Sezona bijelih tartufa

by Yachts Croatia

Istarski tartufi poznati su u svijetu zbog svoje izvrsne kvalitete i okusa, a uz Priceless Croatia okušajte se u ‘lovu’ na njih u mističnoj Motovunskoj šumi

Kralj današnje kuhinje je gomoljast plod koji raste pod zemljom, u simbiozi s drvećem, najčešće hrastom, ali i topolom, lipom ili lješnjakom, uglavnom u blizini rijeke. Talijanske regije Alba i Piedmont poznate su po svojim tartufima, ali pravi će stručnjaci radije izabrati istarske zbog njihove izvrsne kvalitete i okusa. I to najradije one iz Motovunske šume, u blizini rijeke Mirne. Poznat je kapitalac Giancarla Zigantea koji je držao Guinnessov svjetski rekord sa svojim 1,31 kg teškim bijelim tartufom. Upravo su bijeli tartufi (Tuber Magnatum Pico) najcjenjeniji među ovim dragocjenim gljivama. Čak i sitni gomolji čija se težina mjeri u gramima postižu zavidno visoke cijene. Crne je moguće naći kroz cijelu godinu, ali kada sredinom rujna krene sezona bijelih tartufa koja traje sve do siječnja, tartufari svakodnevno sanjaju o dobrom ulovu, a gastro-znalci o istarskim domaćim fužima ili pljukancima s malo obrijanih tartufa na vrhu i kojom kapi vrhunskog maslinova ulja. Istra se nametnula kao jedna od najbogatijih i najzanimljivijih gastro-destinacija, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Koju god namirnicu ili proizvod spomenuli, priča nas samo vodi sve dalje. Tartufi, domaća pašta, vrhunsko maslinovo ulje koje je dokazano najbolje na svijetu, vina – i ona autohtona s istarskog terroira i internacionalne sorte kojima upravo ovaj komadić Mediterana daje autentičan, vrhunski okus… a da do sireva, šparoga, ribe i mesnih delicija nismo ni došli. Istra je i mjesto gdje možete kušati pravi hrvatski balzamični ocat. No, vratimo se tartufima, i to bijelima.

Istarski tartufi

Neokrunjeni istarski kralj tartufa Zigante ne samo što će vam u svom restoranu servirati jela poput moussea od ovčjeg sira s tartufima, domaćih tagliatella sa svježim crnim tartufima, obraza boškarina u umaku od terana i sladoled od tartufa (mislite li da će vam biti previše tartufa, vjerujte – neće) već će vas odvesti i u lov na tartufe u mističnu Motovunsku šumu. Korisnici Mastercard® kartica imaju mogućnost naučiti mnogo o lovu na tartufe, sami se okušati u tome i ugoditi svojim okusnim pupoljcima ovim posebnim delicijama. Uz odlične ponude restorana Zigante, tražite li još malo aktivnosti u kojima biste ‘zaprljali’ ruke – okušajte se u radionici na kojoj ćete naučiti pripremati tradicionalnu istarsku paštu koju ćete kušati uz, naravno, svježe tartufe. Maslinova ulja još su jedna od delicija kojima se Istrijani ponose. Isprobajte najnagrađivanija maslinova ulja iz centra istarskog maslinarstva – Vodnjana i jedini istarski balzamični ocat s gastro-stručnjacima iz Eat Istria. Oni će vas odvesti i na putovanje kroz istarske eko-vinarije, gdje ćete moći isprobati vina u kojima se Istra osjeti kroz svaki gutljaj jer su napravljena uz minimalne intervencije. Istra oduševljava sve posjetitelje, ali doživjeti ju kroz ovakva neobična, ekskluzivna iskustva koja su dostupna samo korisnicima Mastercard kartica, ono je što uspomene čini neprocjenjivima. Provjerite na priceless.com. I sretno u ‘lovu’ na tartufe!

Mastercard Tartufi 03

Restoran Zigante

Fotografije Zigante

Pet zagrebačkih restorana koji nude dobru i zanimljivu hranu
Kreativna tradicija