Smiona ružičasta vizija
- May 20, 2018
Obilježava se 200 godina otkad je Madame Clicquot inovirala postupak proizvodnje rosé šampanjca tog vremena i proizvela šampanjac očaravajućeg okusa – Veuve Clicquot Rosé
Nekoć su se ružičasti šampanjci proizvodili dodavanjem i miješanjem starijih plodova. No, ova metoda nije zadovoljila Madame Clicquot, koja je prije dvjesto godina imala smionu, novu viziju, u kojoj su boje, okusi i mirisi bili od vitalne važnosti za kvalitetu te je potpuno rekonstruirala postupak proizvodnje rosé šampanjca. Madame je jako voljela crveno vino dobiveno od grožđa iz Champagne regije Bouzy, pa je proizvela vlastito crveno vino s tog područja. Inspirirana tim vinom, 1818. odlučila ga je uklopiti s bijelim vinom. I tako je nastao prvi poznati ružičasti šampanjac očaravajućeg okusa – Veuve Clicquot Rosé. Danas, kao i 1818. godine, Veuve Clicquot Rosé proizvodi se dodavanjem crvenog vina, prema metodi kako je i Madame Clicquot činila prije dva stoljeća. Ovaj tradicionalni savoir faire omogućuje stvaranje vrhunskog rosé cuvéa, punog okusa i elegancije. Voditelj podruma Dominique Demarville i njegov tim stručnjaka odabiru vrhunska crna vina i vina iz nekih od najraznovrsnijih vinograda u regiji Champagne kako bi pronašli okuse i karakteristike koje savršeno izražavaju stil šampanjca Veuve Clicquot Rosé.
Mješavina uključuje rezervna vina (30 do 45%) koja potječu iz više sjemenki (obično pet ili šest), što osigurava dosljednost stila kuće Veuve Clicquot. Starija vina se čuvaju odvojeno kako bi zadržala jedinstvene kvalitete vinograda i berbe, a mješavina se zatim popunjava s 12 do 13% crnog vina s crvenim grožđem. Nakon miješanja, vina se pune u boce i ostavljaju barem tri godine u podrumima. Madame Clicquot je bila izuzetna žena, a i danas je sinonim za eleganciju, uspjeh i hrabrost. Cijela priča počinje vrlo neočekivano (za ono vrijeme). Godine 1772. Philippe Clicquot osnovao je vinariju pod imenom Clicquot. Njegov je sin Francois naslijedio obiteljski posao i oženio se s Barbarom Nicole Ponsardin. Nakon njegove prerane smrti, mlada udovica (veuve – na francuskom znači udovica) s tek navršenih 27 godina, unatoč predrasudama i neodobravanju okoline, odlučuje nastaviti posao te postaje prva žena na čelu jedne takve kompanije. U današnje vrijeme smatra se inovatoricom i prvom poslovnom ženom tog vremena, sa snažnom vizijom i velikom pokretačkom snagom, koja je stvorila jedan od najprestižnijih i najuspješnijih šampanjskih brendova. Kompanija je 1810. godine preimenovana u Veuve Clicquot Ponsardin, a korak po korak, Madame Clicquot koristi svoje poduzetničke vještine kako bi razvila iznimno vinogradarsko područje od 515 hektara u samom srcu regije Champagne. Danas, u Francuskoj i diljem svijeta brend Veuve Clicquot utjelovljuje suvremenost i slavi stručnost i poduzetničku hrabrost, s posebnim naglaskom na vrhunskoj kvaliteti.
Fotografije Veuve Clicquot