Ronjenje u društvu morskih lavova

by Yachts Croatia

Meksički otok Los Islotes jedno je od rijetkih mjesta na našem planetu na kojem možete zaroniti s morskim lavovima i uživati u podmorju iz njihove perspektive

Smješten u Cortezovu moru, otok Los Islotes nalazi se svega 25 milja ili nešto više od sat vremena vožnje brodom iz La Paza. Sama vožnja prema otoku je poput safarija kroz prekrasne uvale La Paza i otočiće kao što je San Rafaelito. Dolaskom na Los Islotes pogled nam privlače specifične oble stijene s velikim jatom ptica i mnoštvom morskih lavova koji spavaju na stijenama. Na otoku živi populacija od njih četristotinjak, a zanimljivo je da su navikli na mnoštvo posjetitelja koji tu dolaze snorklati ili roniti. Već na svega jedan metar dubine možete uživati u nezaboravnim prizorima ovih razigranih i znatiželjnih morskih životinja.

Sea Lions, morski lavovi

Oni malo stariji znaju biti sramežljivi i promatrat će vas na sigurnoj udaljenosti

Tišinu mora prekida mnoštvo zvukova koje proizvode morski lavovi, a umjesto da se osjećate uplašeno, ostajete očarani, jer svakim trenutkom provedenim u njihovu okruženju postajete svjesni da se oni kao mali psići stvarno žele igrati s vama. Temperatura mora od 25 do 27°C idealna je tako da se možete igrati s njima satima. Graciozni i razigrani, oni su pravi mali morski akrobati. Pokušate li pratiti njihovu jurnjavu, mogli bi vas doslovno zavezati u čvor i nećete znati gdje ste. Nevjerojatno su brzi i mijenjaju smjer pa tako nestanu iz vidokruga za svega nekoliko sekundi, a onda vam, dok ih pogledom tražite na sve strane, ‘dube‘ nad glavom i doslovno vas škakljaju svojim brkovima. Naravno, što se više vrtite to su oni brži jer misle da se želite igrati.

Sea Lions, ronjenje, morski lavovi

Graciozni i razigrani, morski lavovi pravi su mali akrobati

Najbolje je pokušati ostati na mjestu i tada ćete doživjeti najviše zabave jer će vam u jednom trenutku početi grickati peraje ili opremu i u toj će vam interakciji dopustiti da ih dotaknete i mazite. Morski lavovi u ovoj koloniji nisu agresivni, a ako im se previše približite, upozorit će vas uz glasan prasak mjehurića. Iako su glavna atrakcija otoka, i sam podvodni krajolik Los Islotesa prilično je lijep. Jedan od otočića ima prirodni luk kroz koji možete proći na drugu stranu otoka, a tamo ćete vidjeti velika jata riba, mekanih koralja i jako puno morskih zvijezda. Iznad vode, Los Islotes je mali raj za ptice, ali u lijepim prizorima možete uživati samo s broda jer je iskrcavanje na otok zabranjeno zbog zaštite staništa svih ovih životinja. Samo ronjenje s morskim lavovima uistinu je spektakularno, a za potpuni doživljaj pobrinuli su se i dupini, sivi kitovi, kitopsine i grbavi kitovi jer je u Cortezovu moru zaista sve moguće.

Fotografije Damir Zurub

Bangkok u tanjuru
Ravnoteža uma, tijela i duha