Sva lica Rebule

by Yachts Croatia

Treće izdanje Masterclassa – Brda Home of Rebula

U slovenskim Goriškim brdima ili samo kraće Brdima vino se pije još od doba Rimljana, a u svojim ga knjigama spominje i jedan od najprominentnijih pisaca Rimskog Carstva o poljoprivredi Lucius Junius Moderatus Columella u čijem se opisu različitih sorti našla i albuelis rubellana koja se smatra prethodnicom današnje Rebule. U srednjem vijeku Rebula je bila omiljeno vino aristokracije, a služila je i kao sredstvo plaćanja. Za vrijeme kraljice Marije Terezije ova je vinska sorta zbog svoje slatkoće, uzvišenosti i otmjenosti bila među najbolje rangiranima, a veliki je uspon Rebule započeo u vrijeme gospodina Zvonimira Simčiča koji je bio dugogodišnji glavni direktor vinogradarske zadruge Goriška brda i jedan od pionira slovenske vinske industrije. Jedan od njegovih najvažnijih poteza bio je tvrdoglavo i vizionarsko zagovaranje ove lokalne bijele sorte zbog koje je i dobio nadimak otac Rebule. Upravo je zbog gospodina Simčiča Rebula postala prepoznatljiva u svijetu, a u svrhu njezine daljnje afirmacije i afirmacije regija Brda i Collio treću se godinu zaredom održao i Masterclass – Brda Home of Rebula. Jako dobro organiziran događaj u elegantnom i decentnom ambijentu Vile Vipolže na sjajan je način predstavio regiju i vinare na jedan diskretan i akademski način. Iako su Brda u svijetu, ako se gleda samo površina vinograda, vinarski David u odnosu na Golijate kao što su Toskana, Bordeaux ili Champagne, ova regija u odnosu na tri spomenute ima najveći postotak omjera vinograda i ukupne površine te najveći broj litara vina po osobi. Pritom je u Brdima naglasak stavljen na kvalitetu….Ovogodišnji je Masterclass kao temu imao sva lica Rebule, a vina je predstavilo 14 vinara: Marjan Simčič, Edi Simčič, Dolfo, Vina Ferdinand, Ščurek, Klet Brda, Zanut, Moro, Medot i Erzetič iz Slovenije te Gravner, Edi Keber, Jermann i Radikon iz Italije. Sjajno i precizno organizirana vinska degustacija sa stručnim vođenjem MW Caroline Gilby, uglednim talijanskim sommelierom Lucom Gardinijem koji je precizno i živopisno opisivao vina, dr. Denisom Rusjanom, profesorom na Biotehnološkom fakultetu u Ljubljani koji je održao sjajnu i zanimljivu prezentaciju o terroiru, geologiji, klimi i trendovima u proizvodnji rebule, Gašperom Čarmanom i vinarima koji su osobno iznosili svoja iskustva o Rebuli te njezinom okusu i prepoznatljivoj mineralnosti. Pjenušava i klasična mineralna rebula. Starenje u drvenim bačvama, amforama i betonskim jajima. Dugo maceracija ili tradicionalna metoda sušenja grožđa za proizvodnju slatkog vina. Rebula se sjajno snašla u svim ulogama, pa ju je stoga možda najbolje opisati kao ‘univerzalnog vinskog vojnika’ koji ima mnogo lica. Nakon degustacije moglo se kušati još velik broj drugih vina iz Brda u izlagačkih dijelu Vila Vipolže, a gala večera s vinarima i prisutnim međunarodnim novinarima i sommelierima održana je u diskretnom luksuzu boutique hotela i dvorca Gredič. U opuštenoj atmosferi vinari su na otvorenoj terasi restorana ponudili svoja vina u velikim bocama (1.5, 3 i 6 litara) i to stare berbe te si je svatko mogao sam raditi pairing za večeru. Za vinski event se kaže da je uspješan ako ima dobru priču, kvalitetan proizvod i interes potrošača. Masterclass – Brda: Home of Rebula na sjajan je način spojio sve tri stvari i postao definitivno jedan od važnijih vinskih događanja na ovim prostorima… Sasvim u skladu s poznatom izjavom oca Rebule Zvonimira Simčiča: Vino je umjetnost.

Fotografije Brda Home of Rebula

Masterklas

Masterklas

Masterklas

Croatia Yachting na Cannes Yachting Festivalu
Avantura morem