Grad Nin i skrivene rute Ninskog zaljeva

7 MINUTES READ

Plovidba s pogledom na razigrane velebitske vrhove, pomorsko arheološko blago, najmanju katedralu na svijetu i najstariji hrvatski kraljevski grad – Nin

Grad Nin i bogata laguna ninskog zaljeva skriva čudesnu i neobičnu baštinu, pješčane plaže, ljekovito blato, polja soli, a izvrstan zemljopisni položaj pruža brojne mogućnosti i posjete uzbudljivim odredištima, od nacionalnih parkova do ribarskih mjesta okolice.

Razigrani Ninski zaljev

Zadar je omiljena polazišna točka mnogobrojnih nautičara kako zbog slikovitih kulisa grada, čije ulice ljeti kao da zaplešu, propjevaju te zasjaje posebno živahnim nijansama, tako i zbog blizine aerodroma s niskotarifnim letovima, uvijek vjetrovitih okolnih morskih kanala te razigranog arhipelaga otoka, koji one malobrojne jedriličare na dugim proputovanjima samo usrećuju, dok preostale vremenom ograničene ‘jedriličarske smrtnike’ ostavljaju na slatkim mukama.

Naime, nakon isplovljenja iz Zadra mogućnosti je pregršt, a većina nautičara se odlučuje za veći ili manji dio palete ‘vanjske crte otoka’, koja se proteže od otoka Cresa na dalekom sjeverozapadu pa sve do južnih bisera, odnosno Nacionalni Park Kornati te šibenskog otočja. Prema sjeveru rijetko koji nautičar usmjeri provu, a baš tu iza zadarskog ‘kantuna’ smjestio se jedan nautički nepravedno zanemaren morski kutak koji ima mnogo toga za ponuditi.

Ovo je fotografija grad Nin pogled iz zraka
Grad Nin šarmirat će vas već na prvu svojim razigranim životom uz i na vodi, bogatom poviješću i atraktivnim pješćanim plažama

Naš prijedlog za produženi vikend je da nakon isplovljenja iz Zadra krenete prema obližnjem Zatonu, pa se preko Privlake i slikovitih obala otoka Vira utaborite u povijesnom gradu Ninu

S druge strane Ninskog zaljeva, svakako treba istražiti pitoreskno ribarsko mjesto Vrsi te nenaseljeni otočić Zečevo pa se uz zalazak sunca, obogaćeni nešto drugačijim morskim doživljajima, zaputiti prema polazišnoj luci. Ovaj maleni kutak zadarskog priobalja karakteriziraju niske nadmorske visine, većim dijelom obrasle zelenom vegetacijom, koje se u dodiru s morem pretežito preobražavaju u pješčane plaže, a kako se konfiguracija morskog dna prirodno nastavlja na onu kopnenu, i dubine u ovom akvatoriju tek postupno rastu prema pučini.

Upravo zbog toga plovila s većim gazom se na mnogim mjestima ne smiju previše približavati obali, a zbog nekolicine nezgodnih podvodnih pličina treba pomno proučiti pomorsku kartu. Kako biste prilikom plovidbe mogli bezbrižno uživati i u pogledu na razigrane velebitske vrhove, svakako treba pratiti vremensku prognozu, odnosno izbjeći plovidbu ovim akvatorijem ako se očekuju jači udari bure.

Od Zadra do Zatona tek je nešto više od sedam nautičkih milja, a noćenje se u ovom manjem mjestu savjetuje samo za povoljnih vremenskih uvjeta jer niti od bure niti od maestrala Zaton ne osigurava dobru zaštitu. U malenom zatonskom mandraču uglavnom su vezani tek lokalni kaići, dok jedino na najisturenijem gatu ima dovoljno dubine za vez.

Zbog plitkog dna ne savjetuje se ni zavlačenje u susjednu uvalu Šepurine, u čijem dnu su također vezani mnogi kaići mještana, ali ispred uvale se moguće dobro usidriti pa ‘gumijem’ krenuti u obilazak Zatona.

Ovo je fotografija utvrde Kaštelina na otoku Viru
Impozantni ostaci dviju kula utvrde Kaštelina jedna je od najpoznatijih znamenitosti otoka Vira

Svakako treba posjetiti glavni simbol grada – kulu Kaštelinu koja je podignuta radi obrane od Turaka, prošetati zatonskom šetnicom koja spaja plaže Jaz i Pliše te starim dijelom mjesta u kojem je vidljiva skladna dalmatinska arhitektura. Zaton je poznat po ljekovitom blatu, ali i kao mjesto koje pod morem čuva pravo arheološko blago.

Za ljubitelje pijeska i vodenih radosti manje od milje je do istoimenog turističkog naselja, pred kojim je također moguće sidrenje, a ako nije zauzet, i vez na mali mul.

Od Zadra do Zatona tek je nešto više od sedam nautičkih milja, a noćenje se u ovom manjem mjestu savjetuje samo za povoljnih vremenskih uvjeta

Ponad ovog naselja, usred polja izgrađena je prekrasna crkva sv. Nikole – zaštitnika svih ljudi koji s morem i od mora žive – do koje svakako vrijedi prošetati. Nakon što Zaton i najzapadniju kopnenu točku Dalmacije ostavite po krmi, svakako posjetite mjesto Privlaku.

Kako je s tri strane okružena morem, kao i mnogobrojnim slikovitim pješčanim plažama, ne čudi činjenica da je Privlaka poznata kao mjesto ribara, ali i sabunjera, odnosno pjeskara, koji su svojim mukotrpnim radom vadili pijesak te ga drvenim brodovima razvozili po čitavoj jadranskoj obali.

Ovo je fotografija Privlaka plaže

Ovo je fotografija Privlaka plaže
Privlaku krase duge i plitke pješčane uvale s brojnim arheološkim nalazištima

Iako je mala lučica koja se smjestila na sjevernoj strani mjesta zaštićena dužim lukobranom, ne nudi zaštitu od zapadnih ni sjevernih vjetrova. Međutim, za bure i juga nekoliko plovila mogu pronaći siguran vez uz zidani gat ako ga prethodno nisu zauzeli ribarski brodovi, a postoji i mogućnost sidrenja tik pred lukom na muljevitom dnu koje dobro drži.

Privlaku treba upoznati kroz brojna arheološka nalazišta te mnogobrojne sakralne objekte koji će vam makar nakratko omogućiti putovanje u prošlost. O obilju pitke vode ovoga kraja svjedoče mnogobrojni bunari, od kojih je najposjećeniji bunar Sokolar – vjerojatno jer utjelovljuje priču o nesretnoj ljubavi.

Prije nego što napustite Privlaku, ne propustite prošetati dugom šetnicom koja se od lukobrana pruža put zapada pa se okupati na nekoj od plaža ili, pak, potražiti osvježenje u popularnom beach baru Jigga.

Ovo je fotografija plovidbe ninskim zaljevom
Plovidbom ninskim zaljevom uživajte u pogledu na velebne vrhove Velebita i pomorsko arheološko blago

Zaplovite uz obale otoka Vira, a u usko plovno korito koje se smjestilo između Privlake i prethodno spomenutog Vira u širokom luku zaobiđite jer, osim što je Privlački gaz za većinu čarter-plovila preplitak, samo devet metara visok most koji ga natkriva za najveći broj jedrilica je i prenizak. Otok Vir s pravom možemo usporediti s ružnim pačićem koji se preobrazio u prekrasnog labuda.

Naime, Vir je dugo bio žrtvom pretjerane urbanizacije, ali se uz veliki trud njegovih stanovnika ovaj maleni otok prometnuo u jednu od poželjnijih turističkih destinacija, koja nudi pregršt inovativnih i dobro osmišljenih sadržaja. Glavni simboli otoka su nekolicina sakralnih objekata, kula Kaštelina koja je podignuta radi obrane od Turaka, svjetionik na jugozapadnoj punti otoka te most koji ga spaja s kopnom. Vir je niski otok na kojem svi vjetrovi pušu snažno.

Vez je gotovo jedino moguć u mjestu Viru, na omanjem gatu koji je doduše najčešće zauzet turističkim brodovima pa preostalim plovilima uglavnom samo ostaje mogućnost sidrenja.

Ovo je fotografija plaže Ričina grad Nin
Pješčana i ugodna plaža Ričina savršeno je mjesto za opuštanje i uživanje, a posebno onih najmlađih
Ninski Zaljev
Najstariji hrvatski kraljevski grad Nin skriva bogatu povijesnu baštinu, polja soli i prekrasnu plažu dostojnu kraljeva

Zbog malih dubina gotovo svugdje uokolo otoka se moguće usidriti, ali najčešće to plovila čine ispred samog mjesta Vira ili na suprotnoj strani otoka, u nenaseljenoj uvali Duboka, te u obližnjoj, naseljenoj Radnjači. Ispred mjesta Vira najljepše se usidriti na zapadnom dijelu uvale Sapavac, kako zbog ljekovitog blata, tako i zbog povijesne utvrde Kaštelina te neobične obližnje plaže koju krasi kamen koji je poput brusa.

Najljepša plaža otoka – Duboka draga

U uvali Duboka nalazi se za mnoge najljepša plaža otoka – Duboka draga, koju krase slikovite crvene stijene te pješčana plaža, dok se u uvali Radnjača najbolje sidriti pred jednim od dva lateralna kraka jer onaj središnji zauzima mala lučica prikladna samo za brodove s manjim gazom.

Duboko uvučeni Ninski zaljev, osim što je potpuno izložen buri, relativno je zahtjevan za plovidbu zbog mnogobrojnih pličina uz njegove zapadne obale te na njegovim prilazima.

U samom dnu ovog plitkog zaljeva smjestio se najstariji hrvatski kraljevski grad – Nin. Samo središte grada omeđeno je gradskim zidinama, a nalazi se na malom otočiću koji je dvama kamenim mostovima spojen s kopnom. Osim najmanje katedrale na svijetu, njegove ulice kao da pričaju jezikom povijesti, a uz Ninsku solanu, simbol ovog pitoresknog grada su i ljekovita blata te mnogobrojne plaže, od kojih stotine metara pješčanog veselja simbolizira onu najljepšu – Kraljičinu plažu.

Prekrasna kamenita plaža Duboka draga pruža prekrasan pogled na Velebit, a krasi je kristalno čisto more

Zbog malih dubina, plovilima s većim gazom se ne savjetuje prilaz gradu, a oni koji gaze do dva metra mogu pokušati pronaći slobodan vez pola milje istočnije, odnosno u kanalu rijeke Miljašić jaruge.

Međutim, nemojte okušavati sreću previše se udaljavajući od samog ušća! Za sidrenje je najbolje odabrati istočnu stranu Ninskog zaljeva – ispred mjesta Mulo, a za stabilnog vremena, s te pozicije gumijem možete krenuti u istraživanje bogate obale ili pak poviješću ispisanim ulicama kroz grad Nin.

Ninski Zaljev
Vrsi se nalaze na vrhu malog poluotoka čija je sjeverna obala prilično surova zbog udara bure

Za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta jedino potpuno sigurno sidrište ovog mikroakvatorija predstavlja nešto udaljenija uvala Jasenovo. Tu se sidri na dubini od šest metara na muljevitom dnu koje odlično drži, a u samom dnu ove skrovite uvale smjestila se pješčana plaža Ričina.

Prethodno spomenuta dva sidrišta predstavljaju i dobre polazišne točke za istraživanje malog mjesta Vrsi koje se smjestilo u središtu istoimenog poluotoka, zapravo na njegovu vrhu, po čemu su Vrsi i dobile ime. Zapravo su Vrsi nastale iz četiri naselja što potvrđuju i mnogobrojne crkvice, a krasi ih 35 kilometara duga obala na kojoj su smještene mnogobrojne plaže.

Sjeveroistočna obala okrenuta buri relativno je strma i gotovo je potpuno lišena vegetacije, dok je ona unutarnja mnogo pitomija te većim dijelom obrasla gustom borovinom. Zečevo čini jednu od spomenute četiri cjeline regije Vrsi.

Tijekom plime, prolaz Prizda se ispuni morem, što Zečevo čini otokom, dok tijekom oseke prelazi u poluotok. Zečevo ima poseban značaj za stanovnike ovoga kraja kako zbog netaknutih prirodnih ljepota, tako i zbog jedinstvenog događaja kada se Gospin kip brodicom prenosi iz Nina u crkvu na Zečevu, što prati zmijolika povorka vjernika.

Tada barem nakratko čitav otok kao da oživi, a posjetitelji postaju bogatiji za mnoštvo neizbrisivih doživljaja. Nadamo se za kraj da će plovidba ovom skrivenom rutom zadarskog akvatorija i na vas ostaviti pregršt upečatljivih dojmova koje ćete još dugo čuvati u virtualnoj ladici ‘najljepših morskih sjećanja’.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Ivo Pervan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija Doktora Nikola Deskovic 00 Intervjui

Nikola Dešković: Doktor od biznisa i jedrenja

Pobjedom na ovogodišnjoj Mrdujskoj regati Nikola Dešković ostvario je još jedan san, a ovaj splitski poduzetnik s inozemnom adresom očito ima formulu kako ostvariti snove …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Optimus Prime moj je novi najbolji prijatelj

U prvom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojoj novoj jedrilici Class 40 koja se zove Optimus Prime Put do mojeg novog broda …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Nacionalni Park Kornati Pogled Iz Zraka 01 Destinacije

Nacionalni parkovi i parkovi prirode: Priča o kamenim jadranskim brodovima

Na Jadranu jednostavno postoje mjesta koja su prva među jednakima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog atributa kojima su zaslužila status morskih zaštićenih područja. …

Ovo je fotografija Numarine 37XP Jahting

Superjahta Numarine 37XP dobila vlasnika

Numarine 37XP nova je superjahta dugačka 37 metara s velikim četvrtastim prozorima i snažnim karakterom, po čemu je prepoznatljiva već na prvi pogled. Na modelu …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Ovo je fotografija Luna Rossa Prada Cup Sport

Luna Rossa osvojila Prada Cup: Viva Italia!

Luna Rossa pobijedila je britanski Ineos Team UK 7-1 i osvojila Prada Cup. Time su Talijani postali službeni izazivač za 36. America’s Cup koji počinje …

Ovo je fotografija Manta Resorta Tanzania podvodni hoteli Putovanja

Podvodni hoteli: 20.000 milja pod morem

Ovi podvodni hoteli na listi Yachtsa pružaju vam uvid u u sva čuda morskog svijeta i potpuno novo iskustvo odmora Svi volimo sobe s pogledom. …

Ovo je fotografija eco jahte Soel Senses Jahting

Četiri eko jahte za budućnost nautike

Pokretani prirodnim izvorima energije i građeni sa strašću, ove ekološke jahte trebali bi plovidbu pretvoriti u luksuzno, ali i tiho i mirno iskustvo koje, prije …

Scroll to Top