Rolls Royce Wraith Luminary: Engleski gospodin5 min

Proizvođač najluksuznijih automobila na svijetu, Rolls Royce, ovu je kolekcionarsku ediciju otmjenog coupéa posvetio osobama koje nadahnjuju druge

Sati, dani, tjedni i godine rada, nacrti koji se generacijama usavršavaju, opsesivna perfekcija… Konačan proizvod djelo je majstorskih ruku i stoljetne tradicije, a upravo je Rolls Royce simbol tih vrijednosti. Oxfordski rječnik za riječ luminary navodi dva značenja. Jedno je za osobu koja nadahnjuje ili utječe na druge, a drugo značenje se odnosi na prirodno svjetlo koje daje Mjesec ili Sunce.

Rolls Royce Wraith Luminary

Rolls Royce Wraith Luminary Collection

U rječniku Rolls Roycea model Wraith Luminary označava automobil koji nadahnjuje svojom pojavom, karakterom i luksuzom. Već otvaranje tzv. coach vrata (naziv potječe od kočija, op.a), koja se otvaraju na suprotnu stranu od uobičajene, i pogledu na masivni prag pokazuju kako je ovaj model nešto posebno u katalogu najluksuznijeg automobilskog proizvođača na svijetu.

Tu je i ručno izrađena i ispolirana pločica od nehrđajućeg čelika na kojoj je, uz logo dvostrukog slova R, istaknuto ime modela (Wraith Luminary Collection) te oznaka prvog od samo 55 proizvedenih primjeraka. Kratko izlaganje predstavnika Rollsa otkriva kako je riječ o bespoke programu, a u slučaju kolekcionarskog Wraitha govori se o izvedbi u kojoj su svoju maštu i kreaciju iskazali ljudi iz posebnog odjeljenja tvrtke zaduženi za ispunjavanje svih želja vlasnika.

Rolls Royce Wraith Luminary Collection
Engleski gospodin u Goriškim brdima, savršen spoj otmjenosti i vrijednosti začinjen hedonizmom

Dizajn otmjenog coupéa

Rolls Royce Wraith je pobojan u posebno razvijenu nijansu mat sive boje nazvane Sunburst grey koja, ovisno o dobu dana i sunčevoj svjetlosti, emitira i bakrene tonove. Suncem su inspirirane i rukom iscrtane linije na haubi i bočnoj liniji čija je nijansa pjesnički nazvana Saddlery Tan i prati boju kože na instrument ploči i prednjih sjedalima. Samo ime Wraith potječe od stare škotske riječi iz 16. stoljeća koja označava duha ili utvaru, a Rolls ga je prvi put koristio 1938. godine na modelu 25/30 i označavao je coupé namijenjen gospodskoj vožnji. Elegancija, luksuz, monumentalnost najbolje opisuju i dizajn nove izvedbe. Iako se kaže kako je ljepota u oku promatrača, Wraith je nepogrješivo Rolls i nemoguće ga je zamijeniti za bilo koji drugi automobil.

Prednji dugi jahtaški pramac, na vrhu kojeg je legendarni Spirit of Ecstasy i moćna maska, dvoja vrata i stražnji kraj koji sliči na kapljicu vode vraća sjećanja na vremena Dolce vite i opuštene vožnje za vikend. Genijalci iz Goodwooda zovu je fast-back linija, uz opasku kako je riječ o savršenom Gran Tourismu namijenjenom vožnji. Veliki odmak u odnosu na ostale modele u kojima se vlasnici voze na stražnjem sjedalu.

Rolls Royce Wraith Luminary

Rolls Royce Wraith Luminary Collection
Tradicionalni britanski luksuz u savršenoj je sinergiji s modernim tehnologijama. Pomno odabrani češki hrast prvi je put osvijetljen sa 176 LED lampica

Ulazak u unutrašnjost otkriva svu raskoš Wraitha. Tradicionalni britanski luksuz u savršenoj je sinergiji s modernim tehnologijama. Poput plesača tanga koji u elegantnim kretnjama postaju jedno, tako se u Luminary Collectionu savršeno nadopunjuju najskuplji i najfiniji materijali. Kabina je taktilno zadovoljstvo. Jagodice su prezaposlene od dodirivanja pomno odabranog češkog hrasta koji je prvi put osvijetljen sa 176 LED lampica, ručno tkane tkanine od nehrđajućeg čelika i mekane kože koja izborom boja na prednjim i stražnjim sjedalima prati dvobojne tonove na upravljaču.

Instrument ploča svojim dizajnom šalje pozdrave slavnim prethodnicima, a digitalno doba simboliziraju veliki ekran koji je skriven drvenim panelom dok automobil ne radi i head-up display. Kao da je i sam proizvođač htio pokazati kako se i konzervativnog engleskog gentlemana može uspješno naučiti novim stvarima. Oda posebnom otočnom humoru i vremenskim prilikama su kišobrani smješteni u prednjim blatobranima. Jedan za nju i jedan za njega. Ipak je ovo coupé. Naravno, tonovi boja slažu se s onima na karoseriji automobila Rolls Royce Wraith.

Rolls Royce Wraith Luminary Rolls Royce Wraith Luminary

Rolls Royce vožnja po Goriškim brdima

Rolls Royce Wraith je umjetnost detalja doveo do savršenstva. Posebna priča je krov s 1340 dioda koje simboliziraju noćno nebo i zvijezde padalice za čiju je konfiguraciju potrebno 20-ak sati rada. Destinacija koju smo izabrali za druženje s Rollsom je Gredič, slovenski dvorac smješten u Goriškim brdima, koji na lijep način spaja majstorsko umijeće potrebno za najluksuzniji automobil na svijetu i duh Yachtsa. Vlasnik kurije iz 18. stoljeća je obitelj Simčič, koja je dugi niz godina povezana s vinarstvom i jedrenjem. Zvonimir je bio jedan od najboljih enologa na ovim prostorima i čovjek zaslužan za renesansu domaće sorte rebule, u kojoj se sjajno spajaju okusi, mirisi i povijest Brda.

Njegov sin Igor postao je prepoznatljiv po jedriličarskom projektu Esimit Europa 2, koji je na inovativan način promovirao ideju ujedinjene Europe, a Igorov sin Simon nastavio je vinarsku tradiciju obitelji koja traje od 1812. godine. Gredič je danas luksuzni boutique hotel, vinoteka i restoran u kojem chef David Brucik jela zamišlja kao savršen bijeg od svakodnevice. A upravo je ovaj model automobila stvoren za sitne užitke koji obogaćuju život. Nešto manje od tri sata vožnje prošlo je gotovo u crkvenoj tišini.

Rolls Royce Wraith Luminary Collection
Rolls Royce Wraith u Grediču – vrhunska ponuda slovenskog boutique hotela bila je idealna dopuna bajkovitog izleta

Kada se zatvore vrata, Wraith se pretvara u wellness na kotačima. Iako se diči titulom najjačeg Rolls Roycea svih vremena u čije je glavno jelo dodan prstohvat začina sporta, više mu paše hedonistički pogled na život. Za razliku od prošlih vremena kada su Britanci za snagu motora koristili riječ ‘adekvatna’, Wraith ima opipljive matematičke vrijednosti. I to impresivne. Motor od 6592 ccm ima 12 cilindara i 624 konjske snage.

Ubrzanje do sto kilometara na sat traje 4,6 sekunda, a najveća je brzina elektronički ograničena na 250 kilometara na sat. Za upravljačem ta moćna mašinerija postane nebitna. Poanta Rollsa nije u sirovim podacima o brzini i snazi, nego u stilu. Vožnja po zavojitim cestama Goriških brda dodatno podcrtava otmjenu jahtašku crtu u karakteru. Wraith je napravljen za uživanje, a ne utrkivanje. I pritom se drži vizije jednog od osnivača, sir Henryja Roycea: Nastojte u svemu postići savršenstvo. Uzmite najbolje što postoji i od toga stvorite još bolje. Ako ne postoji, stvorite je!

Fotografije Damil Kalogjera

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above