Restoran AlpiNN: Planina à la carte

6 MINUTES READ
00:01:52

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s nekih od 1600 farmi i obiteljskih gospodarstava u užoj regiji

Ove smo godine posjetili Južni Tirol i ljeti i zimi, i teško je reći kada je više očaravajući. Neprebrojive nijanse zelene penju se strmim planinama sve do vrhova koji paraju oblake, podno njih blaženo pasu krave, tek se čuje koji pas i ‘klepetuše’, sve ostalo je mir i živ pjev prirode.

Chef Norbert Niederkofler ovdje je institucija

Ovo je fotografija Chef Norbert Niederkofler AlpiNN
Chef Norbert Niederkofler priželjkivao je jednoga dana otvoriti mjesto u kojem će se uz pristupačne cijene moći uživati u lokalnoj kuhinji s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama

Ljeti je vrlo dinamično. Iako je godina bila jedinstvena zbog situacije s koronavirusom, gostiju nije manjkalo. Od ranog jutra su u šetnji, pripremama za penjanje planinama, čisti i uredno složeni bicikli čekaju ih ispred hotela, igra se golf, neki se sunčaju ili ispijaju kavu uz vanjski bazen.

Podno vas su skijališta i visoke guste šume, dok polivalentnost prirodne svjetlosti i drva stvara topao ugođaj restoranskog interijera i sve zajedno čini skladan i tako ugodan prostor

Vrijeme je ugodno, a mi orni za opuštenu rekreaciju i punjenje novom energijom. Chef Norbert Niederkofler ovdje je svojevrsna institucija. Ne samo zato što je jedini chef čiji je restoran St. Hubertus u majušnom seocu San Cassiano nositelj najprestižnije kulinarske nagrade, tri Michelinove zvjezdice, već je njegova uloga u promociji lokalne kuhinje i proizvoda izuzetna.

Ovo je fotografija chefa Norbert Niederkofler Cook The Mountain Knjiga
Upravo je izišla nova kuharica ‘Cook the Mountain: The Nature Around You’, čiji je autor chef Norbert Niederkofler

Njegov projekt ‘Cook the Mountain’ usko je isprepleten sa svjetski relevantnim festivalom koji je partnerski pokrenuo s Paolom Ferrettiijem ‘CARE’s – The ethical Chef Days’ i koji oko sebe veže brojne male proizvođače iz regije te ih direktno povezuje s najboljim restoranima, hotelima, chefovima.

CARE’s je povezao već više od 20 država i preko 120 chefova, veliki broj novinara, gostiju i glas o visokokvalitetnim namirnicama iz Južnog Tirola odjeknuo je snažno kao jeka među klancima Dolomita. Zimi, Južni Tirol odjenut će svoj bijeli plašt. Tisuće kilometara skijaških staza danju i noću blješte, obasjane snijegom i reflektorima.

U AlpiNN-u je nemoguće kupiti flaširanu vodu, štoviše, voda je vrlo kvalitetna i nude vam ju isključivo iz slavine. Sve s ciljem očuvanja prirodne održivosti i ekološke osviještenosti

AlpiNN na samom vrhu Plan de Corones

Sa skijama na ramenima, zajapurena lica, mladi entuzijasti vraćaju se k svojim hotelima, apartmanima, iz čijih dimnjaka vijori sivi dim, a tople drvene kućice kao sa slike kakvog naivnog slikara savršeno su razbacane po okolnim brdima. Hrvatska skijaška utvrda, Kronplatz, već je niz godina najpopularnije skijalište za naše goste. Domaći ih vole i rado ugošćuju. Upravo je tu, na samom vrhu Plan de Corones, na visini od 2250 metara, Norbert otvorio restoran AlpiNN.

Ovo je fotografija AlpiNN Fine Dining večere s Anom Roš
Ovaj multifunkcionalni prostor prilagođen je održavanju brojnih evenata, kao što su zajedničke gostujuće večere renomiranih svjetskih chefova, i mnogih drugih sudionika CARE’sa, ujedno podupiratelja filozofije ‘zero-location’ kuhinje

Restoran se nalazi u sklopu muzeja planinske fotografije Lumen, koji se proteže na gotovo 1800 četvornih metara čiji je prostor dizajnirao renomirani dizajner Martino Gamper. Naizgled neobična staklena građevina koja izvire iz samog vrha planine i svojim staklenim kubusom ulazi u duboki ambis planinskih klanaca djeluje pomalo nestvarno.

Podno vas su skijališta i visoke guste šume, dok polivalentnost prirodne svjetlosti i drva stvara topao ugođaj restoranskog interijera i sve zajedno čini skladan i tako ugodan prostor. Skijaši su ovdje apsolutno dobrodošli s obzirom na to da je i ulaz u restoran prilagođen odlaganju skija, a cijene su toliko pristupačne da se ovdje i do šest-sedam puta dnevno u potpunosti ispuni restoran

Otvaranje AlpiNN-a bilo je ostvarenje Norbertova sna. Kako je ‘Cook the Mountain’ vodilja njegove kulinarske filozofije, priželjkivao je jednoga dana otvoriti mjesto u kojem će se uz pristupačne cijene moći uživati u lokalnoj kuhinji s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s nekih od 1600 farmi i obiteljskih gospodarstava u užoj regiji.

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Priroda Na Tanjuru 00

Ovo je fotografija AlpiNN Gljive Na Tanjuru 00

Pomislili biste da zimi ovdje nema ničega osim snijega, no uvjeravaju nas da čak i tada, uz pomoć lokalne zajednice, dolaze do dovoljno namirnica za sve svoje restorane

Također, ovaj multifunkcionalni prostor prilagođen je održavanju brojnih evenata, kao što su zajedničke gostujuće večere renomiranih svjetskih chefova, poput Virgilija Martineza, Ane Roš, Manu Buffare, Dominique Crenn, Jocka Zonfrilla, Clare Smith i mnogih drugih sudionika CARE’sa, ujedno podupiratelja filozofije ‘zero-location’ kuhinje. S obzirom na to da su održivost i upotreba lokalnih namirnica egzaktni na jelovniku, jasno su istaknuti uzgajivači, proizvođači, obiteljska gospodarstva uz pojedina jela te podno menija.

Skijaši su ovdje apsolutno dobrodošli s obzirom na to da je i ulaz u restoran prilagođen odlaganju skija, a cijene su toliko pristupačne da se ovdje i do šest-sedam puta dnevno u potpunosti ispuni restoran

Moj prvi susret s chefom Norbertom Niederkoflerom zbio se prije 2008. godine, godinu nakon što je dobio drugu Michelinovu zvjezdicu u restoranu St. Hubertus u San Cassianu, udaljenom 40-ak minuta vožnje od Kronplatza i Brunica.

Restoran koji slavi Dolomite

St. Hubertus se nalazi unutar luksuznog hotela s pet zvjezdica Rosa Alpina i tada je bio poznat po raskošnim večerama i obilju skupocjenih namirnica koje su dolazile diljem svijeta. Od foie gras do kavijara, kamenica, vrhunskih komada mesa, no Norbert se nije osjećao ispunjen bez obzira na uspjeh koji ga je pratio. Odlučno je stao pred obitelj Pizzinini, vlasnike Rose Alpine, i rekao da želi temeljit zaokret u svom restoranu.

Ovo je fotografija Chef Niederkofle

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Lokalne Namirnice Gljive
Restoran AlpiNN drži se pravila 100 posto iskorištenja svake namirnice, tako da ne odbacuju niti jedan dio već mu pronalaze mjesto u fine diningu ili bistrou

S obzirom na to da je rođen 1961. godine u Luttachu, seocu u srcu Dolomita, te odrastao kao dijete roditelja koji su posjedovali i upravljali hotelom, izgarao je za konceptom koji će u skladu s prirodom restoranu, a tako i hotelu, dati novo ruho i privući još više zaljubljenika u ove fascinantne planine.

Tradicija hotela Rosa Alpina seže od 1850., kada je tu postavljen prvi kamen, a važan trenutak dogodio se 1939., kada ga preuzima obitelj Pizzinini

S punim povjerenjem u svog chefa kuhinje mijenjaju filozofiju restorana, što je kasnije dovelo i do treće Michelinove zvjezdice. Štoviše, St. Hubertus je poznat kao rasadnik vrhunskih mladih chefova koje Norbert dalje regrutira i pomože im postaviti vlastite projekte. Osim u AlpiNN-u, gdje kuhinju vodi mladi Fabio Curreli, tako i u samom centru Brunica jedan od njegovih mladih sous-chefova Thomas Gantioler vodi izvrstan bistro B.Local, u kojem također prezentiraju lokalnu kuhinju s namirnicama iz južnog Tirola, a sve pod blagoslovom i potporom chefa Norberta.

Ovo je fotografija AlpiNN Restaurant 00

Ovo je fotografija AlpiNN Restoran Kronplatz
Naizgled neobična staklena građevina koja izvire iz samog vrha planine i svojim staklenim kubusom ulazi u duboki ambis planinskih klanaca djeluje pomalo nestvarno

U AlpiNN-u vrijedi pravilo 100 posto iskorištenja svake namirnice, tako da ne odbacuju niti jedan dio, već mu pronalaze mjesto u fine diningu ili bistrou. Ovdje je nemoguće kupiti flaširanu vodu, štoviše, voda je vrlo kvalitetna i nude vam ju isključivo iz slavine. Sve s ciljem očuvanja prirodne održivosti i ekološke osviještenosti.

Jelovnik čine à la carte kao i tri opcije degustacijskog menija te meni za djecu. Od jezerskih pastrva do lokalne govedine, divljači, fantastičnih sireva, povrća, samoniklog bilja i šumskog voća, raskošan meni prati i nemala vinska karta s prvenstveno lokalnim vinima, ali i iz ostalih talijanskih regija te Austrije, Slovenije i Francuske

Kronplatz će i dalje biti omiljena skijaška destinacija ne samo Hrvata koji ga pohode u velikom broju iz godine u godinu, a vjerujemo da će tako i AlpiNN postati njihov omiljeni restoran ne samo zbog izvrsne hrane već svega što nudi ne bi li razmazio i ugodio svojim gostima. Prvi snijeg je već pao, vatra u kaminu pucketa, a nasmijana lica domaćina vas nestrpljivo očekuju.

Tekst Hrvoje Petrić

Fotografije AlpiNN/Paolo Riolzi, Alex-Moling, Francesco Ferretti, Luca Dal Gesso, Studio Ignatov

Video AlpiNN

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija serviranog jela, Cap Aureo Gastronomija

Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Cap Aureo perjanica je Maistrina restoranskog portfelja i u protekle dvije godine, otkako je otvoren, postavlja visoke standarde fine dining scene. Umješnost visoke kuhinje sazdana …

Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

This is a phototography of Tapasake Club Montenegro Luksuz

Tapasake Club nova je jahting destinacija

Tapasake Club je novi restoran u srcu resorta One&Only Portonovi koji kombinira vrhunsku uslugu sa šik okruženjem inspiriranim Jadranom Uspješno otvaranje One&Only Portonovi resorta u …

This is photo of a Bloc Outdoor, furniture design Luksuz

Savršena definicija kulture života na otvorenom

Svaki komad Bloc Outdoor brenda krasi sofisticirani dizajn u nekoliko linija, koje zadovoljavaju najviši standard luksuznog životnog stila, vrhunska kvaliteta posebno tretiranog afričkog iroko drva …

ovo je fotografija električna dska za surfanje lampuga Jahting

Vodene igračke 21. stoljeća: Sedam električnih daski za surfanje

Električna daska za surfanje je zabavna, sigurna i moćna. Predstavljamo modele kod kojih je dovoljno samo upaliti motor i uživati u vožnji JETSURF Rođen za …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Ovo je fotografija serviranog jela, Cap Aureo Gastronomija

Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Cap Aureo perjanica je Maistrina restoranskog portfelja i u protekle dvije godine, otkako je otvoren, postavlja visoke standarde fine dining scene. Umješnost visoke kuhinje sazdana …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Scroll to Top