Ružičasta svježina

3 MINUTES READ

Lagana, elegantna i nježna sa zavodljivom bojom, rose vina idealan su aperitiv i odabir za laganija riblja jela

Vinski puritanci sa zadovoljstvom će odmahnuti na prezentacijsko sljubljivanje vina s hranom, no činjenica je da jedno bez drugoga ne ide. Trend ružičastih vina, ili popularnih rosea, posljednjih je godina poprimio oblik male epidemije u svijetu, a potpomognut izvrsnim turističkim rezultatima, očito se i kod nas proširio. Zavodljiva boja, uglavnom za pripadnice ljepšeg spola, alkoholi do 12%, rashlađeni na otprilike isto toliko Celzija, savršeni su aperitiv, pa, ako želite, i partner za laganija, uglavnom riblja jela. Jednostavna formula za uspjeh, a zapravo miljama daleko od prapočetaka, odnosno opola, mješavine vina koju su dalmatinski težaci radili sve samo ne poradi ljetnih uživancija. Trend ili ne, svake godine na sajmovima vina, ali i u restoranima, sve je više rosea u ponudi domaćih vinara, a kao i svaka konkurencija, domaćoj vinskoj sceni donijela je osvježenje i otvorila novu utrku. I dok su neki vinari krenuli s roseom kao najbržim povratom investicije dok čekaju sazrijevanje glavne sorte, drugi su mu posvetili punu pažnju i stvorili punokrvnog člana svoje palete vina. Svježinu, voćnost i lakoću ispijanja pronaći ćete kod gotovo svih domaćih rosea, a na nosu ili na nepcima osjetit ćete finese, zavisno je li napravljen od domaćih sorti, poput plavca, lasine, plavine, terana, trnjaka ili, pak, francuskih kupaža. No, u vrućim ljetnim mjesecima, gotovo pa ne možete pogriješiti s (domaćom) etiketom. Polusuho, suho ili u verziji kao pjenušac, to je pitanje trenutka ili, bolje rečeno, afiniteta.

Rose Wine
Svježinu, voćnost i lakoću ispijanja pronaći ćete kod gotovo svih domaćih rosea

Možda nikad neće dosegnuti status crvenog ili bijelog vina (a novi trend macerirana i amber vina već kuca na vratima), ali većina ozbiljnih vinara drže ga ravnopravnim u ponudi. No, zapravo koliko se rosea može staviti u onu sad već izlizanu, ali istinitu krilaticu ‘pije se na ure, a ne na litre’? I dok će se neki dati zavesti laganijim varijantama blijede boje, kolokvijalno rečeno, ženskim roseom, drugi će potražiti karakter u roseu od plavca malog ili terana, pa i plavine, gdje se jasno, pa čak i za nerazvijena nepca, otkriva plemenito podrijetlo autohtonih domaćih sorti. Nedavno smo na sve popularnijem susretu vinara u Splitu – Vina Dalmacije, kušali i macerirani rose, kratko odležan u barrique bačvama, i ohrabrujući su to znakovi da će ova ružičasta priča nastaviti svoj put razvijanja i izvan sezone. U razgovoru s jednim američkim uvoznikom hrvatskih vina saznajemo kako trend rosea nije prošao, nego je zacementiran zahvaljujući novoj mladoj i bogatoj, te regijama i sortama neopterećenoj generaciji, željnoj novih okusa i novih vinskih priča. Tu hrvatska vina, pa i rose, imaju svoju šansu. A da ne bude klasična priča kako je hrvatski David pobijedio svjetske Golijate, pobrinuo se jedan osebujan vinar koji je na svojoj etiketi rosea, maštovito pjesnički, pa čak i likovno, povezao srdelu i morskog psa s roseom, davši šansu ovoj ružičastoj priči da, iako je (zasad) malo zastupljena, postane velika vinska priča jer je, baš kao i srdela, svojom dostupnošću postala sinonim i simbol opstanka života uz more. A sljubljivanje srdele i rosea? Samo još jedna izlizana izreka – o ukusima se ne raspravlja! Najbolje ih je sljubiti s dragim ljudima, samo zapamtite da su najbolja rose vina ovogodišnja i da ih nema puno. Stoga guštajte dok ih ima.

Tekst Filip Bubalo Fotografije Shutterstock.com i Pixabay

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija Luka Krajančić Intervjui

Luka Krajančić: Pjesnik i umjetnik vina

Svaka boca Luke Krajančića neopterećena je, ali ne i lišena tradicije, i ispunjena vinom s jasnim okusima i mirisima Korčule, crnog otoka bijelih vina Luka …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija obrade vinograda Hrvatska

Biodinamička vina: Istinski terroir otkriva dinamika

Osiguravanje pravilne ravnoteže i stvaranje skladnih životnih uvjeta između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, ključ je za biodinamička vina Trend biodinamičke proizvodnje Premda ne …

Ovo je fotografija sa Velebit jeep safari Aktivni odmor

Velebit Jeep Safari: U srcu južnog Velebita

Velebit Jeep Safari avantura južnom stranom velebnog masiva otkriva čudesnu scenografiju prirodnih ljepota i skrivenih vidikovaca koji oduzimaju dah Ako ste zaljubljenik u prirodu, vjerujemo …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Scroll to Top