Restoran AlpiNN: Planina à la carte

6 MINUTES READ
00:01:52

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s nekih od 1600 farmi i obiteljskih gospodarstava u užoj regiji

Ove smo godine posjetili Južni Tirol i ljeti i zimi, i teško je reći kada je više očaravajući. Neprebrojive nijanse zelene penju se strmim planinama sve do vrhova koji paraju oblake, podno njih blaženo pasu krave, tek se čuje koji pas i ‘klepetuše’, sve ostalo je mir i živ pjev prirode.

Chef Norbert Niederkofler ovdje je institucija

Ovo je fotografija Chef Norbert Niederkofler AlpiNN
Chef Norbert Niederkofler priželjkivao je jednoga dana otvoriti mjesto u kojem će se uz pristupačne cijene moći uživati u lokalnoj kuhinji s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama

Ljeti je vrlo dinamično. Iako je godina bila jedinstvena zbog situacije s koronavirusom, gostiju nije manjkalo. Od ranog jutra su u šetnji, pripremama za penjanje planinama, čisti i uredno složeni bicikli čekaju ih ispred hotela, igra se golf, neki se sunčaju ili ispijaju kavu uz vanjski bazen.

Podno vas su skijališta i visoke guste šume, dok polivalentnost prirodne svjetlosti i drva stvara topao ugođaj restoranskog interijera i sve zajedno čini skladan i tako ugodan prostor

Vrijeme je ugodno, a mi orni za opuštenu rekreaciju i punjenje novom energijom. Chef Norbert Niederkofler ovdje je svojevrsna institucija. Ne samo zato što je jedini chef čiji je restoran St. Hubertus u majušnom seocu San Cassiano nositelj najprestižnije kulinarske nagrade, tri Michelinove zvjezdice, već je njegova uloga u promociji lokalne kuhinje i proizvoda izuzetna.

Ovo je fotografija chefa Norbert Niederkofler Cook The Mountain Knjiga
Upravo je izišla nova kuharica ‘Cook the Mountain: The Nature Around You’, čiji je autor chef Norbert Niederkofler

Njegov projekt ‘Cook the Mountain’ usko je isprepleten sa svjetski relevantnim festivalom koji je partnerski pokrenuo s Paolom Ferrettiijem ‘CARE’s – The ethical Chef Days’ i koji oko sebe veže brojne male proizvođače iz regije te ih direktno povezuje s najboljim restoranima, hotelima, chefovima.

CARE’s je povezao već više od 20 država i preko 120 chefova, veliki broj novinara, gostiju i glas o visokokvalitetnim namirnicama iz Južnog Tirola odjeknuo je snažno kao jeka među klancima Dolomita. Zimi, Južni Tirol odjenut će svoj bijeli plašt. Tisuće kilometara skijaških staza danju i noću blješte, obasjane snijegom i reflektorima.

U AlpiNN-u je nemoguće kupiti flaširanu vodu, štoviše, voda je vrlo kvalitetna i nude vam ju isključivo iz slavine. Sve s ciljem očuvanja prirodne održivosti i ekološke osviještenosti

AlpiNN na samom vrhu Plan de Corones

Sa skijama na ramenima, zajapurena lica, mladi entuzijasti vraćaju se k svojim hotelima, apartmanima, iz čijih dimnjaka vijori sivi dim, a tople drvene kućice kao sa slike kakvog naivnog slikara savršeno su razbacane po okolnim brdima. Hrvatska skijaška utvrda, Kronplatz, već je niz godina najpopularnije skijalište za naše goste. Domaći ih vole i rado ugošćuju. Upravo je tu, na samom vrhu Plan de Corones, na visini od 2250 metara, Norbert otvorio restoran AlpiNN.

Ovo je fotografija AlpiNN Fine Dining večere s Anom Roš
Ovaj multifunkcionalni prostor prilagođen je održavanju brojnih evenata, kao što su zajedničke gostujuće večere renomiranih svjetskih chefova, i mnogih drugih sudionika CARE’sa, ujedno podupiratelja filozofije ‘zero-location’ kuhinje

Restoran se nalazi u sklopu muzeja planinske fotografije Lumen, koji se proteže na gotovo 1800 četvornih metara čiji je prostor dizajnirao renomirani dizajner Martino Gamper. Naizgled neobična staklena građevina koja izvire iz samog vrha planine i svojim staklenim kubusom ulazi u duboki ambis planinskih klanaca djeluje pomalo nestvarno.

Podno vas su skijališta i visoke guste šume, dok polivalentnost prirodne svjetlosti i drva stvara topao ugođaj restoranskog interijera i sve zajedno čini skladan i tako ugodan prostor. Skijaši su ovdje apsolutno dobrodošli s obzirom na to da je i ulaz u restoran prilagođen odlaganju skija, a cijene su toliko pristupačne da se ovdje i do šest-sedam puta dnevno u potpunosti ispuni restoran

Otvaranje AlpiNN-a bilo je ostvarenje Norbertova sna. Kako je ‘Cook the Mountain’ vodilja njegove kulinarske filozofije, priželjkivao je jednoga dana otvoriti mjesto u kojem će se uz pristupačne cijene moći uživati u lokalnoj kuhinji s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s nekih od 1600 farmi i obiteljskih gospodarstava u užoj regiji.

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Priroda Na Tanjuru 00

Ovo je fotografija AlpiNN Gljive Na Tanjuru 00

Pomislili biste da zimi ovdje nema ničega osim snijega, no uvjeravaju nas da čak i tada, uz pomoć lokalne zajednice, dolaze do dovoljno namirnica za sve svoje restorane

Također, ovaj multifunkcionalni prostor prilagođen je održavanju brojnih evenata, kao što su zajedničke gostujuće večere renomiranih svjetskih chefova, poput Virgilija Martineza, Ane Roš, Manu Buffare, Dominique Crenn, Jocka Zonfrilla, Clare Smith i mnogih drugih sudionika CARE’sa, ujedno podupiratelja filozofije ‘zero-location’ kuhinje. S obzirom na to da su održivost i upotreba lokalnih namirnica egzaktni na jelovniku, jasno su istaknuti uzgajivači, proizvođači, obiteljska gospodarstva uz pojedina jela te podno menija.

Skijaši su ovdje apsolutno dobrodošli s obzirom na to da je i ulaz u restoran prilagođen odlaganju skija, a cijene su toliko pristupačne da se ovdje i do šest-sedam puta dnevno u potpunosti ispuni restoran

Moj prvi susret s chefom Norbertom Niederkoflerom zbio se prije 2008. godine, godinu nakon što je dobio drugu Michelinovu zvjezdicu u restoranu St. Hubertus u San Cassianu, udaljenom 40-ak minuta vožnje od Kronplatza i Brunica.

Restoran koji slavi Dolomite

St. Hubertus se nalazi unutar luksuznog hotela s pet zvjezdica Rosa Alpina i tada je bio poznat po raskošnim večerama i obilju skupocjenih namirnica koje su dolazile diljem svijeta. Od foie gras do kavijara, kamenica, vrhunskih komada mesa, no Norbert se nije osjećao ispunjen bez obzira na uspjeh koji ga je pratio. Odlučno je stao pred obitelj Pizzinini, vlasnike Rose Alpine, i rekao da želi temeljit zaokret u svom restoranu.

Ovo je fotografija Chef Niederkofle

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Lokalne Namirnice Gljive
Restoran AlpiNN drži se pravila 100 posto iskorištenja svake namirnice, tako da ne odbacuju niti jedan dio već mu pronalaze mjesto u fine diningu ili bistrou

S obzirom na to da je rođen 1961. godine u Luttachu, seocu u srcu Dolomita, te odrastao kao dijete roditelja koji su posjedovali i upravljali hotelom, izgarao je za konceptom koji će u skladu s prirodom restoranu, a tako i hotelu, dati novo ruho i privući još više zaljubljenika u ove fascinantne planine.

Tradicija hotela Rosa Alpina seže od 1850., kada je tu postavljen prvi kamen, a važan trenutak dogodio se 1939., kada ga preuzima obitelj Pizzinini

S punim povjerenjem u svog chefa kuhinje mijenjaju filozofiju restorana, što je kasnije dovelo i do treće Michelinove zvjezdice. Štoviše, St. Hubertus je poznat kao rasadnik vrhunskih mladih chefova koje Norbert dalje regrutira i pomože im postaviti vlastite projekte. Osim u AlpiNN-u, gdje kuhinju vodi mladi Fabio Curreli, tako i u samom centru Brunica jedan od njegovih mladih sous-chefova Thomas Gantioler vodi izvrstan bistro B.Local, u kojem također prezentiraju lokalnu kuhinju s namirnicama iz južnog Tirola, a sve pod blagoslovom i potporom chefa Norberta.

Ovo je fotografija AlpiNN Restaurant 00

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Kronplatz
Naizgled neobična staklena građevina koja izvire iz samog vrha planine i svojim staklenim kubusom ulazi u duboki ambis planinskih klanaca djeluje pomalo nestvarno

U AlpiNN-u vrijedi pravilo 100 posto iskorištenja svake namirnice, tako da ne odbacuju niti jedan dio, već mu pronalaze mjesto u fine diningu ili bistrou. Ovdje je nemoguće kupiti flaširanu vodu, štoviše, voda je vrlo kvalitetna i nude vam ju isključivo iz slavine. Sve s ciljem očuvanja prirodne održivosti i ekološke osviještenosti.

Jelovnik čine à la carte kao i tri opcije degustacijskog menija te meni za djecu. Od jezerskih pastrva do lokalne govedine, divljači, fantastičnih sireva, povrća, samoniklog bilja i šumskog voća, raskošan meni prati i nemala vinska karta s prvenstveno lokalnim vinima, ali i iz ostalih talijanskih regija te Austrije, Slovenije i Francuske

Kronplatz će i dalje biti omiljena skijaška destinacija ne samo Hrvata koji ga pohode u velikom broju iz godine u godinu, a vjerujemo da će tako i AlpiNN postati njihov omiljeni restoran ne samo zbog izvrsne hrane već svega što nudi ne bi li razmazio i ugodio svojim gostima. Prvi snijeg je već pao, vatra u kaminu pucketa, a nasmijana lica domaćina vas nestrpljivo očekuju.

Tekst Hrvoje Petrić

Fotografije AlpiNN/Paolo Riolzi, Alex-Moling, Francesco Ferretti, Luca Dal Gesso, Studio Ignatov

Video AlpiNN

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija otok Žut Destinacije

Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Za otok Žut vrijedi pravilo: svaka uvala je lučica, a i gotovo u svakoj naći ćete dobru konobu s izvrsnom ponudom domaće kužine, začinjene vrsnim …

Ovo je fotografija žene u gastronomiji Gastronomija

Žene u gastronomiji: Moćna manjina

U vrhunskoj gastronomiji dominiraju muškarci čiji su kulinarski svjetonazor uglavnom oblikovale njihove majke i bake. I premda se mnoge mlade žene školuju za vođenje kuhinja …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Slika Restoran Alchemist Luksuz

Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je …

Istarska Kuhinja Fuzi S Tartufima 01 Gastronomija

Istarski gastronomski gušti za jesenski blues

Istarska kuhinja je kao stvorena za upoznavanje s početkom jeseni. Mirisna jela i zlatom obojeno lišće, kišni prozori i pletene dekice u toplini doma samo …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji su omogućili …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Ovo je fotografija Luna Rossa Prada Cup Sport

Luna Rossa osvojila Prada Cup: Viva Italia!

Luna Rossa pobijedila je britanski Ineos Team UK 7-1 i osvojila Prada Cup. Time su Talijani postali službeni izazivač za 36. America’s Cup koji počinje …

Ovo je fotografija Manta Resorta Tanzania podvodni hoteli Putovanja

Podvodni hoteli: 20.000 milja pod morem

Ovi podvodni hoteli na listi Yachtsa pružaju vam uvid u u sva čuda morskog svijeta i potpuno novo iskustvo odmora Svi volimo sobe s pogledom. …

Ovo je fotografija eco jahte Soel Senses Jahting

Četiri eko jahte za budućnost nautike

Pokretani prirodnim izvorima energije i građeni sa strašću, ove ekološke jahte trebali bi plovidbu pretvoriti u luksuzno, ali i tiho i mirno iskustvo koje, prije …

Ovo je fotografija novi Magellano 66 Jahting

Novi Azimut Magellano 66 stiže na proljeće

Kolekcija Magellano ostaje pod svjetlima pozornice još malo, s prvim primjerkom novog modela Azimut Magellano 66, koji će na vodu u proljeće – a to …

Scroll to Top