Sunseeker Manhattan 52 na testu: Otmjena ljepotica4 min

Iako duljinom prelazi samo petnaest metara, Sunseeker Manhattan 52 predstavlja rasnu jahtu koja je pravi predstavnik nove linije proizvoda ovog brenda, a njezina vrijednost mjeri se u kvaliteti, a ne u metrima

U veljači ove godine u marini Dubai naši kolege iz časopisa Yachts Emirates testirali su novi Sunseeker Manhattan 52. Glavni urednik sestrinskog Yachtsa oduševljen je viđenim, a iako smo na jahti zajedno bili na njenoj svjetskoj premijeri u Cannesu, ovo je bila prilika da se Steve na moru uvjeri u njene karakteristike prije sajma Dubai Boat Show, pa njegov tekst u cijelosti prenosimo:

Kad smo novi Sunseeker ugledali na doku, pomislili smo da mora biti dulji od navedenih 16 metara. Iako okružen neboderima i velikim jahtama, Manhattan 52 nije djelovao ni sićušno, ni nezanimljivo, a kad smo se uspeli na njegovu krmenu platformu pokretanu hidraulikom i ugledali sve divote kojima je opremljen (sklopivi roštilj, sklopive klupice, sklopivi tuš), točno smo zaključili da ta jahta ima više od 52 stope.

Sunseeker Manhattan 52
Zahvaljujući smještaju kuhinje u krmenom dijelu salona, on zajedno s kokpitom čini jednu povezanu cjelinu

Osim vizualno, Manhattan 52 odmah nas je osvojio i mirisom – da, mirisom ponajprije finog drva od kojega su izrađeni mnogi elementi – kao i detaljima poput loga kuće na zakovicama. U kokpitu nas je dočekao klasičan raspored i naslonjač oblika slova C na kojem smo se smjestili dok nam je predstavnik Sunseekera objašnjavao što je sve posebno na tome modelu. Ovaj model nema klizna vrata kao većina sličnih, nego obična, koja se mogu preklopiti pritiskom na tipku. Prozor na lijevoj strani nadgrađa također se spušta i nestaje u nadgrađu, čime se dobiva velik otvoren prostor idealan za toplije dane.

Do pramca se dolazi ponešto uskim bočnim prolazima s relativno niskom ogradom, ali kad onamo stignete, shvatit ćete da se put do ‘prove’ isplatio. Salon na pramcu opremljen je stolom i polukružnim naslonjačem koji se može pretvoriti u sunčalište i, jednostavno moramo naglasiti, dovoljno je prostran da čak i viši gosti mogu udobno sjesti za stol i ne strepiti hoće li udariti koljenima, što je na jahtama od 16 metara nekako neizbježno.

U unutrašnjosti glavne palube odmah smo shvatili zašto su bočni prolazi uski: salon je golem. Zahvaljujući gotovo neometanom pogledu koji se odande pruža na sve strane, salon je i svijetao, prozračan, izuzetno ugodan. Raspored je jednostavan i relativno tradicionalan, s kuhinjom na lijevoj strani pored kokpita, blagovaonicom na istoj strani (sa sklopivim stolom za pet osoba) i naslonjačem oblika slova L na desnoj strani, iza dvostrukog naslonjača upravljačkog mjesta. Oba se ta naslonjača mogu okrenuti prema salonu i prema televizoru sa zaslonom od 55 inča smještenom iznad velikog glavnog naslonjača.

Na donjoj palubi čekalo nas je iznenađenje koje, priznajemo, nismo primijetili dok nam predstavnik Sunseekera nije obratio pažnju na njega. Nakon dobrih deset minuta razgledavanja kabina (i ovdje je raspored tradicionalan – VIP kabina na pramcu, dvokrevetna na desnoj strani, jedna kupaonica na lijevoj, a vlasnička kabina na krmi) predstavnik Sunseekera nam kaže da se slobodno uspravimo.

Nijedna jahta ovih dimenzija na kojoj smo bili nije imala ovoliku visinu na donjoj palubi i ni ne razmišljajući smo se pognuli pri silasku (trebate tek vidjeti kako nam čela izgledaju nakon bezbroj susreta s dovratcima). Možemo potvrditi da mirne duše možete uspravne glave šetati potpalubljem Sunseekera Manhattan 52, pa čak i prostorijama u kojima visina i nije važna, poput rubnih dijelova kabina u kojima obično stoje kreveti.

Sunseeker Manhattan 52
Luksuzni detalji isprepleću se s komfornim potpalubljem, a po želji vlasnika u uređenje jahte može se uključiti i ‘bespoke’ odjel Sunseekera

Na fly palubu se stiže stubama, a prvo što smo ondje ugledali bio je upravljač, vidljiv kroz otvor u skiperovu naslonjaču. Upravljač je jako zgodno dizajniran: srednji dio ostaje nepomičan koliko god okretali obruč, tako da vam je logo Sunseekera uvijek pred očima. I ova je paluba lijepo raspoređena i na njoj ima dovoljno slobodnog prostora, a k tome je dobro opremljena svim potrebama za vlasnika. Gornja paluba ima po jedan naslonjač oblika slova C na lijevoj strani i na krmi, a između njih se nalazi bar. Primjerak koji smo testirali imao je i platneni krović, a u ponudi je i kruti ‘hard top’.

Nama je Sunseeker Manhattan 52 najljepši bez krovića na fly palubi: s njim izgleda kao mirna jahtica, ali bez njega kao moćna jurilica. S dva motora Volvo Penta D11 i prijenos osovinom, koji u suradnji s joystickom pretvaraju manevriranje u dječju igru, Manhattan 52 postiže brzinu tik ispod 32 čvora, a ako želite više, kuća nudi i IPS sustav. Najmanji flybridge model Sunseekera, Manhattan 52 je sve prije nego malen. Širok i visok, prostran izvana i iznutra, možda je malen na papiru, ali izvedba i oprema daju mu osobine koje ne posjeduju ni neke veće jahte, a moderni dodaci, poput beach club krme, čine ga jednim od zanimljivijih modela moderne flybridge jahte.

Sunseeker Manhattan 52
Na gornjem mostu, kao i na prednjoj palubi, ne manjka prostora, a posebno je lijepo uređena krmena platforma
Tehnički podaci Manhattan 52

TEHNIČKI PODACI
Duljina preko svega: 16 m
Širina: 4,87 m
Gaz: 1,26 m
Istisnina (s pola opterećenja): 27.000 kg
Motori: Volvo Penta do 1.450 KS
Prijenos: osovina ili IPS x 2
Najveća brzina: 33 čvora
Brzina krstarenja: 24 čvora
Spremnik za gorivo: 2.200 l
Spremnik za vodu: 600 l
Autonomija: 250 nm
Graditelj: Sunseeker Yachts
Zastupnik: Sunseeker Adriatic Group

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above