Sezona bijelih tartufa

3 MINUTES READ

Istarski tartufi poznati su u svijetu zbog svoje izvrsne kvalitete i okusa, a uz Priceless Croatia okušajte se u ‘lovu’ na njih u mističnoj Motovunskoj šumi

Kralj današnje kuhinje je gomoljast plod koji raste pod zemljom, u simbiozi s drvećem, najčešće hrastom, ali i topolom, lipom ili lješnjakom, uglavnom u blizini rijeke. Talijanske regije Alba i Piedmont poznate su po svojim tartufima, ali pravi će stručnjaci radije izabrati istarske zbog njihove izvrsne kvalitete i okusa. I to najradije one iz Motovunske šume, u blizini rijeke Mirne. Poznat je kapitalac Giancarla Zigantea koji je držao Guinnessov svjetski rekord sa svojim 1,31 kg teškim bijelim tartufom. Upravo su bijeli tartufi (Tuber Magnatum Pico) najcjenjeniji među ovim dragocjenim gljivama. Čak i sitni gomolji čija se težina mjeri u gramima postižu zavidno visoke cijene. Crne je moguće naći kroz cijelu godinu, ali kada sredinom rujna krene sezona bijelih tartufa koja traje sve do siječnja, tartufari svakodnevno sanjaju o dobrom ulovu, a gastro-znalci o istarskim domaćim fužima ili pljukancima s malo obrijanih tartufa na vrhu i kojom kapi vrhunskog maslinova ulja. Istra se nametnula kao jedna od najbogatijih i najzanimljivijih gastro-destinacija, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Koju god namirnicu ili proizvod spomenuli, priča nas samo vodi sve dalje. Tartufi, domaća pašta, vrhunsko maslinovo ulje koje je dokazano najbolje na svijetu, vina – i ona autohtona s istarskog terroira i internacionalne sorte kojima upravo ovaj komadić Mediterana daje autentičan, vrhunski okus… a da do sireva, šparoga, ribe i mesnih delicija nismo ni došli. Istra je i mjesto gdje možete kušati pravi hrvatski balzamični ocat. No, vratimo se tartufima, i to bijelima.

Istarski tartufi

Neokrunjeni istarski kralj tartufa Zigante ne samo što će vam u svom restoranu servirati jela poput moussea od ovčjeg sira s tartufima, domaćih tagliatella sa svježim crnim tartufima, obraza boškarina u umaku od terana i sladoled od tartufa (mislite li da će vam biti previše tartufa, vjerujte – neće) već će vas odvesti i u lov na tartufe u mističnu Motovunsku šumu. Korisnici Mastercard® kartica imaju mogućnost naučiti mnogo o lovu na tartufe, sami se okušati u tome i ugoditi svojim okusnim pupoljcima ovim posebnim delicijama. Uz odlične ponude restorana Zigante, tražite li još malo aktivnosti u kojima biste ‘zaprljali’ ruke – okušajte se u radionici na kojoj ćete naučiti pripremati tradicionalnu istarsku paštu koju ćete kušati uz, naravno, svježe tartufe. Maslinova ulja još su jedna od delicija kojima se Istrijani ponose. Isprobajte najnagrađivanija maslinova ulja iz centra istarskog maslinarstva – Vodnjana i jedini istarski balzamični ocat s gastro-stručnjacima iz Eat Istria. Oni će vas odvesti i na putovanje kroz istarske eko-vinarije, gdje ćete moći isprobati vina u kojima se Istra osjeti kroz svaki gutljaj jer su napravljena uz minimalne intervencije. Istra oduševljava sve posjetitelje, ali doživjeti ju kroz ovakva neobična, ekskluzivna iskustva koja su dostupna samo korisnicima Mastercard kartica, ono je što uspomene čini neprocjenjivima. Provjerite na priceless.com. I sretno u ‘lovu’ na tartufe!

Mastercard Tartufi 03
Restoran Zigante

Fotografije Zigante

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija sa Velebit jeep safari Aktivni odmor

Velebit Jeep Safari: U srcu južnog Velebita

Velebit Jeep Safari avantura južnom stranom velebnog masiva otkriva čudesnu scenografiju prirodnih ljepota i skrivenih vidikovaca koji oduzimaju dah Ako ste zaljubljenik u prirodu, vjerujemo …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Scroll to Top