Šime Fantela najavljuje novu sezonu klase TP52

by Yachts Croatia

Olimpijski pobjednik strateg je na Bronenosecu

Ako izuzmemo America’s Cup, Vendée Globe ili Ocean Race, regate koje se u pravilu održavaju jednom u nekoliko godina te SailGP koji se jedri tek od ove sezone, jedriličarske klase poput RC44 i TP52 imaju veliki koncentrat jedriličara koji su bili pobjednici na najvećim svjetskim regatama i osvajači olimpijskih i svjetskih medalja. Od ove sezone među velikim svjetskim imenima u TP52 Super Series nalazi se i olimpijski pobjednik iz Rija te aktualni svjetski prvak u klasi 49er Šime Fantela. Jedan od najboljih hrvatskih jedriličara strateg je na jedrilici Bronenosec s kojom je odradio predsezonsku regatu PalmaVela i zauzeo sedmo mjesto među deset brodova. Kako nova sezona TP52 kreće u Menorci za nekoliko dana (21. do 25. svibnja) nije trebao bolji povod za kraći razgovor sa Šimom.

Fantela

Šime Fantela u posadi Bronenoseca ima ulogu stratega

Kako je došlo do suradnje s Bronenosecom?
Prve razgovore odradili smo lani još u veljači kada me menadžer momčadi kontaktirao kako slaže novi tim i pitao da li bi htio biti na brodu. Potom su se javili u listopadu kada smo se konačno dogovorili. U međuvremenu sam imao prilike opipati malo TP52 na regatama u Šibeniku i Zadru gdje me Azzurra angažirala kao savjetnika. Sada su ova jedrenja na Palmi pokazala koliko je klasa jaka i izjednačena. Tu je olimpijski pobjednik iz Rija u Nacri legendarni Santi Lange, potom bivši pobjednik America’s Cupa Ed Baird koji će jedriti u Rovinju, stvarno jako puno imena koja su prošla Volvo Ocean Race i gomilu jako velikih i poznatih svjetskih regata. Jako sam motiviran dokazati se u ovoj konkurenciji i još jedriličarski učiti i rasti. Ja sam na velikim krstašima tek na početku, premda mi je pomoglo iskustvo koje sam prošao na Wallyju.
Koja je vaša uloga na brodu i kakva su očekivanja?
Ja sam strateg. To konkretno znači čitanje vjetra i uska suradnja s taktičarem u regatama. Očekivanja su velika, naravno ne odmah jer ipak smo nova posada, ali u budućnosti gazda se nada dobrim rezultatima. Bronenosec je dobro posložen. Menadžer momčadi je Alberto Barovier, Talijan koji iza sebe ima nekoliko kampanja za America’s Cup. Taktičar je Amerikanac Morgan Larson s također velikim iskustvom u Cupovima i na krstašima, a tu je i član Kuće slavnih America’s Cupa Simon Daubney koji je četiri puta osvajao Cup. Prava legenda jedrenja. TP52 je vlasnička klasa u kojoj su većinom vlasnici za kormilom. Kod nas je to Vladimir Ljubomirov, inače komodor jedriličarskog kluba St. Peterburg.


Palma je za vama. Dojmovi?
Kao posada se tek trebamo uštimati. Quantom i ostali starosjedioci su tu u prednosti. Jedre zajedno na istom brodu čitavo desetljeće, znaju se praktički žmirećki. Mi se tek uhodavamo, 14 ljudi na palubi treba uglazbiti, pohvatati sve njihove jedriličarske navike, upoznati karaktere, a to se sve događa u ultra kompetitivnim regatama. Mene je fascinirala posvećeno detaljima. Sve se snima. Kamerom ili dronom, a potom dođe izvještaj analitičara iz Valencije koji točno pokaže gdje si bio dobar u odnosu na ostale, a gdje nisi. Praktički ti nacrta prostor za napredak. Nadam se da ćemo to primijeniti već u Menorci.

Fotografije Nico Martinez; video PalmaVela

Prva ACI marina s 'pet sidara'
Dobrodošli na Pool Lounge