Skrivene rute Ninskog zaljeva

Skrivene rute Ninskog zaljeva

6 MINUTES READ

Plovidba s pogledom na razigrane velebitske vrhove, pomorsko arheološko blago, najmanju katedralu na svijetu i najstariji hrvatski kraljevski grad

Zadar je omiljena polazišna točka mnogobrojnih nautičara kako zbog slikovitih kulisa grada, čije ulice ljeti kao da zaplešu, propjevaju te zasjaje posebno živahnim nijansama, tako i zbog blizine aerodroma s niskotarifnim letovima, uvijek vjetrovitih okolnih morskih kanala te razigranog arhipelaga otoka, koji one malobrojne jedriličare na dugim proputovanjima samo usrećuju, dok preostale vremenom ograničene ‘jedriličarske smrtnike’ ostavljaju na slatkim mukama.

Naime, nakon isplovljenja iz Zadra mogućnosti je pregršt, a većina nautičara se odlučuje za veći ili manji dio palete ‘vanjske crte otoka’, koja se proteže od otoka Cresa na dalekom sjeverozapadu pa sve do južnih bisera, odnosno NP Kornati te šibenskog otočja. Prema sjeveru rijetko koji nautičar usmjeri provu, a baš tu iza zadarskog ‘kantuna’ smjestio se jedan nautički nepravedno zanemaren morski kutak koji ima mnogo toga za ponuditi.

Naš prijedlog za produženi vikend je da nakon isplovljenja iz Zadra krenete prema obližnjem Zatonu, pa se preko Privlake i slikovitih obala otoka Vira utaborite u povijesnom gradu Ninu. S druge strane Ninskog zaljeva, svakako treba istražiti pitoreskno ribarsko mjesto Vrsi te nenaseljeni otočić Zečevo pa se uz zalazak sunca, obogaćeni nešto drugačijim morskim doživljajima, zaputiti prema polazišnoj luci. Ovaj maleni kutak zadarskog priobalja karakteriziraju niske nadmorske visine, većim dijelom obrasle zelenom vegetacijom, koje se u dodiru s morem pretežito preobražavaju u pješčane plaže, a kako se konfiguracija morskog dna prirodno nastavlja na onu kopnenu, i dubine u ovom akvatoriju tek postupno rastu prema pučini.

Ninski Zaljev
Privlaku krase duge i plitke pješčane uvale s brojnim arheološkim nalazištima

Upravo zbog toga plovila s većim gazom se na mnogim mjestima ne smiju previše približavati obali, a zbog nekolicine nezgodnih podvodnih pličina treba pomno proučiti pomorsku kartu. Kako biste prilikom plovidbe mogli bezbrižno uživati i u pogledu na razigrane velebitske vrhove, svakako treba pratiti vremensku prognozu, odnosno izbjeći plovidbu ovim akvatorijem ako se očekuju jači udari bure.

Od Zadra do Zatona tek je nešto više od sedam nautičkih milja, a noćenje se u ovom manjem mjestu savjetuje samo za povoljnih vremenskih uvjeta jer niti od bure niti od maestrala Zaton ne osigurava dobru zaštitu. U malenom zatonskom mandraču uglavnom su vezani tek lokalni kaići, dok jedino na najisturenijem gatu ima dovoljno dubine za vez. Zbog plitkog dna ne savjetuje se ni zavlačenje u susjednu uvalu Šepurine, u čijem dnu su također vezani mnogi kaići mještana, ali ispred uvale se moguće dobro usidriti pa ‘gumijem’ krenuti u obilazak Zatona.

Svakako treba posjetiti glavni simbol grada – kulu Kaštelinu koja je podignuta radi obrane od Turaka, prošetati zatonskom šetnicom koja spaja plaže Jaz i Pliše te starim dijelom mjesta u kojem je vidljiva skladna dalmatinska arhitektura. Zaton je poznat po ljekovitom blatu, ali i kao mjesto koje pod morem čuva pravo arheološko blago. Za ljubitelje pijeska i vodenih radosti manje od milje je do istoimenog turističkog naselja, pred kojim je također moguće sidrenje, a ako nije zauzet, i vez na mali mul.

Ponad ovog naselja, usred polja izgrađena je prekrasna crkva sv. Nikole – zaštitnika svih ljudi koji s morem i od mora žive – do koje svakako vrijedi prošetati. Nakon što Zaton i najzapadniju kopnenu točku Dalmacije ostavite po krmi, svakako posjetite mjesto Privlaku. Kako je s tri strane okružena morem, kao i mnogobrojnim slikovitim pješčanim plažama, ne čudi činjenica da je Privlaka poznata kao mjesto ribara, ali i sabunjera, odnosno pjeskara, koji su svojim mukotrpnim radom vadili pijesak te ga drvenim brodovima razvozili po čitavoj jadranskoj obali.

Ninski Zaljev
Od Zadra do Zatona tek je nešto više od sedam nautičkih milja, a noćenje se u ovom manjem mjestu savjetuje samo za povoljnih vremenskih uvjeta

Iako je mala lučica koja se smjestila na sjevernoj strani mjesta zaštićena dužim lukobranom, ne nudi zaštitu od zapadnih ni sjevernih vjetrova. Međutim, za bure i juga nekoliko plovila mogu pronaći siguran vez uz zidani gat ako ga prethodno nisu zauzeli ribarski brodovi, a postoji i mogućnost sidrenja tik pred lukom na muljevitom dnu koje dobro drži.

Privlaku treba upoznati kroz brojna arheološka nalazišta te mnogobrojne sakralne objekte koji će vam makar nakratko omogućiti putovanje u prošlost. O obilju pitke vode ovoga kraja svjedoče mnogobrojni bunari, od kojih je najposjećeniji bunar Sokolar – vjerojatno jer utjelovljuje priču o nesretnoj ljubavi. Prije nego što napustite Privlaku, ne propustite prošetati dugom šetnicom koja se od lukobrana pruža put zapada pa se okupati na nekoj od plaža ili, pak, potražiti osvježenje u popularnom beach baru Jigga.

Zaplovite uz obale otoka Vira, a u usko plovno korito koje se smjestilo između Privlake i prethodno spomenutog Vira u širokom luku zaobiđite jer, osim što je Privlački gaz za većinu čarter-plovila preplitak, samo devet metara visok most koji ga natkriva za najveći broj jedrilica je i prenizak. Otok Vir s pravom možemo usporediti s ružnim pačićem koji se preobrazio u prekrasnog labuda.

Naime, Vir je dugo bio žrtvom pretjerane urbanizacije, ali se uz veliki trud njegovih stanovnika ovaj maleni otok prometnuo u jednu od poželjnijih turističkih destinacija, koja nudi pregršt inovativnih i dobro osmišljenih sadržaja. Glavni simboli otoka su nekolicina sakralnih objekata, kula Kaštelina koja je podignuta radi obrane od Turaka, svjetionik na jugozapadnoj punti otoka te most koji ga spaja s kopnom. Vir je niski otok na kojem svi vjetrovi pušu snažno. Vez je gotovo jedino moguć u mjestu Viru, na omanjem gatu koji je doduše najčešće zauzet turističkim brodovima pa preostalim plovilima uglavnom samo ostaje mogućnost sidrenja.

Ninski Zaljev
Najstariji hrvatski kraljevski grad Nin skriva bogatu povijesnu baštinu, polja soli i prekrasnu plažu dostojnu kraljeva

Zbog malih dubina gotovo svugdje uokolo otoka se moguće usidriti, ali najčešće to plovila čine ispred samog mjesta Vira ili na suprotnoj strani otoka, u nenaseljenoj uvali Duboka, te u obližnjoj, naseljenoj Radnjači. Ispred mjesta Vira najljepše se usidriti na zapadnom dijelu uvale Sapavac, kako zbog ljekovitog blata, tako i zbog povijesne utvrde Kaštelina te neobične obližnje plaže koju krasi kamen koji je poput brusa.

U uvali Duboka nalazi se za mnoge najljepša plaža otoka – Duboka draga, koju krase slikovite crvene stijene te pješčana plaža, dok se u uvali Radnjača najbolje sidriti pred jednim od dva lateralna kraka jer onaj središnji zauzima mala lučica prikladna samo za brodove s manjim gazom. Duboko uvučeni Ninski zaljev, osim što je potpuno izložen buri, relativno je zahtjevan za plovidbu zbog mnogobrojnih pličina uz njegove zapadne obale te na njegovim prilazima.

U samom dnu ovog plitkog zaljeva smjestio se najstariji hrvatski kraljevski grad – Nin. Samo središte grada omeđeno je gradskim zidinama, a nalazi se na malom otočiću koji je dvama kamenim mostovima spojen s kopnom. Osim najmanje katedrale na svijetu, njegove ulice kao da pričaju jezikom povijesti, a uz Ninsku solanu, simbol ovog pitoresknog grada su i ljekovita blata te mnogobrojne plaže, od kojih stotine metara pješčanog veselja simbolizira onu najljepšu – Kraljičinu plažu.

Zbog malih dubina, plovilima s većim gazom se ne savjetuje prilaz gradu, a oni koji gaze do dva metra mogu pokušati pronaći slobodan vez pola milje istočnije, odnosno u kanalu rijeke Miljašić jaruge. Međutim, nemojte okušavati sreću previše se udaljavajući od samog ušća! Za sidrenje je najbolje odabrati istočnu stranu Ninskog zaljeva – ispred mjesta Mulo, a za stabilnog vremena, s te pozicije gumijem možete krenuti u istraživanje grada Nina.

Ninski Zaljev
Vrsi se nalaze na vrhu malog poluotoka čija je sjeverna obala prilično surova zbog udara bure

Za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta jedino potpuno sigurno sidrište ovog mikroakvatorija predstavlja nešto udaljenija uvala Jasenovo. Tu se sidri na dubini od šest metara na muljevitom dnu koje odlično drži, a u samom dnu ove skrovite uvale smjestila se pješčana plaža Ričina.

Prethodno spomenuta dva sidrišta predstavljaju i dobre polazišne točke za istraživanje malog mjesta Vrsi koje se smjestilo u središtu istoimenog poluotoka, zapravo na njegovu vrhu, po čemu su Vrsi i dobile ime. Zapravo su Vrsi nastale iz četiri naselja što potvrđuju i mnogobrojne crkvice, a krasi ih 35 kilometara duga obala na kojoj su smještene mnogobrojne plaže. Sjeveroistočna obala okrenuta buri relativno je strma i gotovo je potpuno lišena vegetacije, dok je ona unutarnja mnogo pitomija te većim dijelom obrasla gustom borovinom. Zečevo čini jednu od spomenute četiri cjeline regije Vrsi.

Tijekom plime, prolaz Prizda se ispuni morem, što Zečevo čini otokom, dok tijekom oseke prelazi u poluotok. Zečevo ima poseban značaj za stanovnike ovoga kraja kako zbog netaknutih prirodnih ljepota, tako i zbog jedinstvenog događaja kada se Gospin kip brodicom prenosi iz Nina u crkvu na Zečevu, što prati zmijolika povorka vjernika. Tada barem nakratko čitav otok kao da oživi, a posjetitelji postaju bogatiji za mnoštvo neizbrisivih doživljaja. Nadamo se za kraj da će plovidba ovom skrivenom rutom zadarskog akvatorija i na vas ostaviti pregršt upečatljivih dojmova koje ćete još dugo čuvati u virtualnoj ladici ‘najljepših morskih sjećanja’.

Fotografije Ivo Pervan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Jahting

Nova X5⁶: Svestrana jahta pod jedrima

Na godišnjem sastanku s novinarima danski brodograditelj X-Yachts predstavio je dva svoja nova modela, krstaše od 56, odnosno 60 stopa – prvi, X5⁶, u proizvodnju …

Extra 93 Jahting

Extra 93: Novi standard za brodove do 100 stopa

S modelom Extra 93 brodogradilište Palumbo Superyachts u prvom je redu htjelo unaprijediti standarde na brodovima kraćim od 100 stopa u smislu povećanja volumena prostorija, …

Royal Huisman Jahting

Royal Huisman: Dva nova projekta

Godina 2020. je počela izvanredno dobro za nizozemsko brodogradilište Royal Huisman: po završetku u pogonima u Vollenhoveu, gnijezdo je napustio Sea Eagle II, koji se …

Pardo 60 Jahting

Pardo 60: Trawler vrhunskog stila i elegancije

Cantiere del Pardo priprema i značajno iznenađenje – model Pardo Endurance 60, najavljen kao prvi brod nove linije trawlera oplemenjenih vrhunskim stilom i elegancijom. U …

Hot Lab Naval dizajn

Studio Hot Lab: Inspiracija dolazi iz arhitekture

Tijekom godina, studio Hot Lab je dobio nekoliko internacionalnih nagrada, među kojima su i nagrade ShowBoats Design i World Superyacht, kao i World Yachts Trophies …

Sajam nautike Jahting

Sajam nautike imat će više od 300 izlagača

Već tradicionalno Zagrebački velesajam započinje novu poslovnu godinu u veljači sa Sajmom nautike, koji je najposjećeniji i najposlovniji nautički sajam u Hrvatskoj, a u svom …

Princess S 66 Bocni Pogled 01 Testovi

Princess S66 na testu: Najbolje od oba svijeta

Princess S66 besprijekorna je jahta s četiri kabine, udobnim salonom i tri odvojene vanjske cjeline koja zadržava svoj sportski duh, uz nedvojbenu eleganciju i kvalitetu …

Fairline Targa 45 GT Render 01 Jahting

Fairline Targa 45 GT imat će hrvatsku premijeru na Biograd Boat Showu

Fairline Yachts nedavno je uspješno lansirao model Targa 45 GT, prvu jahtu u toj kategoriji koja ima tender garažu sa sunčalištem, koja će prvi puta …

Yacht-Pool Marijan Dzelalija 01 Jahting

Yacht-Pool: Najkvalitetnije i najjednostavnije rješenje za osiguranje

Yacht-Pool International čini tim profesionalaca iz područja nautike koji svojim klijentima omogućava vrhunsko osiguranje plovila, ali i dodatne usluge, kako bi plovidba bila pravi užitak …

Garmin On Deck Sistem 01 Jahting

Garmin predstavio OnDeck rješenje za nautičare

Garmin, vodeći svjetski proizvođač elektronike za nautičare, predstavio je svoj novi OnDeck Sistem, potpuno integrirano rješenje za povezivost na daljinu koja pruža nautičarima 24 sata …

Frauscher 1212 Ghost Plovidba 01 Jahting

Video: Predstavljamo pet novih day cruisera za 2020.

Globalna pandemija zaustavila je većinu nautičkih sajmova, a predstavljanje noviteta preseljeno je većinom u virtualni svijet. Yachts Croatia će vam kroz pet tekstova predstaviti sve …

Ivica Kostelic Jedrenje Mini 01 Intervjui

Ivica Kostelić: Mali princ u offshore jedrenju

Ivica Kostelić iz skijanja je prešao u jedrenje, a u idućih nekoliko godina namjerava nastupiti na dvjema kultnim prekooceanskim regatama, Transat Jacques Vabre i Route …

Scroll to Top Skip to content