Slavonija: Čista petica za gostoljubivost6 min

Bogatstvo se u Slavoniji oduvijek mjerilo veličinom srca, gosti su se tretirali kao kraljevi, a iz ovog dijela Hrvatske nitko nikada nije otišao gladan

Da Slavonija nije samo nepregledna ravnica, uvjerit ćete se posjetite li Požeško-slavonsku županiju. Uz ravničarske terene, tu su šumoviti predjeli i brdski usponi koji privlače ljubitelje aktivnog odmora, a osobito bicikliste i planinare. Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac, između biciklističkih i planinarskih staza, odabrat ćete one prilagođene vašim željama i fizičkoj kondiciji.

Zlatna Slavonija
Nezaboravan doživljaj pružaju šumski putovi i seoske ceste, a točke odmora mogu biti ravnice, vinogradi, voćnjaci, ali i sela, dvorci, kapelice…

Zlatna Slavonija

Naime, u ovom je kraju sve u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu, pet općina, okružena je s pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a zaslužuje i čistu peticu za nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost.

Slavonija je bogata plodnim ravnicama koja je oduvijek hranila ovaj kraj, pa su je još stari Rimljani zvali Vallis aurea ili Zlatna dolina. Požeška kotlina neiscrpna je inspiracija i ljubitelja vina, osobito graševine koja je upravo tu dala svoj maksimum i u svijetu proslavila Hrvatsku. Vrhunski vinski doživljaj prati i odlična gastronomija, pa iz ovog dijela Hrvatske jednostavno ne možete otići gladni.

Zavest će vas mirisi i okusi domaćeg kruha iz krušne peći, čvaraka, sušene slanine, šunke, kulena, kulenove seke, švargli, fiš-paprikaša i čobanca te poslastice poput salenjaka, makovnjače, orahnjače i tome slično. U želji da sačuva što više starih jela, Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega osmislio je projekt Muzej u loncu, s tradicijskim jelima slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća, poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca… Uz tri vinske ceste, još je nekoliko odredišta koje ne smijete propustiti.

Lipik, grad konja i termalne vode

Primjerice, krenete li od zapada prema istoku stazama lipicanaca i kune, doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode. No, jeste li znali da palme na splitskoj Rivi potječu iz lipičkog stoljetnog perivoja, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, koji se smatra jednim od najljepših u sjevernoj Hrvatskoj?

Zlatna Slavonija
Požeško-slavonska županija raj je za hedoniste, istinske gurmane i ljubitelje vina, koja su upravo tu dala svoj maksimum i u svijetu proslavila Hrvatsku

Ovo savršeno mjesto odmora i relaksacije skriva i atraktivne povijesne znamenitosti, među kojima je Jelkin brijeg i klupa grofice Jelke. Krenete li u istraživanje perivoja Jelkinom stazom uz kostimiranog vodiča – koga drugog nego grofice Jelke, doznat ćete gdje je izgubljen njezin prsten, gdje su plemići gubili imanja na kocki i što je to fenster aleja. U parku su smještene i poznate Toplice Lipik, koje više od 200 godina njeguju tradiciju zdravstvenog turizma.

Upravo je u Lipiku 1870. ručno izbušena jedna od prvih bušotina termomineralne vode u ovom dijelu Europe, poznata kao Antunovo vrelo ili Grofovo vrelo. A već pet godina nakon toga mineralna voda punila se u bocama. Lipički studenac je do 1993. bio jedina prirodna mineralna voda domaće proizvodnje na hrvatskom tržištu.

Grad možete istražiti i u nezaboravnoj vožnji fijakerom, dok ljubitelji konja svakako trebaju posjetiti Državnu ergelu koju je 1843. osnovao grof Izidor pl. Janković. I još jedna zanimljivost stiže iz ovog grada! Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu, opremljeni su visokokvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Čak i Apple trgovine diljem svijeta imaju staklene stube od stakla izgrađenog baš u toj tvornici.

Spomenimo i Pakrac koji je, pak, poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanom kompleksu vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Čini se da je upravo pakračka kuna koja se kovala u kovnici novca još 1256. bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Banovac je bio srebrni novac koji je na prednjoj strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave.

O kvaliteti malog srebrnjaka iz Pakraca u srednjem vijeku brzo se pročulo pa se njime nije plaćalo samo u Slavoniji nego i u Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni. Danas ovdje imate priliku iskovati svoj primjerak slavonskog banovca te kući ponijeti jedinstveni suvenir. No, prije odlaska iz Pakraca posjetite i park koji okružuje baroknu kuriju Janković koji je ujedno i omiljena pakračka šetnica. Njegov romantični ambijent privlači umjetnike u potrazi za inspiracijom, ali i ljubavne parove, što obilježava i ploča s natpisom ‘This is a good kiss spot’. No, to nije jedina takva ploča u gradu.

Još dvije se mogu pronaći na atraktivnim lokacijama – Obali Petra Krešimira IV., popularnoj Veneciji, i Omanovcu, jednom od najljepših hrvatskih vidikovaca, koji obožavaju planinari i izletnici. Smješten na Psunju, za toplijih dana ovaj zeleni vrh nudi neograničene mogućnosti izležavanja na livadi gdje se može roštiljati, okušati u 3D streličarstvu, promatrati paraglajdere ili jednostavno uživati u pogledu na Moslavinu i Slavoniju.

Pakrac Planinarski Dom Omanovac
Omiljeno odredište planinara i izletnika je Planinarski dom Omanovac, smješten na Psunju iznad Pakraca

Iz Pleternice vodi Cesta ruža i vina

Produžite li do Požege, koja je zbog kulturne i gospodarske važnosti još u 19. stoljeću dobila ime ‘Slavonska Atena’, zastanite na prekrasnom baroknom Trgu Svetog Trojstva, s lukovima i zavjetnim spomenikom kugi iz 1749., crkvom sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgradama isusovačkog kolegija i prvom zgradom Gimnazije iz 18. stoljeća.

Iz središta Pleternice vodi Cesta ruža i vina na kojoj ćete uživati u prekrasnom prizoru na nepregledne vinograde rascvjetanih ruža, graševine i sivog pinota. Iako vam se može učiniti da ruže u vinogradima imaju dekorativnu ulogu, vinogradari će vam objasniti da je to cvijeće vrlo osjetljivo na pepelnicu i prvo reagira na njezine simptome. Put završava na vrhu brda Starac gdje je kapelica sv. Petra s pogledom na pleterničke ravnice i šumu. Legenda kaže da je u 19. stoljeću Pleternicu posjetila madam Clicquot, vlasnica poznate svjetske šampanjske kuće.

Toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je na povratku u Francusku Pleterničanima poslala lozu. U njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka dobio je ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot. Kad smo kod dobre kapljice, ne smijemo zaboraviti Kutjevo.

Kutjevo, najveće vinogorje Slavonije

S 800 hektara pod vinovom lozom, Kutjevo je najveće vinogorje ovog kraja, a osim što daje vina vrhunske kvalitete, uz njega se veže i jedna zanimljivost! Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevačkim vinogorjem proteže se značajnim svjetskim vinorodnim područjima – Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Bordeauxom i Oregonom.

Slavonija Pleternica
U Pleternici, poznatom marijanskom svetištu Gospe od suza, saznat ćete i kakva je veza između ruže i loze

Navodno su i carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk 1741. punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji potječe iz 1232., iste one godine kada su cisterciti izgradili ovaj najstariji vinski podrum u Hrvatskoj.

Slavonski potoci, rijeke i jezera u zelenom okruženju, oaze su mira i opuštanja, osobito za ljubitelje pecanja. Gotovo i najmanji potok obiluje ribom, a u ovim krajevima mrijeste se neke od najvećih primjeraka pastrva, dok će oni sretne ruke u jezerima uloviti kapitalca šarana ili soma. Stoga se specijaliteti od slatkovodne ribe – pašteta od pastrve, pikantni fiš, pastrva sa žara, pastrva na starinski, šaran sa žara, dimljeni šaran, šaran na rašljama, perkelt od soma – ne propuštaju.

Kao ni kukuruzni labirint u Viškovcima koji nudi zabavu za čitavu obitelj, a u Velikoj ste već na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a. Ovoj ljepoti jednostavno nećete moći odoljeti, pa biste neplanirano mogli produljiti boravak uživajući u prekrasnoj prirodi.

Fotografije Mario Romulić & TZ Požeško-slavonske županije 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above