Sajam nautike Genova: Na putu prema novoj budućnosti5 min

Za hrvatsko i talijansko tržište sajam nautike u Genovi je uvijek imao veliko značenje zahvaljujući svojoj blizini i velikom broju predstavljenih proizvođača, pogotovo talijanskih koji su često birali upravo ovaj za njih domaći ‘teren’ kao glavni za svjetske premijere novih modela

Iako je ovaj dugovječni sajam pomalo pao u sjenu drugih nautičkih sajmova, poglavito onoga u Cannesu i Düsseldorfu, prema najavama organizatora ovogodišnje 62. izdanje je tek najava još blistavije budućnosti. Tako nas je ove godine prepoznatljiva kupola koja je inače bila i najveći zatvoreni prostor sajma, dočekala u stanju renovacije kao dio velikog gradilišta.

Prema planu organizatora i uprave grada Genove, sam prostor sajma će uz izložbeni prostor postati i luksuzna marina s apartmanima uz vezove za brodove. Nakon obnove i nadogradnje poznata kupola će postati sportska arena kada se ne koristi za sajmove, a veliki paviljon B bit će poluotok okružen vezovima za manje brodove i jahte čime će se otvoriti više mjesta u moru za buduća izdanja.

Sve ove promjene koje su detaljno predstavljene od strane samog gradonačelnika Genove Marca Buccija ukazuju na važnost ovoga sajma za razvoj grada Genove koji bi u narednim godinama mogao postati nautički velegrad svijeta gdje će se moći održavati i drugi međunarodni nautički događaji. Prvi od takvih događanja će biti finale Ocean Race utrke oko svijeta koje nas očekuje u lipnju 2023. godine. Interes izlagača je očit u činjenici da je organizator morao odbiti čak četrdeset pet izlagača za koje jednostavno nije bilo mjesta.

sajam nautike Genova

Naime, na ovogodišnjem izdanju predstavilo se više od 1000 izlagača raspoređenih u pet paviljona – Jahte i superjahte, Svijet jedrenja, Nautika za početnike, Tehnička trgovina i Živjeti more, stoga se u nastavku teksta posvećujemo novitetima koje smo uspjeli vidjeti u suradnji s ICE – ITA – Talijanski institut za vanjsku trgovinu u Zagrebu sa sjedištem u Rimu i Confindustria Nautica – Talijanskim udruženjem nautičke industrije.

Talijansko brodogradilište Fiart imalo je svjetsku premijeru inovativnog modela P54. Riječ je o potpuno novom dizajnu 16,65 metara dugačkog i 5,10 metara širokog dnevnog krstaša, koji je u isto vrijeme i brod za potjeru i krstaš s prostranošću superjahte. Rizzardi Yachts predstavio je prvi model nove Open linije, GR 63. Dug 19,34 metra i širine 4,80 metara, jedinstven je po mogućnosti izbora kokpita bez ili s roll barom koji omogućuje postavljanje automatskog bimini topa koji u nekoliko sekundi natkriva kokpit.

Fiart P54
Fiart P54

Uz GR 63, brend Posillipo, koji je sada dio grupacije Rizzardi, izložio je novo izdanje modela Posillipo Technema 90. Ova 27,50 metara duga jahta s flybridgeom reinterpretira prepoznatljivi karakter brenda u suvremenom ključu. Od poznatog britanskog proizvođača Sunseeker vidjeli smo jahtu Predator 74 XPS – limited edition, dugu 22,82 metra i široku 5,83 metra, opremljenu s dva MAN-a od 1900 KS za maksimalnu brzinu od 38 čvorova i s novim dizajnom koji utječe na izgled kako vanjštine tako i unutrašnjosti.

Zvijezda Azimut Yachtsa bio je novi Grande 26M dug 26,09 metara sa širinom od 6,30 metara, koji kao i ostali modeli ima iste linije, prepoznatljive prozore pune dužine i široke prostore bez barijera za izravan pogled na more.

Oov je fotografija Azimut Grande 26metri
Azimut Grande 26M
sanlorenzo SP110
Sanlorenzo SP110

Poznato brodogradilište Sanlorenzo, uz čak 11 izloženih modela, istaknulo je dva nova modela: maxi open coupe SP110, dug 33,04 metra, koji s propulzijskim sustavom od tri motora od 2000 KS s hidromlaznim motorom postiže brzinu od 40 čvorova, i SD90/s, 27,30 metra dugu jahtu s hibridnim pogonom za smanjene emisije CO2 i učinkovitost u plovidbi.

Novi model brenda Van Dutch – VanDutch 56, karakteriziran je vrlo osobitim linijama koje razlikuju ovo brodogradilište od konkurencije. Dug 16,90 metara i 4,52 širok, ovaj novi model sjajan je primjer Made in Italy dizajna s kokpitom organiziranim kao otvoreni prostor koji se može potpuno prilagoditi željama vlasnika.

Talijansko brodogradilište Apreamare imalo je premijeru modela Gozzo 45. Klasični dnevni kruzer dugačak 14,70 metara i širine 4,70 sa svojim walkaround dizajnom nudi vrlo prostranu palubu te je dostupan u dvije verzije unutrašnjosti s dvije ili tri kabine.

Apreamara Gozzo 45
Apreamara Gozzo 45
Prestige M48
Prestige M48
Fountaine Pajot Aura 51
Fountaine Pajot Aura 51

Od motornih katamarana možemo izdvojiti jedanaest metara dug MY4.S, francuskog proizvođača Fountaine Pajot, koji je ujedno i najmanji model linije motornih katamarana i nudi uređenje s dvije ili čak četiri kabine. Poznati francunski brend Prestige na sajmu je sudjelovao s prvim katamaranom nove linije, Prestige M48, koji je ujedno dobio i nagradu sajma za najbolji dizajn katamarana.

S druge strane, od katamarana na jedra izdvajamo dva modela od Fountaine Pajota: Astréa 42 i Aura 51, koja se može pohvaliti velikom površinom solarnih ćelija koje daju više od 2000 W obnovljive energije. U svijetu jedrilica, sajam nautike u Genovi ponudio je ponešto za svakoga, počevši od malenog Dufoura 37, koji je privukao dosta pozornosti posjetitelja, do novih najvećih modela Beneteaua – Beneteau Yacht 60, i Jeanneaua – Jeanneau Yachts 65. Od jedrilica možemo još istaknuti novo izdanje legendarnog Swana 55, pedeset godina od prvog modela s ovim imenom.

Jeanneau 65 Yacht
Jeanneau 65 Yacht

U svemu sajam nautike u Genovi ove godine se iskazao po broju noviteta te ako je vjerovati velikim planovima organizatora budućih će se godina još više podići na listi najvećih svjetskih nautičkih sajmova.

Fotografije Genoa International Boat Show

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above