Restoran AlpiNN: Planina à la carte

6 MINUTES READ
00:01:52

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s nekih od 1600 farmi i obiteljskih gospodarstava u užoj regiji

Ove smo godine posjetili Južni Tirol i ljeti i zimi, i teško je reći kada je više očaravajući. Neprebrojive nijanse zelene penju se strmim planinama sve do vrhova koji paraju oblake, podno njih blaženo pasu krave, tek se čuje koji pas i ‘klepetuše’, sve ostalo je mir i živ pjev prirode.

Chef Norbert Niederkofler ovdje je institucija

Ovo je fotografija Chef Norbert Niederkofler AlpiNN
Chef Norbert Niederkofler priželjkivao je jednoga dana otvoriti mjesto u kojem će se uz pristupačne cijene moći uživati u lokalnoj kuhinji s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama

Ljeti je vrlo dinamično. Iako je godina bila jedinstvena zbog situacije s koronavirusom, gostiju nije manjkalo. Od ranog jutra su u šetnji, pripremama za penjanje planinama, čisti i uredno složeni bicikli čekaju ih ispred hotela, igra se golf, neki se sunčaju ili ispijaju kavu uz vanjski bazen.

Podno vas su skijališta i visoke guste šume, dok polivalentnost prirodne svjetlosti i drva stvara topao ugođaj restoranskog interijera i sve zajedno čini skladan i tako ugodan prostor

Vrijeme je ugodno, a mi orni za opuštenu rekreaciju i punjenje novom energijom. Chef Norbert Niederkofler ovdje je svojevrsna institucija. Ne samo zato što je jedini chef čiji je restoran St. Hubertus u majušnom seocu San Cassiano nositelj najprestižnije kulinarske nagrade, tri Michelinove zvjezdice, već je njegova uloga u promociji lokalne kuhinje i proizvoda izuzetna.

Ovo je fotografija chefa Norbert Niederkofler Cook The Mountain Knjiga
Upravo je izišla nova kuharica ‘Cook the Mountain: The Nature Around You’, čiji je autor chef Norbert Niederkofler

Njegov projekt ‘Cook the Mountain’ usko je isprepleten sa svjetski relevantnim festivalom koji je partnerski pokrenuo s Paolom Ferrettiijem ‘CARE’s – The ethical Chef Days’ i koji oko sebe veže brojne male proizvođače iz regije te ih direktno povezuje s najboljim restoranima, hotelima, chefovima.

CARE’s je povezao već više od 20 država i preko 120 chefova, veliki broj novinara, gostiju i glas o visokokvalitetnim namirnicama iz Južnog Tirola odjeknuo je snažno kao jeka među klancima Dolomita. Zimi, Južni Tirol odjenut će svoj bijeli plašt. Tisuće kilometara skijaških staza danju i noću blješte, obasjane snijegom i reflektorima.

U AlpiNN-u je nemoguće kupiti flaširanu vodu, štoviše, voda je vrlo kvalitetna i nude vam ju isključivo iz slavine. Sve s ciljem očuvanja prirodne održivosti i ekološke osviještenosti

AlpiNN na samom vrhu Plan de Corones

Sa skijama na ramenima, zajapurena lica, mladi entuzijasti vraćaju se k svojim hotelima, apartmanima, iz čijih dimnjaka vijori sivi dim, a tople drvene kućice kao sa slike kakvog naivnog slikara savršeno su razbacane po okolnim brdima. Hrvatska skijaška utvrda, Kronplatz, već je niz godina najpopularnije skijalište za naše goste. Domaći ih vole i rado ugošćuju. Upravo je tu, na samom vrhu Plan de Corones, na visini od 2250 metara, Norbert otvorio restoran AlpiNN.

Ovo je fotografija AlpiNN Fine Dining večere s Anom Roš
Ovaj multifunkcionalni prostor prilagođen je održavanju brojnih evenata, kao što su zajedničke gostujuće večere renomiranih svjetskih chefova, i mnogih drugih sudionika CARE’sa, ujedno podupiratelja filozofije ‘zero-location’ kuhinje

Restoran se nalazi u sklopu muzeja planinske fotografije Lumen, koji se proteže na gotovo 1800 četvornih metara čiji je prostor dizajnirao renomirani dizajner Martino Gamper. Naizgled neobična staklena građevina koja izvire iz samog vrha planine i svojim staklenim kubusom ulazi u duboki ambis planinskih klanaca djeluje pomalo nestvarno.

Podno vas su skijališta i visoke guste šume, dok polivalentnost prirodne svjetlosti i drva stvara topao ugođaj restoranskog interijera i sve zajedno čini skladan i tako ugodan prostor. Skijaši su ovdje apsolutno dobrodošli s obzirom na to da je i ulaz u restoran prilagođen odlaganju skija, a cijene su toliko pristupačne da se ovdje i do šest-sedam puta dnevno u potpunosti ispuni restoran

Otvaranje AlpiNN-a bilo je ostvarenje Norbertova sna. Kako je ‘Cook the Mountain’ vodilja njegove kulinarske filozofije, priželjkivao je jednoga dana otvoriti mjesto u kojem će se uz pristupačne cijene moći uživati u lokalnoj kuhinji s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s nekih od 1600 farmi i obiteljskih gospodarstava u užoj regiji.

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Priroda Na Tanjuru 00

Ovo je fotografija AlpiNN Gljive Na Tanjuru 00

Pomislili biste da zimi ovdje nema ničega osim snijega, no uvjeravaju nas da čak i tada, uz pomoć lokalne zajednice, dolaze do dovoljno namirnica za sve svoje restorane

Također, ovaj multifunkcionalni prostor prilagođen je održavanju brojnih evenata, kao što su zajedničke gostujuće večere renomiranih svjetskih chefova, poput Virgilija Martineza, Ane Roš, Manu Buffare, Dominique Crenn, Jocka Zonfrilla, Clare Smith i mnogih drugih sudionika CARE’sa, ujedno podupiratelja filozofije ‘zero-location’ kuhinje. S obzirom na to da su održivost i upotreba lokalnih namirnica egzaktni na jelovniku, jasno su istaknuti uzgajivači, proizvođači, obiteljska gospodarstva uz pojedina jela te podno menija.

Skijaši su ovdje apsolutno dobrodošli s obzirom na to da je i ulaz u restoran prilagođen odlaganju skija, a cijene su toliko pristupačne da se ovdje i do šest-sedam puta dnevno u potpunosti ispuni restoran

Moj prvi susret s chefom Norbertom Niederkoflerom zbio se prije 2008. godine, godinu nakon što je dobio drugu Michelinovu zvjezdicu u restoranu St. Hubertus u San Cassianu, udaljenom 40-ak minuta vožnje od Kronplatza i Brunica.

Restoran koji slavi Dolomite

St. Hubertus se nalazi unutar luksuznog hotela s pet zvjezdica Rosa Alpina i tada je bio poznat po raskošnim večerama i obilju skupocjenih namirnica koje su dolazile diljem svijeta. Od foie gras do kavijara, kamenica, vrhunskih komada mesa, no Norbert se nije osjećao ispunjen bez obzira na uspjeh koji ga je pratio. Odlučno je stao pred obitelj Pizzinini, vlasnike Rose Alpine, i rekao da želi temeljit zaokret u svom restoranu.

Ovo je fotografija Chef Niederkofle

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Lokalne Namirnice Gljive
Restoran AlpiNN drži se pravila 100 posto iskorištenja svake namirnice, tako da ne odbacuju niti jedan dio već mu pronalaze mjesto u fine diningu ili bistrou

S obzirom na to da je rođen 1961. godine u Luttachu, seocu u srcu Dolomita, te odrastao kao dijete roditelja koji su posjedovali i upravljali hotelom, izgarao je za konceptom koji će u skladu s prirodom restoranu, a tako i hotelu, dati novo ruho i privući još više zaljubljenika u ove fascinantne planine.

Tradicija hotela Rosa Alpina seže od 1850., kada je tu postavljen prvi kamen, a važan trenutak dogodio se 1939., kada ga preuzima obitelj Pizzinini

S punim povjerenjem u svog chefa kuhinje mijenjaju filozofiju restorana, što je kasnije dovelo i do treće Michelinove zvjezdice. Štoviše, St. Hubertus je poznat kao rasadnik vrhunskih mladih chefova koje Norbert dalje regrutira i pomože im postaviti vlastite projekte. Osim u AlpiNN-u, gdje kuhinju vodi mladi Fabio Curreli, tako i u samom centru Brunica jedan od njegovih mladih sous-chefova Thomas Gantioler vodi izvrstan bistro B.Local, u kojem također prezentiraju lokalnu kuhinju s namirnicama iz južnog Tirola, a sve pod blagoslovom i potporom chefa Norberta.

Ovo je fotografija AlpiNN Restaurant 00

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Kronplatz
Naizgled neobična staklena građevina koja izvire iz samog vrha planine i svojim staklenim kubusom ulazi u duboki ambis planinskih klanaca djeluje pomalo nestvarno

U AlpiNN-u vrijedi pravilo 100 posto iskorištenja svake namirnice, tako da ne odbacuju niti jedan dio, već mu pronalaze mjesto u fine diningu ili bistrou. Ovdje je nemoguće kupiti flaširanu vodu, štoviše, voda je vrlo kvalitetna i nude vam ju isključivo iz slavine. Sve s ciljem očuvanja prirodne održivosti i ekološke osviještenosti.

Jelovnik čine à la carte kao i tri opcije degustacijskog menija te meni za djecu. Od jezerskih pastrva do lokalne govedine, divljači, fantastičnih sireva, povrća, samoniklog bilja i šumskog voća, raskošan meni prati i nemala vinska karta s prvenstveno lokalnim vinima, ali i iz ostalih talijanskih regija te Austrije, Slovenije i Francuske

Kronplatz će i dalje biti omiljena skijaška destinacija ne samo Hrvata koji ga pohode u velikom broju iz godine u godinu, a vjerujemo da će tako i AlpiNN postati njihov omiljeni restoran ne samo zbog izvrsne hrane već svega što nudi ne bi li razmazio i ugodio svojim gostima. Prvi snijeg je već pao, vatra u kaminu pucketa, a nasmijana lica domaćina vas nestrpljivo očekuju.

Tekst Hrvoje Petrić

Fotografije AlpiNN/Paolo Riolzi, Alex-Moling, Francesco Ferretti, Luca Dal Gesso, Studio Ignatov

Video AlpiNN

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Gastronomija

Kreće 9. izdanje festivala Taste the Mediterranean

Split će od 6. do 9. listopada postati gastronomsko središte Mediterana. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean u grad podno Marijana dovodi vrhunske svjetske i domaće …

ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Ovo je fotografija najboljih restorana južnog Jadrana Gastronomija

Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Gastronomija

Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Ovo je fotografija jahte Prestige X70 Testovi

Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se …

Ovo je fotografija novog modela Sealine S390 Jahting

Sealine serija S-line nadopunjena modelom S390

Sealine popunjava prazninu između modela S335 i S430 predstavljanjem novog modela S390 u svojoj sportskoj seriji S-line S390 je savršena ljetna jahta nešto kraća od …

Scroll to Top