Sajam u Düsseldorfu: 5 trendova s Boota

by Yachts Croatia

Sudeći prema više od 250 tisuća posjetitelja, interes za vodene sportove iz godine u godinu raste, a sajam u Düsseldorfu jedna je od najvećih međunarodnih platformi za predstavljanje noviteta u jahting industriji. Organizatori su u ove godine redizajniranom rasporedu dvorana predstavili motorne brodove, jedrilice, opremu za ronjenje, turističku ponudu, te posebnu surfersku halu.

1. Nove jahte u izlogu

Hale u kojima su bile smještene superjahte premijerno prikazane njemačkoj javnosti poput nekovencionalnog Sanlorenza 96 Asymetric, Sunseekera 68 Manhattan, futurističkog Pershinga 7X, luksuznog Azimut S10 Grande, Pearla 62, Fairline Targe 45 GT i drugih, izazvale su veliko zanimanje javnosti, a najveća među njima, dugo najavljivani Princess X 95 nije zbog nekoliko centimetara širine mogao biti izložen u Düsseldorfu.

2. Exploreri su budućnost

Kako smo i najavili prava vijest s ovog sajma je najava novih jahti u klasi explorera. Užitak polaganog krstarenja, bolje rečeno istraživanja morskih prostranstva uz malu potrošnju i obilje prostora na brodu, smjernice su kojima se sada vode mnoga brodogradilišta. Absolute je kao jedan od začetnika trenda predstavio projekt Navette 64, Azimut je najavio 25-metarski Magellano u svibnju, Sunseeker svoju inačicu explorera od 87 stopa u Cannesu, a grupacija Beneteau zaokret u smjeru explorera sa konceptima E1 i E2, dok je Jeanneau također najavio svoj X70.

Sajam u Düsseldorfu

3. Održivost i ekologija

Optimalna potrošnja ne znači samo uštedu, već i manji utjecaj na okoliš, a na sajmu se na raznim panelima razgovaralo o potrebi mijenjanja industrije u smjeru održivosti i ekologije. Spremnost da odgovore na takve zahtjeve, pokazala su manja brodogradilišta s nikad većim brojem izloženih električnih plovila pa i onima s gorivim ćelijama.

4. Jedriti se mora

Najbliže takvom konceptu, ali u još konvecionalnom ruhu su jedrilice, pa iako novi Swan 48, Dufour 530, X 40 i druge premijere, izgledaju nikad ljepše i ugodnije za jedrenje, foiling sistem ušao je u najmanju klasu poput Nautor ClubSwana 36, ali i u najveću – Baltic 142, te defintivno mijenja svijet jedrenja, pa s nestrpljenjem očekujemo idući sajam u Düsseldorfu.

Sajam u Düsseldorfu

5. Surferski raj

Na novoj lokaciji, u najvećoj hali na sajmu bio je smješten surferski paviljon s dva umjetna bazena od kojih je jedan bio s umjetnim valom, a jedan s ‘wakeboard’ vučnicom. I ako se više ne osjećate tako mladi, posjet ovoj hali mogao vas je vratiti u dane opuštenosti i mladosti.

Tekst Filip Bubalo
Foto Messe Düsseldorf/Constanze Tillmann
Video Yachts Croatia

Električni brodovi: Pet zvijezda Boota
Boot 2020.: Svjetske premijere i procvat explorera