Slatki užitci

3 MINUTES READ

Slatko je nešto u čemu svi rado uživaju i uvijek se povezuje s toplim ugođajem i nečim veselim

Slastice, ma tko im može odoljeti! Čokoladne, sočne, kremaste, voćne, šarene i primamljive za svakoga se ponešto pronađe u izlogu pregršt slastičarnica koje su u posljednjih nekoliko godina obogatile slatku stranu hrvatske gastronomije. Najpoznatija splitska slastičarka Tea Mamut je tako prilikom otvaranja vlastite slastičarnice O’š kolač imala viziju stvoriti kutak koji svojom ponudom odskače od svega dosad viđenog u Splitu (a i šire). ‘Prije svega naglasak je na visokokvalitetnim namirnicama i stvaranju vizualnog identiteta slastica’, komentirala nam je Tea, a osim što atraktivno izgledaju, cilj joj je da njezine slastice imaju jednako tako dobar okus.Kao i u svemu u životu, znanje je neophodno, tako i ova profesija nalaže da se konstantnim učenjem može doći do otkrića novog, omiljenog spoja okusa!

Slastice Oš Kolač
U veselom interijeru slastičarnice uživaju svi ljubitelji slatkog

Trendovi su također neizbježan dio slastičarstva, koji iz sezone u sezonu novim otkrićima unose promjene i vidno utječu, kako na izvedbu, tako i na izgled slastice. Tea, pak, na trendove u slastičarstvu gleda kao i na modu: ‘Nešto mi se svidi, nešto ne, i ono što mi se svidi implementiram kroz nove proizvode.’ Klasične slastičarske tehnike s vremenom su se upotpunile modernim inovacijama, a spajanjem različitih kultura i tradicija otvorile su se nebrojene mogućnosti. Zahvaljujući šarolikoj paleti slastičarskih proizvoda na tržištu i sve većoj popularnosti i profesionalizmu slastičarstva kao struke, i hrvatska slastičarska scena se mijenja, razvija i ide ukorak sa svijetom. Slobodno bi se ovaj slatki zanat mogao svrstati i pod granu umjetnosti s obzirom na to da su finese izvedbe, organizacija i disciplina u poslu usavršene do najsitnijih detalja.

Slastice, Hotel Esplanade
Esplanadin slastičarski tim stvara jedinstvene čarolije okusa

Prestižni zagrebački hotel Esplanade, s odveć dugom tradicijom i bogatom ponudom ručno rađenih slastica, ukusnih torti i kolača, izaziva i najgorljivije brojače kalorija. No, što njihove slastice čini toliko posebnim i privlačnim? U prvom redu, mašta i ljubav prema kuhanju i pripremi svakog pojedinog segmenta koji igra važnu ulogu u izradi vrhunskog deserta iza kojeg stoji Ana Grgić, chef Esplanadinih kuhinja, koja sa svojim slastičarskim timom nastoji iskušavati nove okuse i tehnike, te oživiti zaboravljene recepte u modernim interpretacijama. Tako je, primjerice, cikla čest gost njihovih recepata, koja se odlično uklapa u slatke priče, ili, pak, bosiljak koji upotpunjuje deserte s agrumima. Inspiraciju za slatke kreacije pronalaze i u već postojećim tradicionalnim receptima kojima pristupaju suvremenijim tehnikama obrade ili isprobavajući nove okuse i spajajući nespojivo.

Slastice Esplanade Hotel
Domaći sladoled od jogurta, biskvit od bijele čokolade i cikle, krema od cikle

Rezultati često obaraju i one istančanog ukusa. Slastičari se danas nadmeću i u stvaranju savršeno dizajniranih slastica, no uz savršen izgled sve se više cijene lokalne namirnice i pažnja se pridaje nutricionističkoj vrijednosti slastica koje postaju zdravije i naprednije varijante svojih prethodnica. Esplanadin tim smatra da se korištenjem autohtone, tradicionalne namirnice u slastičarstvu može samo doprinijeti razvoju hrvatske gastronomije, s naglaskom da su svi sastojci deserta najbolja inačica sebe. Na vama je samo da izaberete nešto po svom ukusu i prepustite se doživljajima.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Ovo je fotografija apartmana u hotelu Putovanja

Cheval Blanc: Novi hram za hedoniste

Najveći svjetski koncern luksuza otvorio je hotel s jedinstvenim pogledom na cijeli Pariz, ispunjen umjetninama i ekskluzivnim dizajnerskim kreacijama, te ponudom vrhunskih delicija u četiri …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Ovo je fotografija čokoladnog deserta Claude Krajnera Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Ovo je fotografija Casa Epico Putovanja

Casa del Mare: Mediteran na bokeški način

Hoteli Casa del Mare pružaju jedinstveno iskustvo na Crnogorskom primorju kombinirajući bogatu gastronomsku ponudu, prekrasnu prirodu i vrhunsku uslugu Ušuškani na pet najljepših lokacija u …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija novog BMW Serije 4 Gran Coupe Automobili

BMW Serije 4 Gran Coupé: Sportska elegancija

Prepoznatljivi BMW-ov užitak u vožnji i oštriji dizajn spojen s modernom funkcionalnošću: novi BMW Serije 4 Gran Coupé spreman je nadograđivati uspjeh svog prethodnika S …

Putovanja

Sofisticirani vegetarijanski fine dining u srcu Beča

Bečki restoran Tian koji vodi chef Paul Ivić jedan je od rijetkih vegetarijanskih restorana s Michelinovom zvjezdicom. Organski uzgojene namirnice, profinjene tehnike kuhanja te kompleksna …

Ovo je fotografija Sanlorenzo SL90A Testovi

Sanlorenzo SL90A na testu: Savršenstvo stila

Iako smo već navikli na asimetrične Sanlorenzo modele, najnoviji Sanlorenzo SL90A otišao je korak dalje. Zadržavajući profinjen stil i uređenje unutrašnjosti, pametnim smještajem vlasničke kabine …

Ovo je fotografija Hans Wilsdorf osnivač Rolexa Luksuz

Hans Wilsdorf: Visionar Par Excellence

Za nekoliko pojedinaca može se reći da su bili iz svog vremena i ispred svog vremena. Pa ipak, Hans Wilsdorf, vizionarski poduzetnik i osnivač Rolexa, …

Ovo je fotografija Prof. dr. sc. Željko Verzak Intervjui

Željko Verzak: Pomoć djeci s posebnim potrebama

Stomatolog po struci i humanist po uvjerenju za naš magazin govori o svojim strastima, radu s djecom, osami u jadranskim uvalama Smisao njegova življenja je: …

Ovo je fotografija WTF, zaklada za očuvanje mora i oceana Jahting

Water Revolution Foundation: Zaštita i očuvanje planeta

Water Revolution Foundation je od svog osnivanja 2018. postao jedna od najprominentnijih inicijativa s ciljem neutraliziranja otiska superjahting industrije, uz promicanje održivih tehnologija i praksi …

Scroll to Top