Tankoa 69M Suerte

8 MINUTES READ

Tankoa 69M Suerte – Rasna Talijanka

Genoveško brodogradilište Tankoa prvi se put odvažilo zagaziti u megavode sa 70 metara dugačkom jahtom koja je čak i službeno nadmašila očekivanja – brža je i ima veću autonomiju nego što je bilo dogovoreno ugovorom

Nakon toliko posjeta brodogradilištu u raznim fazama gradnje i glamurozne zabave organizirane za ceremoniju porinuća, stupanje na Suerte na njezinoj prvoj plovidbi bilo je prava katarza. Dok smo je promatrali kako stoji okrenuta krmom uz 250 metara dugačak dok, prvo smo primijetili koliko su klasično lijepe njezine vanjske linije. Francesco Paszkowski je još jednom dokazao da je bezvremenska elegancija njegov najjači adut, te da su i njegov status i cijena opravdani. Tri i pol metra duboka krmena platforma Suerte završava širokim i visokim vratima salona izrađenim od zatamnjenog stakla koja, kako se nama čini, nije bilo jednostavno izraditi, niti za njih dobiti certifikate. Direktor Tankoe Euro Contenti nam objašnjava da je cijela beach club krma izvedena kao vodonepropusni odjeljak, ekstremno je prostrana, uređena kao veliki salon s naslonjačem oblika slova L s detaljima od tikovine i lanenog platna, barom i televizorom. S krme se s desne strane ulazi u saunu na glavnoj palubi, koja je opremljena i sobom za hlađenje u kojoj temperatura može biti snižena do ‘osvježavajuća’ 4°. Uz saunu se nalazi i terasa na spuštanje, za one kojima je tuš prehladan i radije bi se nakon pare osvježili u moru. S lijeve je strane turska kupelj, a do nje još jedna terasa koja služi kao salon za masažu i druge opuštajuće tretmane tik uz more. Pitamo glavnog inženjera Yacht-Ology Alberta McIlroya kako je Tankoa riješila problem ispušnih cijevi koje na ovako velikim jahtama najčešće izlaze iz trupa baš na razini tih terasa. Smiješi se i kaže ‘Mislili smo na sve’, pa nam objašnjava da se te cijevi automatski zatvaraju dok se terase spuštaju, a i da je Suerte opremljena spaljivačima čađe, tako da su njezini ispušni plinovi i prozirni i bez mirisa. Na ovoj se palubi nalazi i garaža za tendere, u kojoj smo zatekli dva Dariela od po 7,5 metara.

Tankoa
Salon se pritiskom na jednu tipku pretvara u kinodvoranu

Kad se prvi put uspnete kamenim stubištem na višu palubu Suerte, iznenadit ćete se što se nećete naći pred vratima salona – dočekat će vas zimski vrt u japanskom stilu, posve okružen staklima. Taj prostor, unutar kojeg se nalazi i neobičan bar izrađen od avionskog krila, intiman je i ugodan, a Paszkowski je takav ugođaj postigao na cijeloj jahti, odlučivši se za manje prostore, umjesto očekivanog open-space koncepta koji ponekad na ovim dimenzijama može ostavljati dojam luksuzne pustoši. Suerte ima ulaz u unutrašnjost s boka, a to je ostavilo dovoljno prostora da japanski vrt na krmi može biti okružen dvama mini salonima, koji na neki način djeluju poput predvorja. Nakon japanskog vrta dolazimo do glavnog salona, ugodne prostorije koja služi kao kinodvorana za dvadeset osoba i kao knjižnica. Salon može biti odvojen od pogleda jednim pritiskom na tipku koja zatvara staklene pregrade i navlači zavjese. Na zidu stoji golemi Samsungov televizor sa zaobljenim ekranom od 88’’. Škriljevac sa zida savršeno se stapa s fino brušenom tikovinom pregrada i bogato izrezbarenim drvenim stropom. Automatski sustav koji omogućava upravljanjem s više elemenata u interijeru na cijeloj Suerte razrađen je baš za nju (dizajnirala ga je iskusna kuća Faser), a gosti i vlasnik njime se mogu koristiti uz pomoć tableta – odabrati film, podesiti glasnoću zvuka, svjetla, klimatizacijski uređaj, zavjese i još štošta. Između salona i prostrane blagovaonice nalazi se neobična pregrada, akvarij s morskom vodom (opremljen sustavom za stabilizaciju vode), a ta podvodna estetska tema odražena je i u metaliziranim mjehurićima iznad stola u blagovaonici. Stol u blagovaonici je jedinstveno remek-djelo; izrađen od jeruzalemskog vapnenca i svijetle i tamne lakirane hrastovine, te okružen sa 16 stolaca kuće Poltrona Frau. Kao i u japanskom vrtu, prozori mogu biti zaklonjeni vrlo visokim venecijanerima, no pažnju će sigurno odvući neobičan vinski ‘podrum’ – ostakljeni izlog u kojem vlasnik izlaže svoja najcjenjenija vina.

Tankoa
Usprkos dimenzijama Tankoa nema nepreglednih polupraznih prostora

Suerte ima i pravi vinski podrum, do kojeg se dolazi kroz poseban ulaz, a koji je povezan s nizom smočnica i spremišta na lijevoj strani svih paluba. Unutrašnjost Suerte uredila je Margerita Casprini iz studija Paszkowski, koja mi je kasnije rekla da je vlasnik imao samo nekoliko želja: suvremen stil, topla atmosfera, estetika nadahnuta morem i nautikom. Hodnik s desne strane iz blagovaonice vodi u glavni hodnik – predvorje, a u njemu se nalaze i dnevni toalet i garderoba, praktično rješenje za goste koji će na Suerte provesti samo jedan dan. Dizalo koje iz predvorja vodi na više i niže palube kamuflirano je u kožne panele neupadljive bež boje spojene dekorativnim vidljivim šavovima, a strop ovog prostora ukrašen je dojmljivim 3D uzorkom sastavljenim od drvenih kocaka lakiranih u blistavo bijelo. Ostatak glavne palube u potpunosti je namijenjen smještaju gostiju. Središnji hodnik razdvaja dvije VIP kabine, obje opremljene queen-size krevetima, dvije dvokrevetne kabine (u kojima se kreveti također mogu spojiti u queen-size krevete), a na pramcu se nalazi najveća VIP kabina, koja apsolutno može poslužiti i kao dodatna vlasnička. Uređena u pomalo muškom stilu i uz elemente od karbona, ta je VIP kabina opremljena i garderobom sa zidovima od oniksa, a s lijeve strane ima i kupaonicu sa samostojećom kadom. Tijekom šetnje po Suerte otkrili smo da su sve četiri gostinske kabine na glavnoj palubi iznimno tihe i da sve redom imaju prave prozore, umjesto uobičajenih okana. Na donjoj se palubi nalaze prostorije za posadu – deset kabina – i medicinska soba, a na prvi je pogled jasno kako vlasnik Suerte zna da je sretna posada najbolja posada. Do drugog predvorja i vlasničke palube idemo dizalom. Prvo što nas dočekuje jest salon koji može biti podijeljen na tri zasebna prostora, ili ostavljen kao veliki zajednički prostor prikladan za niz namjena. Na lijevoj je strani tog prostora, uz prozore, izveden sushi bar s visokim stropom, opremljen i običnim stolom, te s izravnim pristupom smočnici. U sredini smo opazili element presvučen crnim škriljevcem i kožnim panelima koji služi za amortizaciju buke motora, generatora i ispušnog sustava, a koji je ukrašen zrcalima i ekranima televizora kuće Ad Notam. Na lijevoj smo strani vidjeli upravo genijalan sustav skrivenih kliznih pregrada koje omogućavaju izvedbu i sedme kabine po potrebi – naslonjač koji ondje stoji pretvara se u krevet, a skrivena dnevna kupaonica postaje privatna kupaonica te kabine za jednog dodatnog gosta ili člana posade. Iz ovog mudro dizajniranog višenamjenskog prostora krećemo prema krmi, gdje se nalazi salon s pianom, naslonjačima i LED televizorom sa zaslonom od 90’’ ugrađenim u zid prekriven škriljevcem. Kamin u kojem vatricu održava bioetanol ugodan je dodatak navečer, no preko dana je od njega zanimljiviji drugi detalj: nad ovim salonom nalazi se bazen, a kroz njegovo dno – odnosno strop salona s osam ploča od mutnog stakla – u unutrašnjost prodire prirodna svjetlost.

Tankoa
Iz vlasničkog apartmana pruža se pogled na okolicu

Na krmi ove palube izvedena je blagovaonica na otvorenom, savršeno zaštićena čak i od neugodnijeg vremena bočnim staklenim elementom. Dva naslonjača oblika slova L na krmi također su zaštićena staklenim površinama, ali s njih se pruža i pogled na sve strane. Pramčani je dio ove palube u potpunosti namijenjen vlasnikovim potrebama, a tamo se nalaze privatni dnevni toalet, radna soba, garderoba i kupaonica. Ispred svega toga, na samom pramcu, vlasnička kabina uživa pogled od 180° čak i iz kreveta, postavljenoga na povišenu platformu. Dvoja klizna vrata, koje je za Suerte izradila kuća Opacmare, vode do privatne terase na pramcu, na kojoj se vlasnik može opustiti u hidromasažnom bazenčiću, na sunčalištima ili naslonjaču unutar kojeg se nalazi i skriveni hladnjak za pića. Uspinjemo se na višu palubu i još nas jednom iznenađuje prostorija u koju ulazimo: ovoga je puta to teretana, čiji visoki strop i krovni prozori stvaraju dojam posve drugačiji od onoga koji se inače viđa u teretanama na jahtama. Još jedno iznenađenje u teretani je malo dizalo za dvije osobe – znatiželjno ulazimo i vozimo se na najvišu palubu, gdje nas dočekuje krasno malo sunčalište, posve privatno i zaštićeno od pogleda. Čak i ako znate da je tamo, nećete ga lako naći promatrate li jahtu izvana ili na fotografijama. Ispred teretane nalazi se upravljačko mjesto, izvedeno u samostalnom objektu, a iza nje bazen (s mogućnošću grijanja) dugačak pet metara pored kojeg je šank, dostupan i iz vode. Smirujući zvuk vode koja se prelijeva u bazen i mogućnost ugradnje televizora, ovaj mali skriveni kutak čine najprivlačnijim mjestom na jahti. Iza bazena dva golema sunčališta skrivaju platformu za helikopter (za dolazak i odlazak, ali ne i smještaj helikoptera) do 4,5 tona težine. Ovaj neočekivani kapacitet omogućava slijetanje dvoturbinskih helikoptera poput Auguste 109 ili EC 145, a noću je taj prostor moguće pretvoriti u plesni podij sa stolom za DJ-a. Kvalitetna gradnja i izrada svakog djelića ove jahte, od konstrukcije do zadnjeg sloja laka, za svaku je pohvalu. Savršeno čist bijeli lak trupa i nadgrađa idealan su odabir za jahtu ovog stila, a primijetili smo da su jednako besprijekorno lakirani i sjajni crni elementi na dijelovima nadgrađa do kojih je ekstremno teško doprijeti. Na naše zadovoljstvo, prvo putovanje Suerte nije bilo mirno i dosadno. Od Genove do Cannesa pratili su nas valovi od pet metara, te vjetar između 20 i 30 čvorova.

Tankoa
Stakleno dno bazena propušta prirodnu svjetlost u blagovaonicu koja se nalazi ispod njega

Tankoa 228 Suerte pokazala se ne samo očekivano stabilnom i ugodnom jahtom, nego i nevjerojatno tihom. Prošetali smo cijelom jahtom tijekom plovidbe pri raznim brzinama i s mjeračem decibela u rukama zadivljeno shvatili da dva 16-cilindarska motora Caterpillar 3516 DITA ne stvaraju nikakav zvuk primjetan u bilo kojoj prostoriji te da je jedino što se čuje na brzini krstarenja od 14 čvorova rad klimatizacijskog sustava. Nešto kasnije, kad smo se zavalili u mekani naslonjač pred upravljačkim mjestom, sa zanimanjem smo se zadubili u podatke o potrošnji na 14 čvorova brzine. Suerte ima glavni spremnik za gorivo kapaciteta 130 tona, no na brzinu proračunavamo da je to dovoljno za autonomiju od 5.500 milja… iako u tehničkim specifikacijama stoji da tu autonomiju jahta ostvaruje samo pri dva čvora manje. Nekoliko puta provjeravamo jesmo li točno izračunali, no tada ipak molimo Renza Chelazzija (nekad skipera Guida Orsija, danas direktora prodaje Tankoe) da nam pojasni stvari. Gospodin Chelazzi nam strpljivo objašnjava da su specifikacije o autonomiji od 5.500 milja pri brzini od 12 čvorova bile dogovorene ugovorom, kad je jahta prodana i prije testova na vodi, no da je Tankoa nadmašila očekivanja. Tako sada autonomija Suerte pri 14 čvorova iznosi obećanih 5.500 milja, a pri 12 čvorova čak 6.500 milja – sigurni smo da će se skiperu Suerte to svidjeti. Brodogradilište je nadmašilo očekivanja vlasnika i u brzini, pa smo zabilježili maksimalnu brzinu od 18,1 čvora uz opterećenje od 68% kapaciteta, dok je ugovorom bilo obećano 16,5 čvorova s 50% opterećenja. Chelazzi nam otkriva i da je kao kvalificirani skiper bio aktivno uključen u proces gradnje Suerte, te da će Albert i on idućih nekoliko mjeseci ploviti sa Suerte da bi se uvjerili da svi brodski sustavi rade savršeno. Dodaje i da je Tankoa ponudila vlasniku Suerte Chelazzijevu pomoć ako njegov skiper bude trebao asistenta, ili ako bude želio odmor, i to bez novčane naknade: poslijeprodajne usluge na najvišoj razini. Kao i u svemu, Tankoa i u tome nadilazi očekivanja.

Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina preko svega: 69,30 m
Širina: 11,30 m
Istisnina: 1.240 t
Gaz: 3,30 m
Spremnik za gorivo: 162 m3
Spremnik za vodu: 37 m3
Motori: 2 x CAT 3516 B DITA-SCAC HD
Snaga: 2 x 2,447 KS pri 1.600 okr./min (1.825 kW)
Najveća brzina (s pola opterećenja): 18,1 čv.
Brzina krstarenja (s pola opterećenja): 16,5 čv.
Autonomija: 6.500 nm pri 12 čv.
Dizajn eksterijera i interijera: Francesco Paszkowski
Voditelj projekta: Yacht-Ology
Graditelj: Tankoa Yachts

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija koncepta superjahte T760 Apache Jahting

Senzacionalan koncept superjahte T760 Apache

Nadahnuta modernom arhitekturom, T760 Apache ima čiste i jasne vanjske linije skladno raspoređene u mreži okomica, paralela i dijagonala Dugačka 76 metara i široka 12.5 …

Tankoa 164 MY Vertige Testovi

Tankoa 164 MY Vertige

Novi uzlet Isporučena pravodobno, tik prije ljeta, na Sredozemlju i u pravi čas da stigne na rujanski Monaco Yacht Show, druga po redu gradnja talijanskog …

Tankoa Jahting

Tankoa

Isporučena Suerte Na blještavoj zabavi održanoj prvoga srpnja u Genovi, brodogradilište Tankoa predstavilo je veličanstven novi dodatak svojoj globalnoj floti brodova za najam, krasnu Suerte …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top