Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

3 MINUTES READ

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila

Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je već 2015. uzburkao gastronomske vode s otvaranjem prve inkarnacije Alchemista – posluživši paradu politički nabijenih jela u malom, jedva osvijetljenom gastro-baru za svega 15 gostiju. Prošlog je ljeta chef Munk otvorio obnovljeni Alchemist u Kopenhagenu, dvadeset puta veći od prethodnika, sa željom da pomakne granice koncepta fine dininga.

Alchemist Tastewall 01
Iza masivnih brončanih vrata čeka vas novi pristup fine diningu chefa Rasmusa Munka

‘Osnovna formula jela u restoranu jedva se promijenila u posljednjih stotinu godina – kao da svugdje slijedi isti scenarij. Kad sam počeo razmišljati o tome kako bi kazalište moglo upotpuniti gastronomiju, u suradnji s našom dramaturginjom Louise Rahr Knudsen, shvatio sam da je dramaturgija obroka jednaka dramaturgiji kazališta. Kao chef, u tom sam trenutku shvatio toliko toga o svome poslu’, smatra Munk.

Alchemist se temelji na hrani i filmskom doživljaju

Temelj Alchemista i dalje je hrana, gosti i dalje sjede i uživaju u obroku – ali na tanjurima se odigrava prava drama. Slojevi podteksta i istraživanja na tanjuru govore o pedeset pojmova – komentirajući ozbiljna pitanja, poput prisilnog hranjena životinja na farmama, bacanja hrane ili zagađenja plastikom, uz dašak humora i ‘goste’ poput Andyja Warhola ili duha Kaspera. Munk je svoj novi stil nazvao holistička kuhinja, a kao cilj svojeg rada u gastronomiji navodi poticanje i potporu rasprave o društvenim i etičkim pitanjima, te pružanje kompletnog osjetilnog iskustva – uz zadovoljavanje okusnih pupoljaka, razumije se. Ako ga baš natjerate da opiše novo iskustvo, chef Munk reći će da je filmsko.

Plastic Fantastic 01
Plastic Fantastic
Autumn Kiss 01
Autumn Kiss

Večer u Alchemistu nešto je posve drukčije od posjeta bilo kojem drugom restoranu. Iskustvo je koreografirano, doslovno, a jela nose snažne političke i ekološke poruke

Food For Thought 01
Food For Thought
Amber White 01
Amber White

Večer u Alchemistu nešto je posve drukčije od posjeta bilo kojem drugom restoranu. Iskustvo je koreografirano, doslovno, a jela nose snažne političke i ekološke poruke. Jelovnik je podijeljen na pet činova, a jela prati izbor od tri vina ili tri bezalkoholna pića (kombucha, razvodnjeni kefir ili čaj). Helle Hasting, zadužena za vina, stoji na čelu Alchemistova vinskog podruma s oko 10.000 boca. Jelovnik je zanimljiv poput dnevnih novosti.

‘Želim da se ljudi najedu – a onda počnu razmišljati’

Primjerice, jelo Plastic Fantastic komentira činjenicu da oko trećine bakalara ulovljenog u vodama sjeverne Europe sadrži plastiku. Munk će vam poslužiti bakalar s grilla premazan dimljenom moždinom i ukrašen plastičnim kuglicama – izrađenim od dehidrirane riblje kože. Dramu naglašava arhitektura restorana i uređenje interijera.

Na tri kata Alchemista nalaze se glavna dvorana, natkrivena kupolom nalik na kupole planetarija koje prikazuju noćno nebo, promjera 17,4 m, te prostor površine 220.000 četvornih stopa čiji su zidovi ukrašeni grafitima njujorške umjetnice grafita Lady Aiko. Gosti uživaju u večeri pod zvjezdanim nebom na kojem povremeno zapleše i aurora borealis, ili kao da su u New Yorku, a dojam je upotpunjen koreografijom LED svjetala i zvučnim instalacijama.  Što se tiče zvučnog identiteta, glazbeni producent i skladatelj koji ga je dizajnirao, Lars Bork Andersen, kaže da je želio poslati goste restorana Alchemist na ‘putovanje zvukom kroz mistične prostore’.

Ferran Adria Rasmus Munk 01
Chefovi Ferran Adrià (lijevo) i Rasmus Munk (desno)

Svega sedam mjeseci nakon otvaranja Alchemist je dobio dvije Michelinove zvjezdice. Munk kaže da je budućnost koju želi svom restoranu jednostavna i dalekosežna: ‘Želim da Alchemist nastavi komentirati sadašnjost i potakne promjene koje će odjeknuti u našoj industriji. Želim da se ljudi najedu – a onda počnu razmišljati.’

 Fotografije Ivan Boll, Søren Gammelmark & Claes Bech Poulsen

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Istarska Kuhinja Fuzi S Tartufima 01 Gastronomija

Istarski gastronomski gušti za jesenski blues

Istarska kuhinja je kao stvorena za upoznavanje s početkom jeseni. Mirisna jela i zlatom obojeno lišće, kišni prozori i pletene dekice u toplini doma samo …

Destinacije

Ston: Carstvo povijesti i gastronomije

Možda će vam ‘vrata raja’ zvučati kičasto i pretenciozno, no uzmete li u obzir kako u jednom gradiću imate priliku kušati tri esencijalne, da ne …

Lesic Dimitri Palace Hoteli

Lešić Dimitri Palace: Pomicanje granica izvrsnosti

Lešić Dimitri Palace na Korčuli svojim gostima pruža priliku da iskorače iz užurbane svakodnevice i ponovno pronađu vlastito ja. Budući da hotel ima samo pet …

Hotel Boskinac Pag Gastronomija

Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju Već …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Hotel Ikador Riva Aquariva Hoteli

Hotel Ikador: Savršen bijeg u Dolcevita stilu

Ikador je jedini svjetski hotel koji ima Riva Lounge i Riva Privee, a namijenjen je gostima koji žele pravi hedonistički odmor, vrhunsku uslugu i jedinstveno …

Ovo je fotografija Custom Line Navetta 30 Rovinj 00 Jahting

Svjetska premijera jahte Custom Line Navetta 30 održana u Rovinju

Svjetska premijera jahte Custom Line Navetta 30 održana je u organizaciji kompanije MennYacht Group, jedna od vodećih u nautičkom poslovanju, s više od 25 godina …

boot Düsseldorf 2021. Jahting

Boot Düsseldorf 2021. potvrđen za proljeće

Organizatori sajma Boot Düsseldorf potvrdili su kako će se izdanje za 2021. održati u novom terminu, od 17. do 25. travnja. Originalni datumi (23. do …

Ovo je fotografija Green Sail organizacije o održivosti morskog okoliša Jahting

Green Sail: Internetski tečaj o održivosti mora i morskog okoliša

Green Sail, organizacija koja inicira, razvija i unapređuje ekološke prakse unutar nautičkog sektora s ciljem doprinosa razvoju održivog turizma u Hrvatskoj i Europi, pokrenula je …

Ovo je slika na kojoj je Miva Galerija Vina Moet Luksuz

U potrazi za idealnim poklonom posjetite vinoteku Miva

Ponuda Miva galerija vina zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje ‘finih’ stvari te ćete zasigurno u ovom razdoblju darivanja u Miva ponudi pronaći nešto čime ćete …

Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Optimus Prime moj je novi najbolji prijatelj

U prvom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojoj novoj jedrilici Class 40 koja se zove Optimus Prime Put do mojeg novog broda …

Ovo je fotografija 60 Sunreef Power Eco Jahting

Predstavljen novi 60 Sunreef Power Eco

Model 60 Sunreef Power Eco je svestrana i ekološki odgovorna motorna jahta koju svaki naručitelj može urediti i opremiti prema vlastitim željama i ukusu. Luksuzna …

Scroll to Top