Riješen misterij

  • Read caption

Riješen misterij

3 MINUTES READ

Razvoj obitelji vinske sorte

Punih 40 godina nakon što je Miljenko Grgić u dolini Napa ugledao lozu koja mu se učinila vrlo poznatom, dokazano je da je zinfandel zapravo autohtona hrvatska sorta

Kaštelanski crljenak ili tribidrag stara je i gotovo zaboravljena autohtona hrvatska vinska sorta koja posljednjih godina doživljava svoj preporod zahvaljujući zinfandelu. Zinfandel u Americi ima kultni status. Treća je to najrasprostranjenija vinska sorta i čini 23% ukupne proizvodnje vina u SAD-u. Proizvodi ga više od 250 vinara i buteljira u preko 4.800 različitih etiketa. Ta popularnost  rezultirala je 1991. osnivanjem neprofitne organizacije Zinfandel Advocates and Producers (ZAP) koja okuplja ljubitelje i proizvođače zinfandela, a cilj im je promocija te vinske sorte kroz seminare, edukacije i kušanja. Amerikanci su zinfandel smatrali svojom sortom i htjeli su je kao takvu zaštititi 2001. godine. Nakon dugogodišnjeg istraživanja podrijetla najpopularnije američke sorte prof. Carole Meridith s američkog sveučilišta u Davisu potvrdila je da je talijanski primitivo genetički istovjetan zinfandelu, te da je hrvatski plavac mali genetički sličan toj sorti. Tada je znala da korijene zinfandela treba tražiti u Dalmaciji. Istovremeno, stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. Maletić i prof. Pejić, pokušavaju DNK metodom dokazati i zaštititi autohtonost plavca malog. Krajem 2001. godine, nakon obilaska starih dalmatinskih vinograda i prikupljenih više od 150 različitih uzoraka listova loze, američko-hrvatska ekipa znanstvenika pronalazi identičan genetski profil – kaštelanski crljenak. Tajna je konačno otkrivena: zinfandelovi korijeni nađeni su u Kaštelima. Zinfandel je zapravo kaštelanski crljenak i prema pisanim podacima uzgajan je još od 15. stoljeća u Dalmaciji pod imenom tribidrag ili pribidrag. Pod imenom zinfandel ova se vinska sorta do danas naselila diljem svjetskih vinograda od Južnoafričke Republike, Indije, Novog Zelanda, Australije, Čilea do Argentine, te pod imenom primitivo u Italiji, a kratošija je ime pod kojim je poznaju u Crnoj Gori i Makedoniji. U Hrvatskoj je 2001. godine najrasprostranjenija crvena sorta bio plavac mali, dok u isto vrijeme niti jedan vinar nije buteljirao tribidrag ili crljenak kaštelanski, najčešće se ta sorta miješala s drugim sortama u raznim crvenim kupažama. Što se plavca malog tiče, on je i danas na istim pozicijama, a tribidrag je konačno dobio svoje mjesto pod hrvatskim suncem – čak desetak vinara počelo je puniti butelje ovom zaboravljenom sortom.

Riješen misterij
Zinfandel je autohtona hrvatska vinska sorta

Idućih godina ta će se brojka povećavati kako se povećavaju i dolaze u rod nasadi tribidraga od okolice Zadra pa sve do Pelješca i Konavala. Knjigu ‘Wine grapes’ nazivaju i biblijom svjetskih vina jer na 1200 stranica opisuje 1368 poznatih vinskih sorti, a čak pet stranica posvećeno je baš tribidragu. Autorica knjige, Jancis Robinson fascinaciju ovom sortom pokazala je i kada je na promociji svoje knjige u Londonu, za svjetsku ‘vinsku kremu’ odabrala od svih 1368 sorti baš tribidrag među devet vina koja su njeni uzvanici kušali. I nije samo ona fascinirana tribidragom. Prof. Carole Meridith koja je sudjelovala u genetskim istraživanjima i dokazivanjima porijekla zinfandela prva je američka vinarka koja je na svoju etiketu umjesto zinfandel napisala tribidrag. Obitelj i povijest tribidraga, njegovo putovanje, prilagođavanje i modificiranje na različitim svjetskim lokacijama bit će tema internacionalne konferencije koju organizira Cro-wine u svibnju 2017. godine u Splitu. Konferencija ‘Ja sam tribidrag’ okupit će relevantne svjetske i domaće vinske stručnjake i znalce u zemlji iz koje je tribidrag otišao i rasprostranio se po cijelom svijetu, a povodom toga u Splitu će se 2017. degustirati tribidrazi (ma kako god ih nazivali) iz cijelog svijeta.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Plovidba

Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte južni dio zadarskog arhipelaga, uz …

Ljetni broj Yachts Croatia Jahting

Ljetni broj u prodaji: Optimizam koji na najbolji način odražava naš Yachts style

Od 10. srpnja u prodaji je ljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina na 292 stranice na hrvatskom i engleskom jeziku s prilozima Superyachts i Yachts …

Krk Destinacije

Krk: Vodič kroz skriveni nautički i gastronomski raj

Vodimo vas na turu kroz i oko Krka, jer za one nautičare kojima Krk nije lako dostupan ovaj kvarnerski otok ostaje nekako izvan radara, pa …

Yachts Croatia 62 Cover Mockup Jahting

Novi broj u prodaji: Prekrasni Pershing 8X, gastro Baskija i vodič kroz Krk

Od 12. ožujka u prodaji je proljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina br. 62. Otvaramo sezonu s pet testova S proljetnim izdanjem na neki način …

Baskija Naslovna Putovanja

Baskija: Putovanje u gastronomsko središte svijeta

Iako će mnogi veliki chefovi reći da su prvo Baski, a tek onda kuhari, što dovoljno govori o njihovu nacionalnom ponosu, ovdje svi dobro kuhaju …

Gault&Millau 2020 Gastronomija

Gault&Millau Croatia: Novo izdanje vodiča i prestižne nagrade

U Esplanade Zagreb Hotelu je održana gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. Ovaj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan …

Ribco Seafarer 33 na testu Testovi

Ribco Seafarer 33 na testu: Gumenjak s X-faktorom

Ribco Seafarer 33 atraktivno je dizajniran brod od gotovo 10 metara koji može služiti kao luksuzan tender ili dnevni cruiser za četiri osobe Grčki proizvođač …

Last minute čarter u Hrvatskoj Sunseeker 34M Cassiopeia Jahting

Last minute čarter u Hrvatskoj: Brodovi za najam u drugom tjednu kolovoza

 Za drugi tjedan kolovoza pripremili smo sedam ponuda za last minute čarter u Hrvatskoj. Na listi Yachtsa Croatia tri su katamarana, tri jedrilice i jedna …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Azimut Atlantis 45 na testuCruising Testovi

Azimut Atlantis 45 na testu: Sportski duh u obiteljskom kruzeru

Ono po čemu se Azimut Atlantis 45 ističe definitivno su vanjske površine, gdje se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja …

One&Only Portonovi Chenot Espace Wellness Putovanja

Chenot Espace: Revolucionarni pristup zdravom življenju u resortu One&Only Portonovi

Novi luksuzni resort na Jadranu One&Only Portonovi gostima će nuditi vrhunske tretmane i sveobuhvatni wellness zahvaljujući partnerstvu s brendom Chenot Idilično smješten u bokokotorskom zaljevu, …

Last Minute Charter Deals Ferretti 760 Jahting

Sedam last minute čarter ponuda za početak kolovoza

Početak kolovoza je za čarter u Hrvatskoj špica sezone. Za prvi tjedan kolovoza (od 1. do 8.) pripremili smo sedam last minute čarter ponuda u …

Scroll to Top Skip to content