Ruski nogometni rulet

by Yachts Croatia

Koliko je nogomet moćan, najbolje pokazuje podatak s prošlog SP-a: gotovo pola svjetske populacije – 3,2 milijarde ljudi, pratilo je turnir u Brazilu

Dobivanje domaćinstva Svjetskog prvenstva u nogometu u posljednja je dva desetljeća postala stvar prestiža i moći. Svjesni su toga postali i Rusi 2. prosinca 2010., kada je FIFA izabrala njihovu kandidaturu ispred Engleske te zajedničkih projekata Belgije i Nizozemske te Španjolske i Portugala. Nakon organiziranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, koje su potukle sve rekorde rastrošnosti, ali i proizvele najveću dopinšku aferu u povijesti, Rusija je zagrizla još veću jabuku u vidu organizacije nogometnog SP-a. Davno je u sportu, a poglavito u nogometu, prestala vrijediti krilatica ‘kruha i igara’, sada se servira uz plazme, kavijar i šampanjac. U današnje vrijeme nogomet je postao najlukrativniji korporativni sport, a igrači su se počeli ponašati kao estrada. ‘Danas su nogometaši najveće zvijezde, istovrsne glazbenicima, a klubovi bendovima. Ono što je nekoć u osnovi koristilo lokalnu zajednicu kao bazu, sada se bazira na internacionalnoj sferi, koja za svoju svrhu ima komercijalizaciju, koja, konačno, donosi ono što je postalo ključan faktor današnjeg nogometa, a to je novac’, zaključuju redoviti profesori FPZ-a Marin Mustapić i Benjamin Perasović, na tribini posvećenoj tajnama modernog nogometa.

World Cup Russia

Svjetsko prvenstvo u Rusiji igrat će se u 11 gradova. Otvaranje je na rasporedu 14. lipnja, a finale će se igrati 15. srpnja

Stoga nije ni čudno da je FIFA također zavukla ruku u škrabicu i povećala 12 posto nagradni fond u odnosu na financijski kolač koji su reprezentacije dijelile na Mundijalu prije četiri godine u Brazilu. Tako će ruski nogometni rulet biti težak točno 400 milijuna dolara, dok je 2014. iznosio 358 milijuna dolara. Već je i sam plasman financijski izdašan. Svaka od 32 reprezentacije dobila je osam milijuna dolara za uspješno odrađene kvalifikacije te još milijun i pol za pokrivanje troškova. Novi će prvak svijeta ugrabiti 38 milijuna FIFA-inih dolara nagrade, ali to je dio novca koji će nacionalni savezi spremiti u džep. Priljev sponzorskog novca, priljev od TV prava, kao i prodaje raznih suvenira, već je odavno prebacio proračune manjih država. Najveći mamac su velike zvijezde, što pokazuje i podatak koji je objavio France Football da je Leo Messi ove sezone uprihodio, uzimajući u obzir bruto zarade, premije i marketinške aktivnosti, rekordnih 126 milijuna eura, ispred Cristiana Ronalda iz Real Madrida (94 milijuna) i Neymara da Silve iz PSG-a (81,5). Ovo je prvi put u zadnjih 20 godina, otkako France football objavljuje listu najbolje plaćenih, da je neki nogometaš prešao granicu od 100 milijuna eura.

World Cup Russia

Ruski nogometni rulet teži točno 400 milijuna dolara

Ne divljaju samo zarade na terenu, TV kompanije tuku se za analitičare koje će gledatelje prikovati za ekrane i kad utakmice završe. Tako je, prema pisanjima engleskih medija, menadžer Jose Mourinho dogovorio sjajan džeparac za samo četiri dana posla. Jedna ruska televizija Portugalčeve će ekspertize platiti 1,9 milijuna eura. Jednom kada Svjetsko prvenstvo krene, zaboravit će se sve organizacijske muke, političke igre, novčana zarada… Turnir počinje živjeti neki svoj život, a u prvi plan dolaze Messi, Ronaldo, Neymar, Modrić… Carska igra preuzet će svijet na nešto više od mjesec dana. I bit će spektakularna… Neki komentatori idu toliko daleko da strast za sportom uspoređuju s osjećajem ljubavi. Svaka pobjeda, svaki gol, svaki poraz rezultira emocijama navijača. Nogomet na tribinama ujedinjuje naizgled nespojivo. Stare, mlade, bogate i one lošijeg imovinskog stanja. Kao što je rekao slavni ruski skladatelj Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič: ‘Nogomet je balet mase.’ A koliko je nogomet moćan, najbolje pokazuje podatak s prošlog SP-a: gotovo pola svjetske populacije (3,2 milijarde ljudi) pratilo je turnir u Brazilu.

  • 32 reprezentacije nastupit će u Rusiji
  • 12 godina prošlo je od posljednjeg turnira u Europi (Njemačka 2006.)
  • 180 milijuna eura vrijednost je najskupljih igrača (Messi i Neymar)
  • 1,07 milijardi eura vrijednost je najskuplje reprezentacije SP-a – Francuske

Fotografije AFP Photo/Adidas/Arsen Galstyan, Iliya Pitalev/Sputnik & Shutterstock

Idealan spoj sporta i biznisa
Rekordan zaron hrvatske ekspedicije