Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

3 MINUTES READ

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te ‘Pidoča & debit se vole’

Od Pirovca do Primoštena, od Šibenika preko Plastova, Oklaja i Drniša sve do Knina, pa od planina Dinare, Promine i Svilaje preko rijeke Krke te natrag do mora i otoka, proteže se raznoliko područje Šibensko-kninske županije, gdje se na manje od 3000 četvornih kilometara i manje od sat vremena vožnje izmjenjuju klime od gotovo planinske i kontinentalne do tipične mediteranske.

Ovo je fotografija pripreme pidoča Taste Like Šibenik event
Jeste li znali da je pidoča ili dagnja ‘superhrana’? U 100 g mesa dagnje ima 86 kcal energije i 11,9% proteina. Obiluje vitaminima A, C i B12, selenom, manganom, željezom, jodom, kalijem, natrijem, mineralima, folnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama i bjelančevinama

Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora, škrto tlo i obilje sunca babiću daju snagu, a samo nekoliko kilometara dalje u zaleđu, gdje je tlo dublje i noći hladnije, udomaćio se debit.

Pročitajte: Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Pročitajte: Krstarenje kornatskim labirintom

Pročitajte: Zaplovite šibenskim arhipelagom

Preferirate li autohtone ili internacionalne sorte, suha vina ili slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića, opole (rose) od lasine ili plavine… ovdje sigurno možete pronaći svog favorita ili otkriti nekog novog.

Ovo je fotografija kušanja vina
Lasina je svojevrstan endem, sorta prisutna isključivo u vinogradima Plastova i Oklaja. Svilenkasta tekstura ovog vina mnoge podsjeća na eleganciju crnog pinota. Neki ga zovu lasin, drugi lasina, ali svi mu odaju priznanje riječima ‘nema vina do lasine’

Na širem području Šibenika i Knina, od 3. do 4. lipnja, održat će se ‘Dani otvorenih kušaonica’, na kojima će hedonisti uz kupljenu dnevnu kartu moći obići i kušati više od 100 različitih finih vina, maslinovih ulja, craft piva, rakija i likera na dvadesetak lokacija.

Organizatori će se pobrinuti da posjetitelji dobiju sve potrebne informacije i usluge, a prvi kupci ulaznica dobit će i neke posebne benefite. Sigurno ste na području oko Šibenskog mosta primijetili i uzgajališta školjki – dagnji ili, kako u Šibeniku kažu, ‘pidoča’.

Ovo je fotografija kušanja vina
Najraširenija bijela vinska sorta na šibensko-kninskom području je debit: pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskih alkohola

Zbog utjecaja rijeke Krke i fitoplanktona kojima se pidoča hrani, ona ovdje posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi u slatkoj vodi uginula jer se radi o morskoj školjki, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njezin rast i kvalitetu.

U proljeće, kada zatopli, počinje bujanje mesa u ljušturi pidoče i ona postaje sve punija i ukusnija. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u boce i spreman kreće prema tržištu.

Ovo je fotografija zemlje idealne za crvenu sortu babić
Na škrtoj zemlji babić ima potencijal dati vino punog tijela, umjerenih tanina, lijepe voćnosti i svježine

Upravo na stolu oni se susreću i nastaje ljubav između pune, mlade pidoče i svježeg, lepršavog debita – pozivamo vas da ih kušate i uvjerite se da su stvarno idealan par. U subotu 5. lipnja, u večernjim satima, na šibenskoj rivi kuhat će se, peći i jesti: pidoče na buzaru, na latu, na salatu ili dimljene, pohane i u rižotu.

Uz svako jelo preporučit će vam i debit koji je tom jelu najbolji par. Dopustite da vas Taste Like Dalmatia Šibenik zavede i oduševi.

Tekst Davorka Krnić-Trick
Fotografije TZ Šibensko-kninske županije / Valerio Baranović & Ivo Pervan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top