U Splitu prvi put kuhao chef restorana s 3 Michelinove zvjezdice4 min

Jubilarno 10. izdanje Taste the Mediterranean festivala u Splitu je okupilo više od 40 vrhunskih stranih i hrvatskih chefova, koji su pripremili 20 ekskluzivnih jelovnika i održali 15 masterclass radionica

Tijekom prošlog tjedna, od 4. do 9. listopada, novootvoreni hotel Ambasador ugostio je u Splitu najprestižniji festival mediteranske kuhinje i kulture življenja u Hrvatskoj – Taste the Mediterranean. U pet dana trajanja, festival je bogatim programom uz niz radionica, panela s vrućim temama gastronomije i turizma, edukacijom za učenike i profesionalce i, naravno, atraktivnim četveroručnim večerama stranih i domaćih chefova, privukao gotovo 3000 stranih i domaćih posjetitelja.

Poseban doživljaj bila je ekskluzivna večera koju je u restoranu Mediterranee pripremao chef Roberto Cerea iz legendarnog restorana Da Vittorio, jednog od 11 u Italiji koji već godinama drži 3 Michelinove zvjezdice.

Chef Roberto Cerea, pasta umjesto torte za obljetnicu TTM

Uz panel diskusije i predavanja u kojima su sudjelovali predstavnici Međunarodne udruge Gourmediterranee i Ministarstva turizma, Natalia Bayone, direktorica Uprave za inovacije u UNWTO, dogradonačelnica Marseillea Michelle Rubirola koju je primio splitski gradonačelnik Ivica Puljak, europarlamentarka Željana Zovko, te drugi protagonisti usko vezani uz gastronomiju i turizam, dnevni program festivala obilježili su edukativni sadržaji.

Egzotični, parfemski začini u jelima chefa Marka Đuraševića
U restoranu ZOI gostovao je chef Michael Gollenz hotel Alhambra

U privatnoj ugostiteljskoj školi Oliva Allegra učenike su podučavali vrhunski chefovi, a poseban masterclass za profesionalce u hotelu Ambasador održao je chef Cerea. U suradnji s ambasadom Kraljevine Španjolske održana je vođena degustacija španjolskih delicija, vina i maslinovih ulja, te degustacije talijanskih vina s herojskih položaja, domaće sorte Pošip te nagrađivanih vina Korlat. Osobito je atraktivna bila radionica Začini i mirisi u kojoj su spojeni parfemi Ormonde Jayne, delicije chefa Marka Đuraševića, slastice Keiko Nagae, kokteli Marijana Maksana i začini Nadaline.

Revija Porschea i modne kuće Comma na terasi Ambasadora
Chef Roberto Cerea voli brodove i moćne automobile

Uzvanicima je na otvorenju pjevala Sandra Bagarić, chefovi su uživali u vožnjama Porsche automobilima, a posjetitelji su veliki interes pokazali i za predavanje Hranom protiv bolesti koje je održala dr. Meri Bura. Na predstavljanju knjige Divlji pijat, učenika Srednje škole Bol na Braču, o korištenju samoniklog bilja u kulinarstvu govorila je chefica Vesna Miletić. U splitskom Kazalištu lutaka okupili su se prvašići na predstavljanju slikovnice More je tvoj najbolji prijatelj Lasse Åberga, koja ih uči zašto treba čuvati more.

Keiko Nagae na radionici Začini i mirisi

Posljednjeg dana festivala izletom na Brač strani su gosti upoznavali ljepote Splitsko-dalmatinske županije, dok je na Prokurativama, u suradnji s tvrtkom Tommy, održano natjecanje za kuharske pomoćnike. Pobijedila je Gabriela Filca iz restorana Nebo u riječkom resortu Hilton Costabella.

Panelisti Philippe Zerah, Gabriel Vasquez,Sanja Krmpotić, Daniell Nikolla, Mira Šemić, Željana Zovko i Stipe Medić

Chefovi iz Italije, Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Španjolske, Švedske, UAE i Hrvatske nagrađeni Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima, svojim su večerama napunili 18 splitskih restorana: Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill – Steak&Seafood, Dujkin dvor, Dvor, Méditerranée – Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Zinfandel, Zoi, Zrno Soli i Zora bila, gdje je bilo posebno veselo. Inicijativa Mediterranean Women Chefs tamo je okupila šest chefica, a njihova jela su pratila i vrhunska vina Kvarnera uz vodstvo pet vrsnih sommelierki.

Mediterranean Women Chefs i sommelierke s Kvarnera

‘Posebno mi je drago što se svake godine povećava broj splitskih restorana, sudionika Festivala, koji su prepoznali mogućnost da u suradnji s gostujućim chefovima obogate svoju ponudu. Upravo je zbog toga ovogodišnje izdanje Festivala imalo mogućnost pokazati svu raskoš mediteranske kuhinje i kulture u raznim oblicima, a nova iskustva i znanja koja su posjetitelji, ali i sami chefovi stekli, neprocjenjiva su’, zaključila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita.

Fotografje: Jadran Babić, Teo Begović, Iris Ban, Damira Klajžić / za TTM

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above