Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

3 MINUTES READ

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila

Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je već 2015. uzburkao gastronomske vode s otvaranjem prve inkarnacije Alchemista – posluživši paradu politički nabijenih jela u malom, jedva osvijetljenom gastro-baru za svega 15 gostiju. Prošlog je ljeta chef Munk otvorio obnovljeni Alchemist u Kopenhagenu, dvadeset puta veći od prethodnika, sa željom da pomakne granice koncepta fine dininga.

Alchemist Tastewall 01
Iza masivnih brončanih vrata čeka vas novi pristup fine diningu chefa Rasmusa Munka

‘Osnovna formula jela u restoranu jedva se promijenila u posljednjih stotinu godina – kao da svugdje slijedi isti scenarij. Kad sam počeo razmišljati o tome kako bi kazalište moglo upotpuniti gastronomiju, u suradnji s našom dramaturginjom Louise Rahr Knudsen, shvatio sam da je dramaturgija obroka jednaka dramaturgiji kazališta. Kao chef, u tom sam trenutku shvatio toliko toga o svome poslu’, smatra Munk.

Alchemist se temelji na hrani i filmskom doživljaju

Temelj Alchemista i dalje je hrana, gosti i dalje sjede i uživaju u obroku – ali na tanjurima se odigrava prava drama. Slojevi podteksta i istraživanja na tanjuru govore o pedeset pojmova – komentirajući ozbiljna pitanja, poput prisilnog hranjena životinja na farmama, bacanja hrane ili zagađenja plastikom, uz dašak humora i ‘goste’ poput Andyja Warhola ili duha Kaspera. Munk je svoj novi stil nazvao holistička kuhinja, a kao cilj svojeg rada u gastronomiji navodi poticanje i potporu rasprave o društvenim i etičkim pitanjima, te pružanje kompletnog osjetilnog iskustva – uz zadovoljavanje okusnih pupoljaka, razumije se. Ako ga baš natjerate da opiše novo iskustvo, chef Munk reći će da je filmsko.

Plastic Fantastic 01
Plastic Fantastic
Autumn Kiss 01
Autumn Kiss

Večer u Alchemistu nešto je posve drukčije od posjeta bilo kojem drugom restoranu. Iskustvo je koreografirano, doslovno, a jela nose snažne političke i ekološke poruke

Food For Thought 01
Food For Thought
Amber White 01
Amber White

Večer u Alchemistu nešto je posve drukčije od posjeta bilo kojem drugom restoranu. Iskustvo je koreografirano, doslovno, a jela nose snažne političke i ekološke poruke. Jelovnik je podijeljen na pet činova, a jela prati izbor od tri vina ili tri bezalkoholna pića (kombucha, razvodnjeni kefir ili čaj). Helle Hasting, zadužena za vina, stoji na čelu Alchemistova vinskog podruma s oko 10.000 boca. Jelovnik je zanimljiv poput dnevnih novosti.

‘Želim da se ljudi najedu – a onda počnu razmišljati’

Primjerice, jelo Plastic Fantastic komentira činjenicu da oko trećine bakalara ulovljenog u vodama sjeverne Europe sadrži plastiku. Munk će vam poslužiti bakalar s grilla premazan dimljenom moždinom i ukrašen plastičnim kuglicama – izrađenim od dehidrirane riblje kože. Dramu naglašava arhitektura restorana i uređenje interijera.

Na tri kata Alchemista nalaze se glavna dvorana, natkrivena kupolom nalik na kupole planetarija koje prikazuju noćno nebo, promjera 17,4 m, te prostor površine 220.000 četvornih stopa čiji su zidovi ukrašeni grafitima njujorške umjetnice grafita Lady Aiko. Gosti uživaju u večeri pod zvjezdanim nebom na kojem povremeno zapleše i aurora borealis, ili kao da su u New Yorku, a dojam je upotpunjen koreografijom LED svjetala i zvučnim instalacijama.  Što se tiče zvučnog identiteta, glazbeni producent i skladatelj koji ga je dizajnirao, Lars Bork Andersen, kaže da je želio poslati goste restorana Alchemist na ‘putovanje zvukom kroz mistične prostore’.

Ferran Adria Rasmus Munk 01
Chefovi Ferran Adrià (lijevo) i Rasmus Munk (desno)

Svega sedam mjeseci nakon otvaranja Alchemist je dobio dvije Michelinove zvjezdice. Munk kaže da je budućnost koju želi svom restoranu jednostavna i dalekosežna: ‘Želim da Alchemist nastavi komentirati sadašnjost i potakne promjene koje će odjeknuti u našoj industriji. Želim da se ljudi najedu – a onda počnu razmišljati.’

 Fotografije Ivan Boll, Søren Gammelmark & Claes Bech Poulsen

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Gastronomija

Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu

U Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada održan je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji je okupio 25 vrhunskih svjetskih i …

ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Ovo je fotografija najboljih restorana južnog Jadrana Gastronomija

Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Gastronomija

Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Scroll to Top