostana uklesanog u stijeni gdje su svećenici vodili jednu od najpoznatijih zvjezdarnica u svijetu. Legenda kaže da je najveći pomorac Odisej na svojoj legendarnoj plovidbi doživio brodolom i na otoku Mljetu, u jednoj špilji, pod paskom nimfe Kalipso ostao sedam dugih godina. Premda nije jedina špilja na otoku, upravo ova koja ima ulaz s mora naziva se Odisejevom, a visina ulaza je taman za proći kajakom, a dok klizite ispod stijene u unutrašnjost, obratite pažnju na modrinu podmorja jer malo je vjerojatno da ćete takvo što vidjeti drugdje. Na ovom šumovitom otoku, osim predivnih pješčanih plaža, poput Saplunare na istočnom rtu otoka, krije se još jedan geološki fenomen: Veliko i Malo jezero, savršena lokacija za sit on top kajake. Veliko jezero spojeno je malenim kanalom s morem, a usred jezera nalazi se otočić Sv. Marija na čijem je vrhu samostan, istinska oaza mira koju su benediktinci izgradili u XII. stoljeću. Ovo su samo neka od jedinstvenih jadranskih lokacija gdje možete utažiti svoju vječnu žeđ za avanturom, onako dobro se umoriti, a potom i zasluženo zaleći daleko od ljetne vreve i, makar na tren, pronaći onaj zen moment, zbog kojega se isplati sav trud kajakinga.

Kajaci

Odlučite li se za veslanje uz obalu, u svakoj uvali vas čeka drukčije iznenađenje

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Damir Pačić & Unsplash

I believe I can fly