Talijanski chef Massimo Bottura stiže u Rovinj3 min

Rovinj od 5. do 8. svibnja postaje središte svjetske gastronomije, tijekom četiri dana Weekend Food Festivala, koji će okupiti najbolje od najboljih sa svjetske i domaće enogastro scene, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju, najpoznatiji svjetski chefovi prezentirat će svoja znanja svim posjetiteljima festivala.

Jedan od najpoznatijih svjetskih chefova koji dolazi na Weekend Food Festival zasigurno je velikan svjetske gastronomske scene Massimo Bottura. Legendarni chef čiji restoran Osteria Francescana nosi tri Michelinove zvjezdice i čak je dva puta bio proglašen najboljim restoranom svijeta prema World’s 50 Best restoranskoj listi (2016. i 2018. godine). Massimo Bottura je chef koji kreira nove kulinarske smjerove i utječe direktno na svjetsku gastronomsku scenu.

Slika Restoran Alchemist
Restoran Alchemist

Danas, osim što vodi više uspješnih restoranskih projekata u Italiji i izvan Italije, ističe se i kao izniman humanitarac koji neumorno pokreće nove akcije i pomaže potrebitima. Uz Hrvatsku ga vežu lijepe uspomene na davnu 1984. kada je proputovao našu obalu motorom, spavao u kući kod lokalnih ljudi i s njima lovio i spremao netom ulovljenu ribu.

U Rovinj stiže i Dabiz Munoz, najbolji kuhar na svijetu 2021. godine, prema izboru The Best Chef Awards. Munoz je vlasnik i chef dva restorana StreetXO i DiverXO, koji ponosno nosi čak tri Michelinove zvjezdice. Ovaj mladi i ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima i privlači ljude koji su spremni eksperimentirati i isprobati nove kulinarske senzacije.

Ana Roš

Uz Dabiza, na festivalu će gostovati i Rasmus Munk, koji u svom restoranu Alchemist, jelovnik od gotovo 50 impresija upotpunjuje umjetničkim instalacijama, projekcijama i glazbom, čime ostvaruje svoj san o ‘holističkoj kuhinji’. Na Weekend Food Festival stiže i najpoznatija svjetska chefica iz našeg susjedstva Ana Roš, najbolja kuharica svijeta 2017. godine. Slovensku Hišu Franko svojim nadahnutim kreacijama dovela je na 21. mjesto prestižne restoranske liste World’s 50 Best te nositeljem dviju Michelinovih zvjezdica.

Vegetarijanska kuhinja zauzima sve više mjesta na svjetskoj gastronomskoj sceni, što dobro zna austrijski chef hrvatskih korijena Paul Ivić, koji je postigao veliki uspjeh sa svoja dva vegetarijanska restorana, Tian u Beču i Tian u Münchenu koji nose po jednu Michelinovu zvjezdicu.

Paul Ivić

Iz restorana Venissa na otoku Mazzorbo u Rovinj stiže Chiara Pavan, najbolja talijanska chefica 2018. godine, a iz Brazila dolazi njihova kulinarska ikona Janaína Rueda, koja je 2020. godine nagrađena za izniman doprinos ugostiteljskoj industriji, podizanje svijesti i pokretanje pozitivnih promjena.

Uz navedene chefove od kojih će neki svoja unikatna jela predstaviti na gala večerama u restoranima hotela Maistra Collectiona, na Weekend Food Festivalu sudjelovat će i brojni domaći i strani panelisti koji će govoriti o temama poput važnosti medija i ulozi žena u gastronomiji, suvremenim kulinarskim trendovima, važnosti tima u kuhinji, vrhunskom servisu, kao i o lokalnim temama poput maslinarstva i vinarstva te ribe u Jadranskom moru.

Fotografije Marco Poderi, Ivan Boll, Søren Gammelmark, Claes Bech Poulsen, Benjamin Schmuck, Suzan Gabrijan, Ingo Pertramer

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above