Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

3 MINUTES READ

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila

Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je već 2015. uzburkao gastronomske vode s otvaranjem prve inkarnacije Alchemista – posluživši paradu politički nabijenih jela u malom, jedva osvijetljenom gastro-baru za svega 15 gostiju. Prošlog je ljeta chef Munk otvorio obnovljeni Alchemist u Kopenhagenu, dvadeset puta veći od prethodnika, sa željom da pomakne granice koncepta fine dininga.

Alchemist Tastewall 01
Iza masivnih brončanih vrata čeka vas novi pristup fine diningu chefa Rasmusa Munka

‘Osnovna formula jela u restoranu jedva se promijenila u posljednjih stotinu godina – kao da svugdje slijedi isti scenarij. Kad sam počeo razmišljati o tome kako bi kazalište moglo upotpuniti gastronomiju, u suradnji s našom dramaturginjom Louise Rahr Knudsen, shvatio sam da je dramaturgija obroka jednaka dramaturgiji kazališta. Kao chef, u tom sam trenutku shvatio toliko toga o svome poslu’, smatra Munk.

Alchemist se temelji na hrani i filmskom doživljaju

Temelj Alchemista i dalje je hrana, gosti i dalje sjede i uživaju u obroku – ali na tanjurima se odigrava prava drama. Slojevi podteksta i istraživanja na tanjuru govore o pedeset pojmova – komentirajući ozbiljna pitanja, poput prisilnog hranjena životinja na farmama, bacanja hrane ili zagađenja plastikom, uz dašak humora i ‘goste’ poput Andyja Warhola ili duha Kaspera. Munk je svoj novi stil nazvao holistička kuhinja, a kao cilj svojeg rada u gastronomiji navodi poticanje i potporu rasprave o društvenim i etičkim pitanjima, te pružanje kompletnog osjetilnog iskustva – uz zadovoljavanje okusnih pupoljaka, razumije se. Ako ga baš natjerate da opiše novo iskustvo, chef Munk reći će da je filmsko.

Plastic Fantastic 01
Plastic Fantastic
Autumn Kiss 01
Autumn Kiss

Večer u Alchemistu nešto je posve drukčije od posjeta bilo kojem drugom restoranu. Iskustvo je koreografirano, doslovno, a jela nose snažne političke i ekološke poruke

Food For Thought 01
Food For Thought
Amber White 01
Amber White

Večer u Alchemistu nešto je posve drukčije od posjeta bilo kojem drugom restoranu. Iskustvo je koreografirano, doslovno, a jela nose snažne političke i ekološke poruke. Jelovnik je podijeljen na pet činova, a jela prati izbor od tri vina ili tri bezalkoholna pića (kombucha, razvodnjeni kefir ili čaj). Helle Hasting, zadužena za vina, stoji na čelu Alchemistova vinskog podruma s oko 10.000 boca. Jelovnik je zanimljiv poput dnevnih novosti.

‘Želim da se ljudi najedu – a onda počnu razmišljati’

Primjerice, jelo Plastic Fantastic komentira činjenicu da oko trećine bakalara ulovljenog u vodama sjeverne Europe sadrži plastiku. Munk će vam poslužiti bakalar s grilla premazan dimljenom moždinom i ukrašen plastičnim kuglicama – izrađenim od dehidrirane riblje kože. Dramu naglašava arhitektura restorana i uređenje interijera.

Na tri kata Alchemista nalaze se glavna dvorana, natkrivena kupolom nalik na kupole planetarija koje prikazuju noćno nebo, promjera 17,4 m, te prostor površine 220.000 četvornih stopa čiji su zidovi ukrašeni grafitima njujorške umjetnice grafita Lady Aiko. Gosti uživaju u večeri pod zvjezdanim nebom na kojem povremeno zapleše i aurora borealis, ili kao da su u New Yorku, a dojam je upotpunjen koreografijom LED svjetala i zvučnim instalacijama.  Što se tiče zvučnog identiteta, glazbeni producent i skladatelj koji ga je dizajnirao, Lars Bork Andersen, kaže da je želio poslati goste restorana Alchemist na ‘putovanje zvukom kroz mistične prostore’.

Ferran Adria Rasmus Munk 01
Chefovi Ferran Adrià (lijevo) i Rasmus Munk (desno)

Svega sedam mjeseci nakon otvaranja Alchemist je dobio dvije Michelinove zvjezdice. Munk kaže da je budućnost koju želi svom restoranu jednostavna i dalekosežna: ‘Želim da Alchemist nastavi komentirati sadašnjost i potakne promjene koje će odjeknuti u našoj industriji. Želim da se ljudi najedu – a onda počnu razmišljati.’

 Fotografije Ivan Boll, Søren Gammelmark & Claes Bech Poulsen

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

This is a phototography of Tapasake Club Montenegro Luksuz

Tapasake Club nova je jahting destinacija

Tapasake Club je novi restoran u srcu resorta One&Only Portonovi koji kombinira vrhunsku uslugu sa šik okruženjem inspiriranim Jadranom Uspješno otvaranje One&Only Portonovi resorta u …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Scroll to Top