Sunseeker 100 Yacht na testu: Siguran uspjeh5 min

Sunseeker 100 Yacht označava početak nove ere, pravu prekretnicu u segmentu flybridge za novo stoljeće – tako su novi model opisali predstavnici brodogradilišta na porinuću prvog primjerka u travnju 2022. u engleskom Poolu. Jahta je njihovo mišljenje itekako potvrdila premijerom na nautičkom sajmu u Cannesu

Sunseeker 100 je jahta s povišenom kormilarnicom (raised pilot house), vjerojatno jednom od najmudrijih ideja u povijesti brodogradnje. Ova konfiguracija, koja smješta kormilarnicu između glavne i gornje palube, omogućuje uživanje u više zajedničkog prostora, a pritom usrećuje i skipera odvojenim radnim mjestom i izvrsnom preglednošću ispod flybridgea.

sunseeker 100 yacht

Sunseeker 100 Yacht dizajn

Sunseeker je posebno vješt u primjeni toga koncepta, a njihove RPH jahte, poput modela 34 M i 115 (za kojima slijedi 116), neke su od najuspješnijih modela tog tipa i dimenzija na tržištu. Odmah nakon dolaska na Sunseeker 100 primijetili smo prostranu platformu za kupanje, dovoljno veliku da služi kao pravi salon uz vodu, koji usto ima skrivenu sklopivu ležaljku za sunčanje na mjestu gdje biste očekivali vrata garaže.

Jednako tako, dovoljno je prostrana za smještaj tendera ili jet-skija, ili oboje. Nekoliko koraka dalje, u kokpitu, primjećujemo obiteljsku sličnost s modelom Sunseeker 90 Ocean: pametno organiziran prostor s naslonjačem i stolovima koji gledaju na more, sa staklenim vratima na krmenom zrcalu.

sunseeker 100 yacht krma krmena platforma

Dok su otvorena, ta staklena vrata omogućuju pristup moru, dok zatvorena daju veću sigurnost ako ste se otputili u plovidbu s djecom ili kućnim ljubimcima.  Krma novog modela je po svemu izuzetna i pripada novoj generaciji pažljivo dizajniranih ‘stražnjica’ Sunseekera.

Klizna vrata vode nas u glavni salon, ogroman prostor pun prirodnog svjetla koje dopire kroz panoramske bočne prozore. Klimatiziran i zvučno izoliran dok su vrata zatvorena, ovaj je salon savršeno mjesto za bijeg od užurbanog života marine. Ako provodite večer na vezu ili vam je draži velik zajednički prostor, salon se lako može spojiti s otvorenim kokpitom.

sunseeker 100 yacht salon
Atraktivna unutrašnjost nadopunjuje se s vanjštinom, velikom fly palubom i beach klubom na krmi

Tu je i formalna blagovaonica, u sredini, još uvijek itekako potrebna u lošim vremenskim uvjetima, iako ćete na moru vjerojatno pretežno moći i željeti jesti na otvorenom. Pored blagovaonice nalazi se predvorje sa skladišnim prostorom za vino, a ispred njega kupaonica s velikim prozorom.

Vlasnička kabina dizajnerski je najvještiji element

Sunseeker 100 Yacht je uvelike nadahnut superjahtama, na kojima je dnevni toalet smješten na glavnoj palubi, da gosti ne moraju silaziti u potpalublje.

sunseeker 100 yacht pramčana paluba

Na pramčanom dijelu glavne palube nalazi se vlasnička kabina, koja počinje golemom garderobom i kozmetičkim stolom, koji se može pretvoriti u radni stol – ako se nas pita, dizajnerski najvještiji element na ovome modelu.

Vlasnička kabina također ima velike prozore i udobne naslonjače za uživanje u pogledu na more čak i u pokretu, te prostranu privatnu kupaonicu. Međutim, glavna atrakcija čeka nešto dalje, u prednjem dijelu vlasničke kabine: panoramska zakrivljena klizna vrata koja vode na privatnu vlasničku terasu na pramcu, apsolutno zapanjujuće privatno područje gdje će budući vlasnik Sunseekera 100 Yacht uvijek pronaći mirno utočište za čitanje, sunčanje, rad ili piće prije večere.
sunseeker 100 kabina
Vlasnička kabina prava je atrakcija ovog modela, s privatnim izlazom na pramčanu palubu i obiljem svjetla zbog velikih prozora i staklenih vrata terase

sunseeker 100 kabina

A što je s gostima? Novi Sunseeker 100 Yacht ima četiri udobne dvokrevetne kabine na donjoj palubi, dok posada na raspolaganju ima prostorije za pet članova, uključujući dobro opremljenu kuhinju, s prostorom za jednostavan pristup kuhinji i spremištima.

Jedinstveni elementi dizajna na modelu Sunseeker 100

Samo nekoliko koraka od vlasnikove privatne terase nalazi se prostor za sunčanje na gornjoj palubi, tik pred prednjim staklom pilotske kućice, a otamo se lako pristupa fly palubi. Ovo lako kretanje od flybridgea do pramca i do vlasnikove privatne terase čini Sunseeker 100 jedinstvenim na trenutnom tržištu jahti. Fly paluba je zamišljena kao središte društvenog života u eksterijeru modela.

sunseeker flybridge sunčalište na pramcu

Konfiguracija s povišenom pilotskom kućicom znači da nema potrebe za drugim upravljačkim mjestom, zbog čega je fly paluba isključivo namijenjena druženju i opuštanju. Ondje se nalazi nekoliko udobnih kutnih naslonjača, stol za blagovanje za 12 osoba i potpuno opremljena vanjska kuhinja s električnim roštiljem.

Na pramčanom dijelu je infinity jacuzzi koji omogućuje uživanje u pogledu na more, a stube presvučene tikovinom jamče sigurno kretanje i do jacuzzija i do jednog od jastuka za sunčanje koji ga okružuju. Budući da se Sunseeker 100 pojavio na tržištu prije godinu dana, zanimljivo je znati da su već dva primjerka na krstarenju Hrvatskom. Sunseeker 100 Yacht ima sve potrebno da postane još jedan veliki uspjeh kuće.

Sunseeker 100 Yacht tehnički podaci

Duljina: 29,85 m
Širina: 6,90 m
Gaz: 2,10 m
Istisnina: 99.380 kg
Motori: 2 x MTU 12V 2000 M96L Shaft (2 x 1950 KS)
2 x MTU 12V 2000 M96X Shaft (2 x 2000 KS)
2 x MTU 16V 2000 M96L Shaft (2 x 2640 KS)
Spremnik za gorivo: 12.800 l
Spremnik za vodu: 1800 l
Graditelj: Sunseeker
Zastupnik: Sunseeker Adriatic Group

Fotografije & video Sunseeker

  Kontakt

  (obavezno)

  PRISTAJEM DA MOJI PODACI BUDU POHRANJENI U SKLADU SA SMJERNICAMA NAVEDENIM U POLITICI ZAŠTITE PRIVATNOSTI - (GDPR)

  Share this article:


  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above